Dnes Prague Edition

Boj o zastávky se blíží. Praha chce víc za reklamu

FAKTA

- Aleksandra Udženija, Pavel Švec, Adéla Paclíková

Na druhou stranu, když podobný problém před lety řešila Ostrava se společnost­í AWK, vyjádřila se konkurence následovně: „Je to nesmysl, takovou ostudu by si žádná z firem na trhu nedovolila,“řekla tehdy MF DNES Kamila Mortimer ze společnost­i Outdoor Akzent a přizvukova­l jí také Libor Šich, dřívější technický ředitel JCDecaux.

Právníci magistrátu poukazují na to, že exkluzivit­a na umístění reklamních ploch na území metropole, kterou JCD od 90. let oplývá, je v dnešním tržním prostředí slabě řečeno „neobvyklá“.

Praha totiž nesmí nikde, ani na svém pozemku, postavit vlastní poutače a vydělávat na nich. A zapovězeno je to i jiným soukromým firmám. „Zmíněná exkluzivit­a vychází z porevolučn­ích dob, kdy byla česká společnost v souvislost­i s dravými kapitalist­ickými firmami poněkud naivní,“zamýšlí se radní Aleksandra Udženija. Podobně nastavené smlouvy s JCD už před desítkami let napadala i některá evropská města, dokonce to řešila u soudu.

Nicméně v souvislost­i s Prahou JCD kontruje: „Městský mobiliář platíme ze svého. Což jsou náklady na vybudování základů, pořízení jednotlivý­ch prvků mobiliáře a jejich instalaci, a to včetně příslušnýc­h správních poplatků a nákladů na elektrické přípojky. Dále společnost nese náklady na čištění, údržbu a opravy a na vyprazdňov­ání odpadkovýc­h košů, náklady na provoz veřejných toalet, jakož i náklady na spotřebu elektrické energie,“ vyjmenováv­á Slabý. Tím je vlastně exkluzivit­a jakoby vykoupena.

Jenže i kdyby nešlo jen o spor v rovině výhodné – nevýhodné, má Praha problém. Podle smluv chybí postavit už jen zhruba 40 zastávek, což může trvat tak rok. Co ale dál? „Další dodávky, například zastávek, se budou muset vysoutěžit, nebo bez výběrového řízení dohodnout s JCD více práce. Asi to bude muset řešit Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže, ale něco se udělat musí,“říká za magistrát projektový koordináto­r Jan Recman.

Svobodou kritizovan­á smlouva z roku 2009, uzavřená za jeho předchůdce Pavla Béma, přitom původně velmi diskutabil­ní ujednání z 90. let upravila. Pravidla spolupráce se tehdy měnila pro vynášení odpadkovýc­h košů, inženýrské přípojky či osvětlení, které do té doby platilo město. Nyní je to starost JCD.

„Exkluzivit­a vychází z porevolučn­ích dob, kdy byla společnost naivní,“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia