Dnes Prague Edition

Růst mezd? Východně od nás mzdy zvyšovat nehodlá.

Na rozdíl od jiných zemí v regionu většina firem v Česku Ochotnější k vyjednáván­í budou zahraniční firmy

- PRAHA

Vyšší mzda bude i příští rok pro mnoho tuzemských zaměstnanc­ů jen nesplněným snem. Česko patří podle mezinárodn­ího průzkumu personálně­poradenské společnost­i Mercer v tomto směru k „nejúsporně­jším“v regionu.

Zahraniční firmy, které působí v Česku, podle studie plánují zvyšovat v průměru o 3,1 procenta.

„Uvedená data jsou navíc sbírána ze vzorku mezinárodn­ích společnost­í, pokud bychom do průzkumu zahrnuli české firmy, hlavně střední a malé podniky, procento by bylo nižší,“komentuje výsledky Petr Boldiš, konzultant společnost­i Mercer.

Šéf největšího odborového svazu Kovo Josef Středula však není vůči českým firmám tak skeptický. „Situace na trhu není dobrá, ale nemyslím, že by české firmy byly výrazně opatrnější. Záleží, jak je firma kapitálově silná a jak si umí rozložit rizika. Majitelé firem musí zvyšování mezd chápat jako zachování kupní síly obyvatel,“myslí si odborářský předák.

Růst průměrné mzdy v polovině letošního roku činil podle České- ho statistick­ého úřadu 2,3 procenta a průměrná mzda v Česku je tak nyní asi 24 626 korun hrubého.

I pokud by se vyplnila optimistič­tější verze s růstem ke třem procentům, lidé by ji v peněženkác­h výrazněji nepocítili. I takový růst však z většiny vymažou rostoucí ceny v ekonomice. ČNB totiž očekává inflaci nad dvěma procenty.

Česko jako v západní Evropě

I přes očekávaný růst u nadnárodní­ch firem přes tři procenta je Česko výrazně opatrnější než třeba sousední Slovensko, Polsko, ale také třeba Maďarsko, Rusko či Rumunsko. „Česká republika je považována v rámci regionu za ekonomicky vyspělejší zemi a to se odráží i například ve vyšší ceně práce. Když k tomu přidáme fakt, že je zde patrná recese a dále klesá produktivi­ta práce, tak firmy velmi obezřetně zvažují navyšování mezd,“vidí důvody za větší opatrností firem Libor Stodola, odborník na lidské zdroje z poradenské společnost­i PwC.

Očekávání zdejších zaměstnava­telů se přibližuje spíše k poměrům velkých ekonomik v západní Evropě. Tříprocent­ní růst tak čekají firmy v Německu, Rakousku, ve Velké Británii, 2,8 procenta pak třeba ve Francii, ve Švýcarsku v příštím roce očekávají růst nominálníc­h mezd podle Merceru jen o dvě procenta.

„Firmy v západní Evropě nemají dobré výhledy, situace zůstává nadále velmi napjatá. Navíc inflace v těchto zemích není většinou vysoká, firmy proto do růstu mezd vyloženě nic netlačí,“vysvětluje Boldiš.

Naopak třeba v Rusku očekávají velké nadnárodní společnost­i růst až devět procent, o procento méně pak třeba v Turecku, v Rumunsku pak 5,1 procenta. Podle autorů studie to však neznamená, že by tamní lidé tolik bohatli.

„Tyto vysoké růsty jsou spíše odrazem vztahu výdělků k inflaci, která je v těchto zemích velmi vysoká. Rozhodně to není o růstu životní úrovně tamních zaměstnanc­ů,“uzavírá Petr Boldiš.

 ??  ?? Pavel P. Novotný
Pavel P. Novotný

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia