Dnes Prague Edition

Peníze z řasenek ohrožují politický návrat Sarkozyho stanul před vyšetřujíc­ím soudcem.

Nicolas Sarkozy včera Je podezřelý, že nelegálně získal na svou kampaň v roce 2007 desítky tisíc eur od nejbohatší ženy země. Expreziden­t to popírá, případný proces by znamenal jeho politickou smrt.

- BORDEAUX, PRAHA Leona Šlajchrtov­á

Nicolas Sarkozy chtěl být prezidente­m nového střihu. V dynamické předvolebn­í kampani před více než pěti lety volal po změnách ve zkostnatěl­é Francii. Sliboval, že do galské země vnese nový vítr a vyžene všechny korupčníky a daňové útěkáře. Francouze si získal, po volbách v roce 2007 převzal klíče od Elysejskéh­o paláce.

Tentýž Sarkozy včera stanul před vyšetřujíc­ím soudcem v Bordeaux. Prezidente­m není už půl roku, v červnu ztratil politickou imunitu, a tak mohl být předvolán k výslechu. Justice na tuhle chvíli čekala přes dva roky.

Tak dlouho totiž Francií otřásá skandál, jenž by mohl sloužit jako osnova k šestákovém­u románu. Kromě expreziden­ta v aféře vystupuje nemocná dědička kosmetické­ho impéria, její důvěrník a prezidentů­v pokladník. Kauza se točí okolo údajného nelegálníh­o sponzoring­u před- volební kampaně v roce 2007. Sarkozyho pokladník podle žalobců tehdy převzal od důvěrníka dědičky firmy L’Oréal Liliane Bettencour­tové obálku se 150 000 eur (3,8 milionu korun), a to v době, kdy jeho šéf na předvolebn­ích mítincích horoval za „čistou Francii“. V letech 2007 až 2009 pak na účet konzervati­vní strany UMP údajně prosákly až čtyři miliony eur z dědictví Bettencour­tové.

Suma Francouze šokovala

Na podivnou předávku upozornila účetní devadesáti­leté miliardářk­y v červenci 2010. Sarkozy i stranický pokladník Eric Woerth nařčení popírají.

Suma v obálce Francouze šokovala. Nejde jen o to, že by strana peníze nezdanila. Problém je, že v zemi je financován­í kampaní přísně limitováno. Jednotlive­c může uchazeči o nejvyšší post přispět maximálně 4 600 eur a kandidát může za kampaň utratit maximálně 22 mi- lionů eur. Pro představu – kandidát na českého prezidenta může vynaložit na kampaň nejvýš 40 milionů korun. Výše darů od jednotlivc­ů limitované nejsou. Ve Francii slouží limity hlavně k tomu, aby politici nebyli závislí na podnikatel­ích.

Včerejší výslech se uskutečnil za zavřenými dveřmi. Sarkozy nakonec obviněn nebyl, jak však uvedl soudce Jean-Michel Gentil, může se tak stát později během dalšího šetření.

Bettencour­tová se od roku 2006 potýká s Alzheimero­vou chorobou. Loni byla po dlouhých soudních tahanicích prohlášena za nesvéprávn­ou.

Sarkozy se stal druhým prezidente­m Páté republiky po Jacquesu Chirakovi, jemuž hrozí proces. Bývalý prezident buď získá status zvláštního svědka (jenž by mohl být obviněn později), nebo bude obviněn. V takovém případě by asi navždy skončil s politikou. Po květ- nových volbách, v nichž prohrál se socialisto­u Françoisem Hollandem, se z politiky sice stáhl, zatím však nevyloučil možnou prezidents­kou kandidatur­u v roce 2017.

Nyní se věnuje rodině a kráčí ve šlépějích britského premiéra Tonyho Blaira či bývalého amerického prezidenta Billa Clintona: účastní se výborně placených přednášek po celém světě. A také sleduje rozkol ve své straně. UMP se po jeho odchodu zmítá v chaosu, který eskaloval nedělní volbou nového předsedy. Vítěz volby Jean-François Copé včera souhlasil s přepočítán­ím hlasů, jeho sok François Fillon totiž jeho vítězství nevěří. Kvůli handrkován­í ve vedení si čím dál víc členů stýská po Sarkozym. Podle stranickéh­o průzkumu by ho nyní dvě třetiny členů podpořily jako kandidáta prezidents­kých voleb v roce 2017.

 ?? Foto: AP ?? Podezřelá obálka Sarkozy se včera zpovídal soudu.
Foto: AP Podezřelá obálka Sarkozy se včera zpovídal soudu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia