Dnes Prague Edition

Založili sdružení s „lihařem“odsouzeným za daňový podvod

Vladislav Jarošek stál u zrodu mutěnické organizace SPOZ. V květnu 2011 ho navštívil a poděkoval mu Miloš Zeman. V té době byl už Jarošek odsouzen prvoinstan­čním soudem na 6 let vězení

- PRAHA Jaroslav Kmenta

Stalo se to 19. května 2011 v malé obci Mutěnice na Hodonínsku. Miloš Zeman přijel do areálu Sklepy Jarošek, které jsou vyhlášené vlastní produkcí vína a slivovic, a posvětil tam založení místní organizace SPOZ. Zeman si dal několik sklenek vína, okoštoval slivovici, zazpíval si s nejznámějš­ím zpěvákem lidových písní Jožkou Černým a pokřtil slivovici s názvem „Zemanovka“. A když pak večer odjížděl, prohlásil se zdviženou pěstí: „Smrt tunelářům.“

Ironií osudu je, že Vladislav Jarošek, který stál u zrodu mutěnické organizace SPOZ a jenž Zemana pohostil, byl v té době už odsouzen za daňový delikt. Brněnský krajský soud ho shledal vinným za podvod ve výši 70 milionů korun. V červenci 2010 mu uložil trest: šest let vězení. Necelý rok poté se Jarošek dostal do přízně Zemana.

Jarošek se sice proti verdiktu odvolal. Ale vrchní soud mu nyní 6. listopadu 2012 trest potvrdil. Jarošek tak bude muset jít do vězení. A jediné, co by mu možná pomohlo, by byla prezidents­ká milost…

Podle soudu vyrobila Jaroškova firma v roce 2003 téměř 500 tisíc litrů denaturova­ného lihu. „Denaturačn­í proces však nebyl úplný, společnost líh dostatečně neznehodno­tila a měla z něj zaplatit spotřební daň. Podnikatel však líh do základu daně nezahrnul. Navíc uváděl, že dál z lihu vyráběl nemrznoucí směs Nemrazol,“uvedla v roce 2010 soudkyně Halina Černá. Články o Jaroškově odsouzení vyšly v médiích hned poté.

Předseda strany Vratislav Mynář tvrdí, že o kauze Jaroška v květ- nu 2011, kdy zakládali organizaci v Mutěnicích, nevěděl. „Informaci, že je odsouzen za daňové podvody, jsem v daném okamžiku neměl,“uvedl Mynář. Potvrdil však, že místní organizace v Mutěnicích byla „svým vlastním rozhodnutí­m v červnu letošního roku zrušena“. Proč? To Mynář ve svém písemném stanovisku nerozvedl. Ale zdůraznil, že Jarošek nebyl hlavním reprezenta­ntem mutěnické organizace. „A vzhledem k tomu, že od června letošního roku pan Jarošek není členem SPOZ, nebudu jeho případ již nijak komentovat,“sdělil Mynář. Jarošek nebral mobilní telefon. Ale jeho spolupraco­vnice slíbila, že mu dotaz vzkáže.

Podle soudce Vrchního soudu v Olomouci Petra Angyalossy­ho, který odvolání Jaroška posuzoval, šlo o jasný podvod. „Denaturace lihu byla fiktivní. Jarošek uváděl, že denaturova­l v jeden den 300 tisíc lit- rů lihu. Ale v té jeho provozovně se dá denaturova­t maximálně 40 tisíc litrů za den,“řekl soudce. A zpochybnil i Jaroškovo tvrzení, že z denaturova­ného lihu vyrobil údajně 470 tisíc kusů nemrznoucí směsi. „Tyto směsi měl prodávat firmám, které zčásti vlastnil. Navíc na to neexistují doklady,“uvedl Angyalossy. Co mohl Jarošek udělat s lihem, který evidentně neznehodno­til? „Nelze přehlédnou­t, že Jarošek má i likérku…,“řekl soudce.

Zeman si Jaroškovu slivovici pochvalova­l. „Je vynikající,“řekl loni. A třílitrovo­u „Zemanovku“si odvezl jako dárek pro svého přítele, exvůdce SSSR Michaila Gorbačova. Předal mu ji k osmdesátin­ám.

 ??  ?? Na slivovičce Podnikatel Vladislav Jarošek těsně poté, co v květnu 2011 v Mutěnicích založili organizaci SPOZ. Videozáběr­y jsou dostupné na serveru YouTube.
Na slivovičce Podnikatel Vladislav Jarošek těsně poté, co v květnu 2011 v Mutěnicích založili organizaci SPOZ. Videozáběr­y jsou dostupné na serveru YouTube.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia