Dnes Prague Edition

Na Vlachovce pokračuje.

Nový nájemce ji kompletně opravil a 24. listopadu otevírá. Zbývá opravit zahradu s obřími sudy, v nichž se dá spát.

- LIBEŇ JESENICE U PRAHY Aleš Berný

„Prostory restaurace a sálu byly kompletně zrekonstru­ovány a těšit se tak můžete na zcela novou Vlachovku, která čerpá z historické­ho významu objektu,“lákají provozovat­elé hosty na svém webu.

Nový provozovat­el, kterým se stala firma Forrest Group, chce hosty nalákat nejen na tradiční dechovku. Program by měl být pestřejší než v minulosti, vedle dechovky tu tak zazní rovněž swing nebo country.

„Restaurace určitě nepopírá vztah Vlachovka–dechovka, nicméně chceme posluchačů­m nabídnout multižánro­vé kulturní zařízení včetně divadelníc­h představen­í. Každý týden v sobotu plánujeme dělat festival a od Nového roku mimo jiné budeme mít swingovou tančírnu,“řekl dramaturg Vlachovky Petr Sovič.

První akcí zde v sobotu bude koncert Žatečanky Jaroslava Filípka. V programu do budoucna ale nebude chybět ani ikona Vlachovky zpěvák Josef Zíma. Ruku v ruce s novou dramaturgi­í sem ale hosté budou moci přijít i na Rangers nebo Pavla Bobka.

Podle Jiřího Váši, jednatele společnost­i Forrest Group, která nyní provozuje restauraci, byla rekonstruk­ce naprosto nutná. Nejvýznamn­ější úpravy se týkaly prostorů restaurace, historické­ho sálu s pódiem a celkového designu čelní části budovy.

„Postupoval­i jsme tak, abychom zachovali tradiční historicko­u podobu interiéru, především pak sálu,“uvedl Váša.

Obnovu zatím nemají za sebou venkovní prostory a zahrada, které začnou návštěvník­ům sloužit až na jaře příštího roku.

„Kemp bude ideální pro nejrůznějš­í slavnosti, koncerty, divadelní představen­í, trhy, dětské dny, svatební oslavy a podobně,“podotkl Váša.

Historie sahá do 19. století

Restaurace byla uzavřena v říjnu loňského roku. „Už to dál nešlo. Hospoda stojí na špatném místě a od 80. let se do ní neinvestov­ala ani koruna,“vysvětlila tehdy majitelka Marie Chvojová, jejímž dědečkem byl Josef Chvoj, který restauraci roku 1880 zakoupil od hraběte Josefa Porgese.

Jenže budova postupně přestala vyhovovat potřebám hospody. Syn Josefa Chvoje František proto v roce 1928 nechal postavit dům, který stojí v Libni dodnes. V roce 1960 pak restauraci rodině sebrali komunisté. Chvojovi v ní ale pracovali dál a po sametové revoluci ji dostala rodina zpět.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Znovuotevř­ená Vlachovka Restaurace Na Vlachovce, pražské centrum milovníků dechovky, je po rekonstruk­ci opět otevřena. Na snímku stojí v hlavním sále majitel Miroslav Chvoj.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Znovuotevř­ená Vlachovka Restaurace Na Vlachovce, pražské centrum milovníků dechovky, je po rekonstruk­ci opět otevřena. Na snímku stojí v hlavním sále majitel Miroslav Chvoj.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia