Dnes Prague Edition

Oběsíme tě, hrozí lidé Kalouskovi po zveřejnění čísel

- PRAHA Jan Vaca, Jan Jiřička

Stovky vulgárních textových zpráv chodí ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi poté, co skupina Ztohoven zveřejnila telefonní kontakty na české politiky. Lidé mu nadávají, vyhrožují zabitím i nemocí.

„Telefon je víceméně zablokován, neznámá čísla samozřejmě neberu, esemesky mažu po stovkách,“řekl iDNES.cz Kalousek. Velká část je podle něj velmi vulgární.

„Svině pravicová, spolehni se, že tě podřežeme s celou rodinou... Denně se modlím, aby jsi zemřel na rakovinu ve strašných bolestech... Hajzle, podpálíme ti barák a oběsíme tě i s dětmi... “citoval ministr Kalousek některé – ne úplně nejhorší – SMS zprávy, které mu přišly.

Skupina Ztohoven zveřejnila mobily poslanců, členů vlády i prezidenta v rámci expozice výstavy v pražském centru DOX.

Místopředs­eda TOP 09 se proti postupu Ztohoven nehodlá bránit: „Jen bych ty lidi zviditelňo­val. Je to parta lidí, kteří neumí zaujmout uměním, tak se snaží na sebe upozornit provokacem­i. Snaží se otevřít cestu k nejsprostš­ímu kanálu a říkají tomu morální obroda.“

Čin odsoudil i premiér Petr Nečas. „Jsme sice v demokratic­ké společnost­i, ale toto je nezodpověd­ný krok nezodpověd­ných jedinců. Tady nejde o politiku, ale o ochranu osobního soukromí,“řekl.

O akci Ztohoven se už zajímá policie. „Shromažďuj­eme informace a zjišťujeme, zda jde vůbec o přestupek, případně trestný čin,“řekla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Úřad na ochranu osobních údajů je s hodnocením opatrný. „Domníváme se, že i politik má právo na ochranu svého soukromí. Zda se jedná skutečně o soukromá čísla, musí vyšetřit policie,“řekl mluvčí úřadu David Pavlát.

Člen skupiny Ztohoven fotograf Philip Dvorský (vlastním jménem Filip Crhák) iDNES.cz řekl, že s kolegy před akcí její právní rozměr zvažoval. „Doufám, že bude fungovat právo umělce vyjádřit metaforick­y svůj názor i podnítit veřejnou diskusi, tudíž že to bude chápané jako umělecké dílo, a ne jako politický čin,“řekl.

Podle advokáta Josefa Lžičaře je zveřejnění čísel zásahem do soukromí, nejde však o trestný čin.

Odesilatel­é výhrůžných zpráv by ale problémy mohli mít. „Pokud jim někdo vyhrožuje újmou na zdraví, to už je trestný čin a policie by to mohla šetřit,“řekl Lžičař serveru Lidovky.cz.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Netušili to? Skupina Ztohoven zveřejnila mobily poslanců, členů vlády i prezidenta v pražském centru DOX. Návštěvníc­i mohli politikům poslat SMS. Čísla pronikla na internet a akce se zvrhla.
Foto: Dan Materna, MAFRA Netušili to? Skupina Ztohoven zveřejnila mobily poslanců, členů vlády i prezidenta v pražském centru DOX. Návštěvníc­i mohli politikům poslat SMS. Čísla pronikla na internet a akce se zvrhla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia