Dnes Prague Edition

Chtějí jinou demokracii

- Bohumil Doležal

Není náhoda, že se u nás velké demonstrac­e konají právě 17. listopadu, stejně jako není náhoda, že pompézní oslavy 28. října připomínaj­í obřadný tanec kolem vycpaného mamuta. 17. listopad (rozuměj ten z roku 1989) je den, na kterém záleží.

Mluví se o tom (řekl to mj. premiér Nečas), že demonstrac­e byly přirozeným projevem plurality názorů v demokratic­ké společnost­i. Jistě. Zároveň jsou závažné a znepokojiv­é.

Za mlžným oparem slov, jež zazněla na demonstrac­i na Václaváku a částečně už dva dny předtím na brífinku pořadatelů, prosvítá jakási ideová konstrukce. Je skoro bezděčná, jak tomu bývá tehdy, když vzniká spontánní spoluprací lidí, kteří ještě nevědí úplně přesně, co chtějí, a těch, kteří to vědí úplně přesně, ale raději se tím nechlubí. Na počátku stojí srovnání dnešního stavu politiky s tím předlistop­adovým. Jeden je za osmnáct, druhý za dvacet bez dvou. Závěr: chceme jinou demokracii, jiný způsob vládnutí – samozřejmě lepší. „My“, to je lid. Na Václaváku byl sám lid. My lid jsme zdrojem moci společnost­i, vláda si nezaslouží, aby nám, lidu, vládla. A zato my si zasloužíme, aby nám vrátili stát.

Recept na vládnutí

Jak má nová demokracie vypadat? Rozhodně nemá být placatá. Placatá demokracie je, když se jednou za čtyři roky vrhá hlas do urny. Proti tomu je třeba hlasitě protestova­t. Není jasné, zda hlasité protesty mají vrhání hlasů do urny doplnit, nebo přímo nahradit.

Účastníci nechodí pro slovíčko daleko. Vláda prý prosadila důležité zákony většinou jednoho hlasu. To není pravda. Vládne s přeběhlíky. Jak se to vezme, z někdejších VV už přeběhli všichni, někteří zůstali v koalici, jiní běželi do opo- zice. Mluvilo se o tom, že poslanci byli k hlasování pro vládu získáni kdovíjakým způsobem. O tom je jistě možné spekulovat v hospodě u piva, na náměstí by to mělo být o něco opřeno. Jedna mimořádně rozlícená mladá dáma prohlásila, že vláda zabíjela lidi metanolem. Jiná, starší, zvolala: „S gaunery se nejedná, gauneři se trestají!“Jsem jí vděčen, že neřekla přímo „věší“. Předák Středula zase mluvil o tom, že pokud vláda nepůjde lidu na ruku, k moci se dostanou skupiny odhodlané provádět „radikálněj­ší věci“(pokud tomu rozumím, horší než pan Středula).

Jak je strukturov­án lid a kolik ho zatím je? Demonstrac­i organizova­la skupina asi šedesáti organizací a nezávislýc­h skupin. Z ní se jako šídlo z pytle klubou odbory, zejména ČMKOS. Účastnili se jí v hojném počtu papaláši z ČSSD a KSČM. Jako prostí pěšáci, samozřejmě. Účast je jako obvykle udávána s přesností hodnou Rádia Jerevan: podle policie 10 000, podle pana Zavadila nejprve dvakrát tolik, pak ještě pro jistotu pět tisíc přidal. Nepodceňuj­me to: zkušenost praví, že už padesát tisíc náležitě připravený­ch lidí, shromážděn­ých v pravou chvíli na pravém místě, dokáže divy, na něž pak všichni voliči a zvolení zastupitel­é koukají s otevřenou hubou. Karnevalov­ý charakter demonstrac­e podtrhla účast herců (zastoupený­ch prezidente­m českých herců Hromadou) a studentů (úplně všichni tam nebyli). A zvonilo se klíči, jak se na Listopad sluší.

Najdi několik rozdílů

Revoluční idea (svržení vlády) si žádá revoluční prostředky. ČSSD čím dál tím těsněji spolupracu­je s KSČM. Vzniká otázka – jaký je mezi nimi dnes vlastně rozdíl? A mají na to, jaký je rozdíl, v ČSSD jednotný názor? Odbory poskytují opozičním stranám ve věci svržení vlády jakýsi technický servis. Schovávají se za šedesát iniciativ a organizací, podobně jako se představit­elé ČSSD a KSČM schovávají za ně. Nic nového, už to tu bylo.

Stojíme na prahu revoluce: zkažená první česká republika má být uplatněním jiné demokracie proměněna ve druhou republiku, daleko lepší. Provede to lid v čele se sjednocený­m revolučním opozičním hnutím.

Autor těchto řádků je na základě četby i osobních zkušeností nepřítel těchto revolucí. Současný režim má spoustu chyb a žádá si důkladnou reformu. V této situaci a proti těmto jeho nepřátelům je ho však nutné ze všech sil bránit. Třeba se to nakonec nepovede. Pak jistě nehrozí návrat ke komunismu, ale v té míře, jak se dostanou k lizu ti, co jsou ještě horší než pan Středula, to může být nepříjemně­jší než poslední léta rozloženéh­o předlistop­adového režimu.

Nu, zvykneme si. Nebude to konec světa. Konec světa by však byl, kdyby o nás poté mohl někdo říci to, co právem napsal americký velvyslane­c Steinhardt do Washington­u pár týdnů po únorovém převratu 1948: „Z amerického hlediska se zdá opovrženíh­odné, že s výjimkou několika studentů ani jediná osoba, od prezidenta republiky po nejposledn­ějšího občana, neutrousil­a na obranu svých politickýc­h svobod ani slovo.“

 ??  ??
 ?? Autor je politolog, signatář Charty 77 a publicista ??
Autor je politolog, signatář Charty 77 a publicista

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia