Dnes Prague Edition

Byl to zlomový rok, říká cyklista Jan Bárta. Ale nabídky na přestup do Pro Tour odmítl

- BRNO Tomáš Macek

Má za sebou životní sezonu. Jan Bárta, cyklista stáje NetApp, byl nejlepším z Čechů na mistrovstv­í světa, sedmý v časovce. Přesto odmítl nabídku přestupu do stáje elitního společenst­ví Pro Tour a zůstává v druhodiviz­ním NetAppu.

„Byla to má zlomová sezona. Už jsme ji na Moravě oslavili. Střídmě,“říká cyklista ze Sobůlek na Hodonínsku. Letos vyhrál etapový závod Týden Coppiho a Bartaliho, klání Rund um Köln, český šampionát v časovce a především po strhujícím průběhu obsadil 2. místo v horské etapě Gira do Cervinie.

„V úvodu sezony jsem se snažil maximálně připravit na Giro, což se pozitivně odrazilo i na závodech před ním,“bilancuje. „Po povedeném Giru a mistráku v časovce to pak bylo trošku horší, nikomu nevydrží forma celý rok. Ale ke konci sezony jsem se nachystal na časovku na světovém šampionátu a ta mi zase vyšla.“

Že po něm sáhne i některá z elitních stájí Pro Tour, bylo víc než jasné. V zákulisí se spekuloval­o například o nabídce francouzsk­é formace AG2R.

„Jo, nabídky byly. Z Francie i z jiných zemí,“přitaká Bárta. Odkud konkrétně? „To už není důležité.“

Důležité naopak je, že tyto nabídky odmítl. O dva roky prodlou- žil smlouvu v druhodiviz­ním NetAppu. Ten se letos na podzim sloučil s britskou formací Endura Racing v nový tým NetApp-Endura. Jak Bárta, tak další Čech Leopold König by v něm opět měli patřit mezi lídry. Za Endura Racing sice letos závodil i objev sezony Tiernan-Locke, vítěz závodu Kolem Británie, toho však přetáhl do vyšší ligy Team Sky.

Proč Bárta naopak po přestupu do Pro Tour nesáhl? „Nesmíte myslet jen na peníze, ale i na další věci, které k tomu patří: jaký ten tým může mít program a jakou pozici bych tam měl. V Pro Tour stájích mají víc závodníků, ke třiceti. Prosadit se tam do sestavy na největší závody je obtížnější.“Roli může hrát i jazyková bariéra. Zatímco v NetAppu se Bárta domluví německy, s francouzšt­inou by to bylo složitější.

„Navíc nabídka NetAppu byla i finančně srovnateln­á s týmy Pro Tour. Mé letošní úspěchy se na nové smlouvě odrazily. Je mnohem lepší než ta předchozí.“

Všech 18 stájí Pro Tour má zajištěnou účast v třítýdenní­ch závodech Grand Tour: tedy na Giru, Tour a Vueltě. Naopak druhodiviz­ní stáje se musí spoléhat na to, že obdrží jednu ze čtyř divokých karet. NetApp ji letos překvapivě dostal na Giru.

„Určitě i tentokrát se naši šéfové chtějí o kartu do nějaké Grand Tour pokusit, ale bude to strašně těžké,“říká Bárta. Na Tour jsou prakticky bez šance, zbývají Giro a Vuelta.

„Teprve až budeme mít jasněji, budu stavět program celé sezony.“Začínat by ji měl na španělské Rutě del Sol.

Jisté místo v závodech Grand Tour pro rok 2013 nemá prozatím ani stáj Saxo-Tinkoff (bývalý Saxo Bank), kam přestoupil Roman Kreuziger. Tato tradiční stáj Pro Tour se letos ve speciálním žebříčku UCI nevešla mezi 15 nejlepších týmů, kterým byla licence automatick­y udělena. Zbývají poslední tři volná místa, o jejichž rozdělení rozhoduje komise UCI na základě několika kritérií. Podle informací listu De Telegraaf je už o majitelích dvou těchto míst rozhodnuto, jedním z nich bude tým Lotto. Poslední, třetí místo má připadnout buď stáji Argos-Shimano, nebo Saxu.

Pokud by se na Saxo Bank nedostalo, bude rovněž závislý na divokých kartách.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Na olympiádě V uplynulé sezoně má za sebou jihomoravs­ký cyklista Jan Bárta i start na olympijský­ch hrách.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Na olympiádě V uplynulé sezoně má za sebou jihomoravs­ký cyklista Jan Bárta i start na olympijský­ch hrách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia