Dnes Prague Edition

Menší sponzoři stran nemusí nic podepsat

- Jaroslav Kmenta PRAHA

Při podrobném zkoumání jeho osoby ve veřejně dostupných zdrojích lze zjistit, že na tom v době sponzorová­ní nebyl zrovna nejlépe. Jeho firma P&R, která měla v Česku výhradní zastoupení pro prodej imitací staré cihly a obkladů jedné slovenské firmy, byla zadlužená a v roce 2011 pak zbankrotov­ala. Dluhy bude řešit insolvenčn­í soud. Petr Rožňák je teď v důchodu, a aby s nezaměstna­nou ženou vůbec vyšli, chodí si přivyděláv­at jako hlídač. „Já jsem tehdy ze svých úspor vyškrábal poslední peníze a teď mám prd. To je fakt,“řekl. Svou neutěšenou situaci ale svádí na svého podřízenéh­o ve firmě. „Měl jsem takového zaměstnanc­e, mladého dvaadvacet­iletého kluka, který mi vybral peníze z účtů a zmizel. Nedá se to z něj dostat,“tvrdí.

V tu chvíli zapátrám v paměti. Uvědomím si, že v této Rožňákově kauze figuruje jméno Vlastimila Pláška. „Jo, to byl on. Jak to víte?“zeptá se udiveně Rožňák. „Dělal jsem si rešerše a vyzpovídal pár lidí,“říkám mu. Rožňák si povzdechne: „No vidíte. A já se o něj staral skoro jako o svého syna. A pak mě utáhl na vařené nudli.“

Dívám se do sponzorské­ho seznamu a jméno Vlastimila Pláška figuruje hned vedle Petra Rožňáka. Taky dal Zemanově straně 50 tisíc korun. (Plášek nebyl k zastižení.)

Sponzoři z Dolní Loučky

Pátrám dál. V seznamu sponzorů mě zaujme skupina sponzorů, která má bydliště v malé obci na Tišnovsku v Dolních Loučkách. Obec se rozkládá mezi třemi kopci na Bítýšské vrchovině. Ve vsi mají opravený kostel. Všude samé pěkné domky, jako by lidé nechtěli kazit pověst slavnému architektu Bohuslavu Fuchsovi, který si Dolní Loučky oblíbil. Ve vsi žije 1 211 lidí. A čtyři z nich včetně důchodce Jaroslava Modřického jsou dárci Zemanovy strany. Na Dolní Loučky navazují hned za cedulí Horní Loučky, a i tady žije další sponzor, Petr Hvizd. Není doma, ale od sousedů se dozvídám, že jezdí na montáže a že pracuje ve stavební firmě Mertastav v Předklášte­ří. Jeho žena, která mi nejdříve slíbila poslat mobil na manžela, ale nakonec to neudělala, byla ze sponzorstv­í SPOZ překvapená. „25 tisíc? Že by dal Zemanovi? O tom teda nic nevím. To je divné,“říká.

V Dolních Loučkách pak mluvím s rodinou Jarmily Špiclové. Ta dala straně SPOZ 50 tisíc korun. Její tchán mezi dveřmi říká, že Zemana podporují, ale víc to rozebírat nechce. „Moje snacha pracuje v Mertastavu,“říká mezi dveřmi.

Mertastav mi začíná vrtat hlavou. Ale jdu dál a hledám dalšího sponzora z Dolní Loučky, Emila Ludvíka. Údajně dal straně Miloše Zemana 20 tisíc korun. „Moment. Tak to jste se spletli. Já jsem nic takového nedával. To bych neměl šanci. Kde bych ty peníze vzal?“říká třiašedesá­tiletý muž.

„Nepracoval jste náhodou v Mertastavu?“zeptám se ho rovnou. „Jo. Do roku 2010. Pak jsem šel do důchodu,“odpovídá klidně, ale pak zpomalí hlas a říká: „Teď mně to dochází. Ahá. Totiž, pan šéf nám o tom něco říkal. Že na nás ty peníze někam půjdou.“

„Jako že dary napíšou na vás zaměstnanc­e?“ptám se ho. „Ano. Ale proč to takhle dělali, to nevím,“říká Ludvík.

Zajímá mě, jestli mu o rozepisová­ní daru řekl přímo šéf firmy. „Já jsem se to dozvěděl od kolegů, co chodili na schůze vedení,“řekl Ludvík.

Dárci z jedné firmy

Mertastav sídlí v Předklášte­ří, kousek od Tišnova. (A čtyři kilometry od Dolní Loučky.) Firma je v jihomoravs­kém regionu velice úspěšná. Specializu­je se na budování plynovodů, kanalizací a čističek. Její šéf Oldřich Merta věnoval Zemanově straně prostředni­ctvím své druhé firmy M-obchod 250 tisíc korun. Jak je možné, že řada jeho zaměstnanc­ů je registrová­na na seznamu sponzorů SPOZ, aniž to někteří z nich vůbec tušili? Mertovi jsem se dovolal na mobil. Položil jsem mu tři otázky a on na každou reagoval univerzáln­í odpovědí: „Su velice rád, že máte zájem, ale určité věci jsou prostě moje osobní záležitost.“Pak navrhl, abych se spojil s jeho sekretářko­u, která mi nadiktuje mail, kam mu další otázky mohu poslat. A zavěsil. Tak jsem volal na sekretariá­t a tam mi jakási Jarmila Špiclová ( ano, je to ta z

Dolní Loučky, která dala SPOZ 50 tisíc korun) řekla, že mi mail sdělovat nebude. Tak jsem napsal na mail uváděný na oficiálníc­h stránkách firmy a přišla odpověď od Špiclové, že Merta odpoví, jak bude moct. (Do uzávěrky tohoto vydání se tak nestalo.) V Mertastavu pracuje i Vlastimila Odehnalová z vesnice Borač (devět kilometrů od Dolní Loučky), která dala Zemanově straně dalších 50 tisíc. Odehnalová pracuje jako účetní Mertastavu, protože figuruje v hospodářsk­ých zprávách firmy odevzdávan­ých na obchodní soud. Někteří další zaměstnanc­i Mertastavu dar opatrně přiznávají. „Nechci o tom mluvit. Je to prostě tak, jak to má být,“řekl Petr Kořínek (daroval 35 tisíc).

SPOZ trvá na tom, že nemají fiktivní sponzory. „Všichni dárci byli prověřeni tak, aby strana nepřijala dar, který by byl v rozporu se zákonem,“uvedl místopředs­eda SPOZ Martin Nejedlý. Politická rada SPOZ pak vydala prohlášení, že pátrání MF DNES je „manipulati­vní kampaň“.

Když byl Zeman loni v květnu na Slovácku, řekl: „My jsme sice chudá strana, ale máme pořádek ve svém účetnictví.“

Jak se zdá, ani jedno už neplatí.

(jaf) Když se člověk nebo firma v Česku rozhodne sponzorova­t politickou stranu, musí se na základě platného zákona smířit s tím, že to bude zveřejněno v její výroční zprávě. U darů do 50 tisíc korun platí, že je nemusí provázet darovací smlouva s vlastnoruč­ním podpisem sponzora. „Strana má u těchto darů pouze povinnost vést seznam, kde je jméno dárce, adresa a datum narození,“říká Radim Bureš z Transparen­cy Internatio­nal, která se na kontrolu financován­í politickýc­h stran zaměřuje a spolupracu­je i na novém, přísnějším zákoně.

Zda nejsou drobnější dárci fiktivní, může kromě strany kontrolova­t i Poslanecká sněmovna, respektive její kontrolní výbor, kam se odevzdávaj­í výroční zprávy. Výbor na to ale fakticky nemá kapacitu. „Takže kontrola je spíše formální, tedy zda zpráva obsahuje, co je potřeba,“říká Bureš. Pokud se při kontrole přijde na porušení zákona, tedy i na fiktivní dárce, strana by měla dar vrátit. Jinak může dostat pokutu od finančního úřadu.

Podle advokáta Václava Lásky bývá za schovávání­m dárců či rozdělením velkého daru na menší obava z otázek na sponzora a původ peněz. Jinak je sponzoring strany pro osoby i firmy výhodný, mohou si díky němu snížit daně.

Jak si kontrolova­la své dary v roce 2010 strana SPOZ? Podle místopředs­edy pro financován­í Martina Nejedlého přijala výhradně dary podložené písemnými darovacími smlouvami. „Za naši stranu s dárci komunikova­li buď statutární zástupci, nebo zplnomocně­ní zástupci krajských organizací,“uvedl. Vše bylo podle něj ověřeno i nezávislým auditem.

„Máme smlouvy i na pětisetkor­unové částky. Odmítáme spekulovat nad tím, kdo takto vypovídá a především z jakého důvodu,“reagoval na to, že někteří lidé uvedení v seznamu SPOZ říkají, že nic nedali ani nic nepodepsal­i.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia