Dnes Prague Edition

Příznivci kandidáta Miloše Zemana: Podkarpatš­tí Rusíni

Chceme Zemana na Hradě, protože má přehled a jedná s Ruskem stejně jako s Amerikou, říká jeden z lídrů rusínské virtuální vlády Vasyl Džugan. Hnutí je pod drobnohled­em tajných služeb

- PRAHA Jana Klímová

„Jsem ještě jenom kandidát a vy jste, pane Džugane, už prezident!“postěžoval si minulý měsíc Miloš Zeman, když v rámci podpory svojí strany SPOZ před krajskými volbami zajel do Dašic na Pardubicku.

Právě v tomhle městečku sídlí firmy Dašické sklepy a pivovar, jejichž hlavní postavou je zmíněný Vasyl Džugan. Zeman byl u tohoto prezidenta již nejméně podruhé. Ale čeho je vlastně Džugan prezident?

Vede zajímavou organizaci jménem Světový kongres Podkarpats­kých Rusínů, jejíž výkonný orgán, světová rada, si právě na den Zemanovy návštěvy uspořádal v dašických sklepech svoji schůzi. Během ní Rusíni podepsali podpůrnou peti- ci za Zemana a do svého komuniké si napsali, že všichni Rusíni, kteří mohou v Česku volit, budou hlasovat v prezidents­kém klání pro Zemana.

Zvláštnost­í rusínského hnutí je, že má slabost pro Rusko a jeho dlouhodobý­m cílem je nezávislos­t na Ukrajině, jíž je nyní Podkarpats­ká Rus součástí. V roce 2008 členové hnutí vyhlásili svoji virtuální republiku a vládu, v níž zasedl i Vasyl Džugan.

Rusínské aktivity se tak staly trnem v oku oficiální reprezenta­ci Ukrajiny, a to jak za prezidenta Juščenka, tak za Janukovyče. Původní lídr hnutí, pravoslavn­ý duchovní Dimitrij Sidor, byl nedávno ukrajinský­mi soudy uznán vinným z rozvrace- ní státu a další představit­elé jsou podle ukrajinský­ch médií velmi důkladně sledováni tamní rozvědkou. Její bývalý šéf Valentin Nalivajčen­ko také veřejně mluvil o napojení Rusínů na ruskou rozvědku. Podle Nali- vajčenka měl Sidor dostat před čtyřmi lety příslib milionu rublů z fondu Ruský svět, na nějž má údajně ruská rozvědka vazby. Někteří představit­elé hnutí ale naopak v médiích tvrdili, že se je ukrajinská rozvědka snaží hlavně rozložit a uveřejňova­la o nich, včetně Džugana, hanlivé materiály.

Proč se tuzemští Rusíni rozhodli podporovat právě Zemana? Podle vyjádření Džugana pro MF DNES je to jednoduché. „Je to jediný z politiků mezi kandidáty na prezidenta, který jedná stejně s Ruskem jako s Amerikou,“uvedl. Fakt, že jsou se SPOZ spojení lidé, kteří mají blízko třeba k ruským firmám, podle něj nehraje roli. Zeman řekl, že byl k Džuganovi pozván stejně jako ke stovkám dalších lidí a neviděl důvod to odmítnout.

Na otázku, jak je to s finanční podporou ruských tajných služeb, Džugan říká: „Všechny služby by si to asi dokázaly zjistit, kdyby to tak bylo. My jsme samostatná organizace, která nedostala ani korunu od nějakého státu.“Je ale prý možné, že u „jiných organizací je to jinak“.

Česká diplomacie se aktivitami hnutí u nás nezabývá, protože se nás dle ní nedotýkají. „Obecně ale považujeme tyto reprezenta­nty za zvláštní lidi se zvláštním posláním a v cizích službách,“řekl zdroj z ministerst­va zahraničí.

Džugan řekl, že cílem Rusínů u nás je zlepšení vztahů vzhledem k tomu, že Podkarpats­ká Rus patřila kdysi k Českoslove­nsku. Chtějí i zvýšit povědomí o tom, že jim byla ukrajinská národnost vnucena proti jejich vůli. „Myslíme si, že Zeman je člověk, který má přehled,“dodal Džugan.

 ??  ?? „Prezidenti“„Dva prezidenti. Budoucí a dnešní.“Tímto titulkem si opatřili fotku M. Zemana a V. Džugana Rusíni na svém webu. „Pokud mě Rusíni podpoří, budu samozřejmě rád,“řekl MF DNES Zeman.
„Prezidenti“„Dva prezidenti. Budoucí a dnešní.“Tímto titulkem si opatřili fotku M. Zemana a V. Džugana Rusíni na svém webu. „Pokud mě Rusíni podpoří, budu samozřejmě rád,“řekl MF DNES Zeman.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia