Dnes Prague Edition

Cítil, že potřebuje

I přes výtečné letošní výsledky Nadějný vícebojař Adam Sebastian Helcelet vyměnil trenéra: od Tomáše Dvořáka přechází k Rudolfovi Černému, jenž nastartova­l úspěšnou kariéru oštěpařky Barbory Špotákové.

- PRAHA

Míří výš. Adam Sebastian Helcelet, považovaný za vícebojaře budoucnost­i, opustil svého trenéra Tomáše Dvořáka a zamířil k Rudolfovi Černému. Tomu, který dovedl k prvním medailím oštěpařku Barboru Špotákovou.

Nebylo to lehké rozhodován­í, ale jedenadvac­etiletý atlet cítil, že to musí udělat. S dalšími členy Dvořákovy skupiny měli jasno – trenér na nás má málo času.

„Nebylo to nic proti Tomášovi, ale věděl jsem, že jestli chci v atletice něco dokázat, musím dávat přípravě ještě víc. A Tomáš si při práci šéftrenéra atletiky na nás mohl udělat volno až po čtvrté odpoledne,“vysvětluje svůj krok Helcelet, který se letos poprvé dostal dvakrát přes 8 000 bodů až na metu 8 064, byl osmý na ME v Helsinkách a v halové sezoně skončil na mistrovstv­í světa v Istanbulu pátý.

„Potřeboval jsem změnu“

„Tomášovi vděčím za hodně, dostal mě na vysokou úroveň, ale já fakt cítil, že potřebuju změnu. O jeho nedostatku času věděli všichni, takže mi ten krok odsouhlasi­la i šéftrenérk­a atletiky na Dukle Kate- řina Janků,“zmiňuje bývalou úspěšnou tyčkařku, dříve Baďurovou.

Vše se odehrávalo během poslední sezony, na jejímž konci se Dvořákova skupina rozpadla.

„Svěřencům se zdálo, že se jim málo věnuju,“přiznává Tomáš Dvořák, který kromě Helceleta připravova­l dalších sedm atletů. „S klukama jsme se o tom bavili už v červenci a na konci srpna mi Adam definitivn­ě řekl, že chtějí změnu,“přibližuje.

Zpočátku Dvořák cítil rozčarován­í. „Věnoval jsem jim veškerý volný čas a hodně energie, Adam začal mít letos výsledky. Podobný rozchod by asi přišel líto každému,“přemítá bývalý úspěšný desetiboja­ř, trojnásobn­ý mistr světa. „Ale to, že jsem na kluky měl čas až odpoledne, je pravda. Adam mi řekl, že potřebuje trenéra i při dopoledním rozcvičení a tréninku, a to jsem nemohl,“konstatuje.

V době rozhodován­í, kam zamířit, Helcelet o novém trenérovi ještě jasno neměl.

„Ale ať už jsem se o tom bavil s kýmkoli, všichni mi ukazovali na Rudu Černého,“zmiňuje bývalého

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia