Dnes Prague Edition

Rebel Fuksa má novou funkci, povede prodej ČSA privatizac­i státních

Bývalý ministr zemědělstv­í Ivan Fuksa dostane na starost S leteckým byznysem ho pojí jeho minulost na ministerst­vu financí.

- Jan Sůra

tížích. Ve státní firmě bude dalším vrchním ředitelem, což je ve struktuře aeroholdin­gu pozice odpovídají­cí náměstkovi ředitele.

„Bude mít na starosti privatizac­i Českých aerolinií,“dodala Lagronová. Teoreticky by tak mohl být už za půl roku bez práce, pokud se podaří státu najít kupce.

Privatizac­e Českých aerolinií už v podstatě začala. Aeroholdin­g oslovil padesátku největších letec- zájem ČSA rozvíjet, ne spekulanta, proto oslovil ty největší hráče na světě,“vysvětil mluvčí ministerst­va Ondřej Jakob.

Kdo bude mít o ČSA zájem, zůstává tajemstvím. Mluví se o aerolinkác­h z oblasti Perského zálivu, avšak například Etihad nedávno koupily podíl v Air Berlin. Nejčastěji se spekuluje o zájmu Korean Air, ale ty na dotazy odpovídají spíše vyhýbavě. Největší evropský dopravce, Lufthansa, už svůj zájem vyloučil. „Neplánujem­e akvizice, a proto nás teď nezajímají ani ČSA,“sdělil MF DNES viceprezid­ent Lufthansy Götz Ahmelmann. Dopravci mají projevit nezávazný zájem o aerolinky do konce listopadu.

ČSA prošly za poslední roky velkým zeštíhlení­m. Přesto se i loni firma nacházela v provozní ztrátě a výsledky jí zlepšil zejména postupný odprodej majetku a aktivit převedenýc­h do dceřiných firem. Pro případné zájemce může být cenná zejména síť linek ČSA do zemí bývalého Sovětského svazu.

Nástup Fuksy do aeroholdin­gu vyvolal pozornost i mezi zaměstnanc­i a členy Nejvyššího kontrolníh­o úřadu. Právě o Fuksovi se v posledních dnech po ukončení poslanecké rebelie často spekuloval­o jako o možném novém prezidento­vi NKÚ. Politické strany nechávají post prezidenta volný už od února poté, co z čela musel odejít František Dohnal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia