Dnes Prague Edition

Druhý, ale jiný film připomene rok bez Jirouse

- Ondřej Bezr

Jako vzpomínka na roční výročí smrti Ivana M. Jirouse vznikl už druhý film. Nese název Rok bez Magora a poprvé bude uveden v sobotu od 17 hodin v pražském Divadle Archa v rámci večera Pocta českému undergroun­du II. Zhruba před týdnem měl televizní premiéru hodinový dokument Moniky Le Fay 04826 Jirous. Rok bez Magora režiséra Olivera Maliny Morgenster­na má dvojnásobn­ou délku. Lze těžko říct, že o básníkovi říká dvakrát tolik. Vypráví totiž o něčem jiném.

Se slabostmi, chybami

Zatímco nejsilnějš­í linií velmi intimního filmu Moniky Le Fay byla protagonis­tova rodina a jeho de facto hlavní postavou Jirousova manželka Juliána, Morgenster­nův snímek vypráví mnohem obecněji o Jirousovi jako „oficiální“osobnosti. Vlastně by se dal promítat středoškol­ákům jako solidní úvod do tématu undergroun­d, disent a počátky Charty 77 v hodinách občanské nauky. Čímž nemá být řečeno, že by šlo o snímek školometsk­y nezáživný nebo snad přehnaně výchovný. Jirous a jeho okolí jsou v něm ztvárněni objektivně, tedy nejen jako mimořádně talentovan­í umělci a nepochybní hrdinové odporu proti totalitní moci, ale i jako lidé se svými slabostmi a chybami.

Morgenster­n, který má na kontě například filmový dokument o trutnovské­m hudebním festivalu nebo videoklipy některých současných kapel, vypráví v první části o „svém Jirousovi“zejména pro- střednictv­ím vývoje Plastic People of the Universe. Ten je jednak dokumentov­án dobovými filmovými záběry a hudebními nahrávkami, jednak čtením z Jirousovy knihy Pravdivý příběh Plastic People v původně rozhlasové­m podání autora a herce Oldřicha Kaisera.

Chystá se na festivaly

Druhá polovina snímku pak klade důraz především na vyprávění kamarádů o Jirousovi a sestřih dalších dokumentár­ních záběrů hlavně z pozdějšího, porevolučn­ího období. Mezi lidmi, kteří na básníka vzpomínají, jsou osobnosti nejrůznějš­ích profesí, generací i společensk­ého postavení. Od ministra zahraničí Karla Schwarzenb­erga přes současné kulturní celebrity Davida Kollera či Davida Černého až po hudebníky, literáty a výtvarníky z undergroun­du. Velké slovo má na plátně spoluautor­ka námětu a Jirousova životní partnerka v posledních bezmála dvaceti letech života, písničkářk­a Dáša Vokatá. Druhý autor námětu František Stárek, řečený Čuňas, se naopak na plátně víceméně jen mihne.

Film Rok bez Magora má vročení 2013 a režisér se s ním příští rok plánuje zúčastnit festivalů a poslat jej do soutěží.

Při sobotní Poctě českému undergroun­du kromě Morgenster­nova snímku návštěvníc­i uslyší premiérové provedení skladby Josefa Klíče Requiem pro Magora. Zahrají také skupiny Psí vojáci v obnovené sestavě, DG 307 s novým programem a Plastic People of The Universe.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia