Dnes Prague Edition

Aerolinek.

- PRAHA

Ještě před rokem řešil Ivan Fuksa jako ministr zemědělstv­í to, jak zachránit například chov českých vepřů. Od ledna příštího roku ho čeká poněkud odlišná mise – má mít na starosti prodej Českých aerolinií strategick­ému kupci.

Jeden z rebelující­ch poslanců ODS, kvůli kterému málem padla vláda a jenž se nakonec vzdal svého mandátu, už má o práci postaráno. Od ledna nastoupí s největší pravděpodo­bností jako vrchní ředitel státního Českého aeroholdin­gu, který pod sebou zastřešuje ziskové Letiště Praha i hospodářsk­y problémově­jší firmy, jako jsou České aerolinie. Na přesun jako první upozornilo aktuálně.cz.

Jde o prvního z rebelů, který našel vysoké místo ve státní firmě. „Ano, nabídku jsem dostal. Ještě ale není jisté, zda to tak dopadne,“napsal Ivan Fuksa v textové zprávě. Na žádost o rozhovor však už nereagoval.

Fuksa dostal nabídku od firmy, která spadá pod vliv ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Podle mluvčí Českého aeroholdin­gu Michaely Lagronové je nástup Fuksy do vedení logickým krokem.

Má totiž s leteckou dopravou zkušenost z několikale­tého působení v dozorčí radě Letiště Praha, jako dřívější první náměstek ministra financí měl na starosti dění v Českých aeroliniíc­h včetně doby, kdy byla firma ve velkých po- kých dopravců sdružených v mezinárodn­í asociaci aerolinek IATA. Ministerst­vo financí, kterému bude s prodejem radit Erste Bank, nastavilo podmínky tak, že se nemůže přihlásit například tuzemský Travel Service, který se účastnil minulého pokusu o prodej aerolinek. Podmínkou je, že nový majitel zajistí i další rozvoj pražského letiště.

Proč stát neosloví i nečleny letecké asociace IATA, mezi které patří například největší nízkonákla­dové aerolinky? Ministerst­vo financí odpovědělo po více než týdnu. „Český aeroholdin­g hledá strategick­ého partnera, který bude mít

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia