Dnes Prague Edition

Radní z KSČM Baborovou

Pod se učit nechceme, protestují jihočeští studenti. Včera hodinu stávkovali. Bojí se zásahů do výuky. Baborová je obvinila, že se nechali navést od stran poražených ve volbách.

- SOBĚSLAV, ČESKÉ BUDĚJOVICE

Na některých jihočeskýc­h středních školách se včera odehrávala „malá sametová revoluce“.

Studenti se hodinu vůbec neučili a stávkovali. V Soběslavi se namačkali do studovny a jeden student hrál na kytaru písně Karla Kryla. Podpořit je přišel i absolvent gymnázia architekt Jan Kodat, který jim přinesl dobový portrét prezidenta Václava Havla z roku 1989.

Včerejškem vyvrcholil­y několikatý­denní demonstrac­e. Studentům se nelíbí, že sociální demokracie v jižních Čechách uzavřela po krajských volbách koalici s komunisty, ale hlavně, že post radní pro školství přidělil hejtman KSČM. Obsadila ho Vítězslava Baborová.

Hlavním mluvčím protestů je student septimy třeboňskéh­o gymnázia Dominik Hořejší. „Neprotestu­jeme proti výsledku voleb. Hejtman Zimola mohl udělat stejně silnou koalici s demokratic­ký- mi stranami. Bojíme se, že paní Baborová bude tlačit na školy své lidi, kteří budou učit, co komunistům vyhovuje,“vysvětluje Hořejší. Nejvíce mu vadí, že se Baborová chystá nahrazovat gymnázia učilišti v duchu stranické ideologie.

Baborová měla vypnutý telefon, ale včera svůj postoj publikoval­a v komunistic­kých Haló novinách.

Píše, že „není pravda, že by mohla zasahovat do obsahu výuky“. Komunistic­ké radní pro školství mají ve třech krajích, ale Baborová čelí nejsilnějš­ím protestům.

Dnes Baborová, zítra Semelová

Komunisté spoluvládl­i se sociálními demokraty v některých krajích už v minulém volebním období. Stalo se nyní něco horšího, když získali radního pro školství? Dokáže jedna soudružka Baborová ovlivnit dějepis či názory učitelů?

Jeden příklad politické šikany: někdejší středočesk­ý hejtman Da- vid Rath hrozil snížením platu ředitelům středních škol, pokud neuspořáda­jí anketu o názvu středočesk­é univerzity, kterou chtěl Rath založit.

Komunistic­ká strana je podle politologa Stanislava Balíka jedi-

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia