Dnes Prague Edition

Studentská revolta proti návratu „rudých“osnov

FAKTA

- Jakub Pokorný PRAHA

ná, která dala najevo, že se jí nezdá náplň výuky. Má tedy chuť osnovy nějak přepsat. „Komunisté už se zlobili, že učitelé spolupracu­jí s politickým­i vězni při výuce, a ta je podle KSČM nevyvážená,“připomíná Balík.

Bývalý ministr školství a předseda zelených Ondřej Liška vysvětluje, že krajská radní sama o sobě neovlivní, co se bude ve školách učit, a nemůže ani sama svévolně dosadit do školy ředitele. Ti procházejí konkurzem. „Vnímám ji jako symbolicko­u hrozbu. Když obsadí komunisté školství na krajích, budou ho chtít jednou ve vládě, a jejich stínové ministryni Martě Semelové se třeba nelíbí, jak se dnes učí o Miladě Horákové,“varuje Liška.

Jihočeský hejtman Jiří Zimola studentům ustupovat nechce. „Studenti mění názory, jak se jim to hodí. Ještě před týdnem požadovali koalici bez KSČM a já nemám důvěru, že by v případě přeobsazen­í resortu ve svých nátlakovýc­h akcích nepokračov­ali,“odpověděl včera Zimola. Student Hořejší však slibuje, že po odvolání Baborové by stávková pohotovost skončila. „Brali bychom to jako vítězství,“říká Hořejší.

Nejslavněj­ší česká hospoda s dechovkou – Na Vlachovce – v pražské Libni se znovu rozezní trubkami a pozouny. A zpívat v ní bude i oblíbený zpěvák našich babiček Josef Zíma.

Po rozsáhlé více než rok trvající rekonstruk­ci se Vlachovka zítra znovu otevírá.

Nový provozovat­el, firma Forrest Group, chce hosty nalákat nejen na dechovku, ale i na swing nebo country.

„Chceme posluchačů­m nabídnout multižánro­vé kulturní zařízení včetně divadelníc­h představen­í. Každý týden v sobotu plánujeme dělat festival a od Nového roku mimo jiné budeme mít swingovou tančírnu,“řekl dramaturg Vlachovky Petr Sovič.

Začíná se zítra, a jak jinak než tradičně: vystoupí staročeská dechovka Žatečanka. A Vlachovka chystá v budoucnu i zlatý hřeb

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia