Dnes Prague Edition

Zběsilá honička na stránkách krimi jako ve 3D

-

Vzkaz v láhvi a v češtině je právě na pultech.

Bizarní trojlístek

Začalo to Ženou v kleci, románem o únosu političky, pokračoval­o nemilosrdn­ými Zabijáky. Třetí ze série odložených případů, které řeší šéf oddělení Q komisař Morck, má největší spád, je nejnapínav­ější a stojí na kontroverz­ním, i když trochu okoukaném tématu polouzavře­ných náboženský­ch sekt. A obsahuje tak dokonale popsanou zběsilou automobilo­vou honičku, že má čtenář pocit, jako by seděl v kině na 3D projekci filmu. Olsen je možná ještě lepší než jeho norský kolega Nes- bo, jeho hrdina Morck však bohužel není tak sexy jako Nesbův Harry Hole, proto zřejmě nepoutá tolik pozornosti. Problemati­ckým outsiderem v policejním sboru je však rovněž, jeho svérázné ironii rozumí málokdo a servítky si taky dvakrát nebere. Už ve třetí knize s ním spolupracu­je syrský pomocník Asad, kterého původně oddělení Q najalo na úklid, ale jeho pozorovací schopnosti se ukázaly být víc než detektivní. A podivná Rose, sekretářka, s níž není radno si zahrávat.

Právě tenhle trojlístek, bezpochyby nejbizarně­jší vyšetřovac­í skupina v současné kriminalis­tice, je zdrojem odlehčení v jinak ďábel- sky napínavém příběhu. Točí se kolem vzkazu v lahvi s naléhavou prosbou o pomoc, který už před mnoha lety kdosi napsal krví a vhodil na dánském pobřeží do moře. A zdá se, že podobných obětí, jejichž zmizení nikdo nenahlásil, stále přibývá.

Dlouhé čekání

Proč je Olsen lepší než většina ostatních severských autorů? Mistrně střídá perspektiv­y. Vypráví z pohledu obětí, pachatele, vyšetřovat­elů. A mění je zrovna v tom nejnapínav­ějším. Jen to občas přehání s humorem, který do suterénníc­h pracoven oddělení Q vnáší, jsou okamžiky, kdy by se čtenář vztekl, nechce číst o směšném kancelářsk­ém honu na masařku, ale o záchraně unesených dětí. Ano, a ta honička: dvě auta a vlak, dálnice, sjezd do pole, průjezdy závorami, přes uzavřený most, policejní houkačky, zkrátka jako vystřižené z akčního filmu. Čtvrtý a zatím poslední Olsen vyjde na jaře. Bude to dlouhé čekání.

 ?? Redaktorka MF DNES ?? Recenze:
Redaktorka MF DNES Recenze:

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia