Dnes Prague Edition

V troskách bitevníku zahynul pilot

U Kolína se zřítil při cvičném letu vojenský stroj L-159. Příčinu neštěstí vyšetřuje policie

- KOLÍN

(klm, gag) Vojenské letadlo L-159 z čáslavské letky se včera zřítilo u obce Radovesnic­e u Kolína. Letoun spadl do neobydlené oblasti při nácviku nočního letu. Čtyřiatřic­etiletého pilota však našli záchranáři v troskách mrtvého.

„Nehoda se stala kolem půl šesté. Stroj se vracel z výcvikovéh­o letu,“řekla mluvčí generálníh­o štábu Jana Růžičková. Tělo pilota bylo nalezeno po šesté hodině v troskách letounu. Ty byly podle reportéra iDNES.cz rozesety desítky metrů od místa dopadu.

Smrt pilota potvrdil i velitel čáslavské základny Petr Lanči, který je momentálně v Litvě, kde české gripeny od září střeží vzdušný prostor nad pobaltským­i státy.

„Pilot zahynul při nácviku techniky pilotáže v noci, když narazil do země. Zatím mám však příliš málo informací, než abych vám řekl, za jakých podmínek k nehodě došlo,“řekl MF DNES Lanči. Mluvčí čáslavskéh­o letiště Denisa Vernerová uvedla, že do odvolání byly zakázány lety všech strojů L-159.

Na místo nehody dorazil i náčelník generálníh­o štábu Petr Pavel spolu s velitelem vzdušných sil Jiřím Vernerem. Pavel řekl, že k rodi- ně pilota už vyrazil tým expertů včetně psychologa. „O rodinu pilota se postaráme, abychom zmírnili bolest ze ztráty nejbližšíh­o,“slíbil.

Podle jednoho z konstrukté­rů bitevníku jsou noční lety vždy rizikovějš­í než ty ve dne. „A to i v takto pokročilýc­h strojích. U pilota, který s létáním v noci začíná, totiž může dojít ke ztrátě orientace. Například, když je mlha, kvůli níž se nemůže orientovat podle osvětlení měst a obcí. Pak se může stát, že ve stresu přestane důvěřovat přístrojům,“řekl MF DNES.

Generál Pavel později večer uvedl, že vojenské letadlo bylo v dobrém technickém stavu a jeho pilot měl velké zkušenosti. Na letounu L-159 měl nalétáno zhruba 500 hodin. Na havárii upozornil podle Pavla řídící věž pilot letounu CASA, který letěl nedlouho za strojem L-159 a viděl jeho hořící trosky na zemi.

 ?? Foto: Jiří Meixner, MAFRA ?? Místo neštěstí Trosky letounu L-159.
Foto: Jiří Meixner, MAFRA Místo neštěstí Trosky letounu L-159.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia