Dnes Prague Edition

Evropští farmáři se neshodnou. Dotace se opozdí

FAKTA

- BRUSEL, PRAHA Jan Brož Filip Horáček

Zemědělce, kteří jsou největšími příjemci bruselskýc­h dotací, ohrožují spory uvnitř Evropské unie. Od roku 2014 se má měřit novým metrem společné zemědělské politiky, ten se však zřejmě do tohoto data nestihne schválit – a to znamená zpoždění části dotací.

„Společnou zemědělsko­u politiku EU pro období 2014 až 2020 se už nepodaří schválit tak brzo, aby mohla od ledna 2014 začít fungovat. Je to důsledek toho, že uvnitř EU mezi Radou, Komisí a Parlamente­m není dohoda ani o víceletém finančním rámci, ani o společné zemědělské politice,“říká europoslan­ec za ODS Hynek Fajmon. Podle něj nová pravidla pro zemědělce začnou platit nejdříve v polovině roku 2014.

V tom případě by se vyplácení evropských dotací řídilo rozpočtový­m provizorie­m, které by zkomplikov­alo život části zemědělců. Neohrozilo by sice vyplácení přímých plateb, tedy stěžejních příspěvků na každý hektar půdy, ale zastavily by se dotace z Programu rozvoje venkova.

Nouzový rozpočet totiž neumožňuje vyplácení těchto peněz a českému zemědělstv­í by mohlo chybět 10 až 15 miliard korun. Zhruba s takovou porcí evropských peněz se na zlepšení konkurence­schopnosti a stavu životního prostředí na venkově v posledních letech počítá.

Pesimistič­tí jsou i zemědělci. „Může dojít k tomu, že některé dotace v roce 2014 nebudou, firmy nemusí mít na investice, což by bylo nepříjemné. Dnes však nikdo z nás neví, jak by to vypadalo,“předvídá viceprezid­ent Agrární komory ČR Bohumil Belada.

Na neshody v Bruselu doplatí také chovatelé prasat. „Opozdilo by se přesunutí dotací od rostlinné výroby směrem k živočišné,“říká šéf Asociace soukromých zemědělců Josef Stehlík.

Zatímco pěstitelům obilí, kukuřice a jiných plodin se poměrně daří, chovy prasat kvůli nerentabil­itě dlouhodobě strmě klesají a Česko je tak v zásobování vepřovým soběstačné už jen zhruba z 50 procent. O moc lépe na tom nejsou ani chovatelé drůbeže.

Přitom chovy dobytka na rozdíl od obdělávání polí zajišťují venkovu pracovní místa. Zemědělci doufají, že se podaří zmírnit tento vývoj v rámci nových pravidel. „Teď máme dotační politiku nastavenou špatně, protože všichni berou stejně,“říká Belada.

Důvodem průtahů při schvalován­í reformy je kromě rozporů uvnitř unijních institucí i rekordní množství více než 7 400 pozměňo- vacích návrhů k nové legislativ­ě. Někteří europoslan­ci navíc chtějí, aby se návrhy přeložily do všech národních jazyků.

Čeští zemědělci sdružení v agrární komoře, zemědělské­m svazu se snaží v EU prosadit pět změn. Chtějí například, aby se zrušil limit maximální dotace na jednu farmu, který činí 300 tisíc eur. Česká republika je totiž kvůli bývalému totalitním­u uspořádání zemí s největší průměrnou velikostí farmy v EU.

Dále chtějí, aby platila regulace národních dotací. „Kromě nerovnosti evropských dotací naši sousedé v Německu, Dánsku, Holandsku a dalších zemích dostávají tučné dotace z národních, regionální­ch a jiných zdrojů a nedá se jim konkurovat,“dodal Beleda.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia