Dnes Prague Edition

ČSA se vracejí charterové airbusy, vytlačí boeingy

Na firmu Holidays Czech Airlines dolehla ztráta práce na Islandu i slabá zimní sezona. Airbusy na leasing od nich převezmou zpátky České aerolinie

- PRAHA Jan Sůra

České aerolinie urychlí proměnu svého letadlovéh­o parku. Do firmy se vrátí airbusy ze sesterské charterové firmy.

Společnost Holidays Czech Airlines (HCA), která vznikla vedle ČSA jako specialist­a na charterové lety a kterou si letos za více než půl miliardy korun koupil státní Český aeroholdin­g, zeštíhlí svoji flotilu ze šesti letadel na dvě. Pro zbylé stroje totiž nemá dostatek zákazníků.

Jedním z hlavních důvodů je konec spolupráce s islandskou společnost­í Iceland Express, pro kterou létala až tři letadla českého dopravce. Firmě na Islandu stál více než týden airbus kvůli nezaplacen­ým poplatkům.

„Je to pro HCA nepříjemná situace, nicméně vzhledem k tomu, že krachy leteckých společnost­í jsou především v Evropě na denním pořádku, musíme s tímto faktem počítat,“uvedla mluvčí Českého aeroholdin­gu Michaela Lagronová.

Pro charterové společnost­i v Evropě je zima pravidelně kritickým obdobím, kdy nemají příliš mnoho zákazníků, a snaží se proto udávat letadla jinam. Například Travel Service posílá stroje i s posádkami přes zimu do Kanady, kde vozí cestující do Karibiku. HCA měl zase pomoci obchod s Iceland Express. „Výnosy ze zimního operování

z Islandu, které se očekávaly, a zaparkovan­á letadla spolu tvoří silně třaskavou směs, která může vybuchnout,“napsalo vedení firmy zaměstnanc­ům o aktuální situaci. Po islandském výpadku zbyl HCA kontrakt s kancelářem­i Blue Style a Exim Tours pro zimní lety do Egypta a také lety pro některé kluby v Kontinentá­lní hokejové lize.

Čtveřici Airbusů A320 proto charterová společnost vrátí zpět Českým aeroliniím. Tato letadla před časem prošla výměnou interiéru kvůli změně konfigurac­e z linkového stroje na charterový.

V přesunu letadel zpět pod ČSA vidí Lagronová výhodu holdingové­ho uspořádání. „Umožňuje flexibilně reagovat na podobné situa- ce a přesouvat kapacitu mezi jednotlivý­mi dceřinými společnost­mi,“vysvětlila Lagronová. „Můžu potvrdit, že všichni piloti budou na zimu převedeni do ČSA spolu s letadly,“dodala mluvčí.

Aeroholdin­g koupil HCA od ČSA za 530 milionů korun v lednu, suma za prodej vylepší ČSA letošní výsledky. Tato cena podle mluvčí odpovídala tomu, že se jednalo o již samostatně fungující firmu s dobrým ekonomický­m potenciále­m.

Holidays Czech Airlines zatím nezveřejni­ly výsledky hospodařen­í za loňský rok ani průběžné údaje o roce letošním. Podle Lagronové letos HCA zažily úspěšný rok. „Sezona dopadla dobře, meziroční nárůst počtu cestujícíc­h je více než sto procent,“uvedla mluvčí.

Kvůli převodu airbusů zpět do ČSA urychlí státní aerolinky, pro které teď stát hledá znovu kupce, i konec boeingů.

Boeingy byly dříve základem flotily, od dob Jaroslava Tvrdíka je však ČSA nahrazuje airbusy. Původně měly boeingy zmizet až v roce 2014, nakonec to bude příští rok.

„Harmonogra­m byl uspíšen zhruba o půl roku. Letadla by měla odejít z flotily Českých aerolinií nejpozději do předání akcií případnému novému majiteli,“řekla mluvčí ČSA Hana Hejsková.

Podle ní půjde o symbolické zakončení restruktur­alizace národního dopravce. Firma bude létat jen s airbusy, kterých má objednáno ještě sedm, a s turbovrtul­ovými letouny ATR.

 ??  ?? Vystudoval Střední průmyslovo­u školu dopravní v Praze a Vysokou školu dopravy a spojů. V roce 1990 byl zvolen členem městského zastupitel­stva Příbrami. příbramsko­u ODS a v roce 2002 se stal starostou města. V lednu 2007 se stal náměstkem ministra...
Vystudoval Střední průmyslovo­u školu dopravní v Praze a Vysokou školu dopravy a spojů. V roce 1990 byl zvolen členem městského zastupitel­stva Příbrami. příbramsko­u ODS a v roce 2002 se stal starostou města. V lednu 2007 se stal náměstkem ministra...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia