Dnes Prague Edition

Pěkní Zemanovi (lži)dárci

Miloš Zeman se chlubí, že má spoustu drobných „obamovskýc­h“dárců. A chválí je, že to jsou pěkní nadšenci. Je to však vždycky pravda? Dávají důchodci a samoživite­lky padesátiti­sícové dary ze svého, nebo jsou jen zástěrkou pro krytí černých peněz?

-

Prezidents­kému kandidátov­i Miloši Zemanovi přibývají na volebním účtu drobné „ obamovské“dary, jak je sám nazývá, jako houby po dešti. Tak třeba toto pondělí: David Jašek – 200 korun, Jan Koenigstei­n – 5 000 korun, Jaroslav Fedorek – 55 tisíc korun, MUDr. František Ko – 100 tisíc korun. (Pozor: nejde o novinářské­ho šotka. Jméno „František Ko“je na transparen­tním účtu Miloše Zemana skutečně uvedeno).

Vyúčtování jeho kampaně však bude možné seriózně vyhodnotit, až skončí a on i jeho strana SPOZ předloží přesné údaje do finanční zprávy. Zeman sice naplňuje literu zákona a všechny platby na kampaň zveřejňuje na „transparen­tním“účtu, avšak z něj se dozvíte jen jméno a příjmení dárce (a někdy ani to ne) a částku, která na kontě přistála. Jiní kandidáti na prezidenta uvádějí rovnou i bydliště a datum narození sponzora. Takový dárce je transparen­tnější.

Zemana to ovšem nijak nepohoršuj­e. Nad podezřením­i, že využívá černé peníze, které jen maskuje nastrčeným­i dárci, jen mává rukou a říká: „Jsou to lži.“

Jak je důležité zveřejňova­t úplné informace o sponzorech, dokazuje případ, na který upozornila MF DNES koncem loňského roku. Tehdy jsme se rozhodli zkontrolov­at drobné dárce strany SPOZ, kteří jí v roce 2010 přispěli na kampaň do Sněmovny.

Zeman totiž loni MF DNES řekl, že financován­í prezidents­ké kampaně má na starosti tým lidí, který už připravova­l volební kampaň SPOZ v roce 2010. „Tito lidé už předložili vyúčtování kampaně a bylo shledáno bez závad. Na základě této zkušenosti se domnívám, že tak to bude i s vyúčtování­m prezidents­ké kampaně,“uvedl Zeman 30. října 2012.

„Jsem v šoku. Nic jsem nedala“

Ve finanční zprávě, kterou strana předložila do Sněmovny, lze najít i bydliště a narození sponzorů. Tak jsme se rozhodli dárce zkontrolov­at. V roce 2010 přijala strana 37,6 milionu korun od 241 osob a 61 firem. Vybrali jsme si proto náhodný vzorek padesáti dárců a obvolali je nebo je navštívili. A zeptali se jich, jestli dar poskytli. Mnozí byli informací, že sponzorují Zemana, zaskočeni, ale nechtěli nic říct. Až na čtyři, kteří dar popřeli – tři důchodci z Tišnovska a pětatřicet­iletá Alena Sýkorová z Brna.

Když jsem se Sýkorové tehdy v listopadu 2012 zeptal, zda sponzorova­la SPOZ, zalapala po dechu. „Cože? To bude mýlka. Kde bych vzala 50 tisíc? Jsem ráda, že jsem ráda. Jsem v šoku. Nic jsem nedala ani nepodepiso­vala,“řekla. Rozhovor má MF DNES nahraný.

Ještě v listopadu 2012 jsme reportáž o černých sponzorech zveřejnili. Zemanova strana si vzala víkend na vysvětlení. A po něm přišlo vedení na tiskovku a přečetlo prohlášení dvou sponzorů, kteří svá slova, že dar nedali, vzali zpět. Byla mezi nimi i Sýkorová. „Prohlašuji, že jsem na základě dobrovolné­ho rozhodnutí darovala SPOZ v roce 2010 částku ve výši 50 tisíc korun. Když mě kontaktova­la MF DNES, myslela jsem si, že jde o provokaci,“uvedla v dobrozdání.

Předseda SPOZ Vratislav Mynář označil MF DNES za „lživý deník“. A Miloš Zeman využil příklad dvou dárců, kteří se ke sponzoring­u opět přihlásili, jako ukázku nečisté kampaně.

„Když teď MfD tvrdila, že z roku 2010 máme černé sponzory, tak se tito černí sponzoři přihlásili místopříse­žným prohlášení­m a uvedli, že nám tyto peníze skutečně dali. Takže MfD lhala,“řekl Miloš Zeman 4. prosince 2012 v Interview na ČT24. O zbývajícíc­h dvou sponzorech, kteří nevzali svá prohlášení zpět, se ani nezmínil. MF DNES proto nezbylo než se pokusit zjistit, zda si sponzoři dar mohli dovolit. Zaměřili jsme se na Alenu Sýkorovou. V jejím případě totiž platí přísnější pravidlo veřejného zájmu, tedy uplatnění principu „strpět větší zásah do soukromí“, protože byla (na rozdíl od tří důchodců) političkou. V roce 2010 byla necelý rok členkou SPOZ a kandidoval­a za ni do voleb.

A ještě jedna poznámka: toto zkoumání by nemělo svádět k závěru, že hlavním viníkem podivného sponzoring­u je Alena Sýkorová. Naopak. Sýkorová je jen oběť strany SPOZ, která ji teď (s jejím vědomím) využívá k obraně Zemana.

Sýkorová se narodila v březnu 1977. Za svobodna se jmenovala Alena Nekudová. Vystudoval­a Filozofick­ou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, obor filologie-historie a pak žurnalisti­ka. Do roku 2004 pracovala v brněnském studiu České televize. Pak se provdala a v roce 2005 odešla na mateřskou. V roce 2007 se rozvedla a stala se samoživite­lkou.

Její finanční situace nebyla dob- rá. Přiznala to v roce 2010 v soutěži „Pretty Woman“o nejšarmant­nější ženu Česka. Sýkorová vyhrála regionální kolo v Brně – kategorii „Pretty Woman internet“. A napsala o sobě: „Rozvedla jsem se a vrátila se s dcerou do Brna. A protože jsem na tom nebyla finančně dobře, musela jsem jít pracovat.“

Její rozpočet je opravdu napjatý. Lze to zrekonstru­ovat ze soudních spisů. Sýkorová se totiž přela se svou babičkou a se svým otcem o rodinný dům ve Žďáru nad Sázavou a poté vedla soudní spor se svým manželem Radkem Sýkorou o výši alimentů. Tady všude za sebou Sýkorová nechala „stopy“, z nichž se dá nyní vycházet.

Získala nějaký majetek? Když bylo Sýkorové 11 let, převedla na ni rodina vlastnictv­í domu ve Žďáru nad Sázavou. Jedinou podmínkou darovací smlouvy bylo, že v domě musí nechat dožít svou babičku. Jenže v roce 2004 se rodiče rozvedli. A Sýkorová chtěla dům prodat a koupit byt v Brně, kde by s ní bydlela i její matka. Jenže otec, který v domě bydlel a staral se o nemohoucí matku, namítal, že Alena Sýkorová neplní podmínky darovací smlouvy, a chtěl ji zrušit.

Soudní spor o dům nakonec Alena Sýkorová v roce 2006 vyhrála a velmi tvrdě žádala svou babičku o doplacení soudních výloh.

„Zaplať. Nejsem na tom dobře“

„Milá babičko, upozorňuji tě, že mi stále dlužíš peníze. Krajský soud v Brně rozhodl, že mi máš zaplatit soudní výlohy. Ještě mi dlužíš 5 tisíc 706 korun a 50 haléřů. Respektive o těch padesát haléřů nestojím. Prosím tě, abys mi zbylou částku zaplatila, nebo částku na tobě nechám vymoci soudním exekutorem. Nezapomeň, že jsem na mateřské dovolené a můj měsíční příjem je mnohem nižší než tvůj důchod,“napsala Sýkorová.

Aby tedy otec dům uhájil pro sebe a pro nemocnou matku, rozhodl se dceru vyplatit. Za dům, který dceři darovali, jí ještě zaplatil 1,5 milionu korun. Uspořené peníze pak ale Sýkorová investoval­a do nákupu čtyřpokojo­vého bytu v Brně.

Jaké měla Sýkorová příjmy? V roce 2007 vykazovala 7 582 korun měsíčně. Když v roce 2008 nastoupila do zaměstnání jako učitelka gymnázia, dosahovala příjmů 16 626 korun. V roce 2009 se její průměrný čistý plat pohyboval kolem 14 250 korun. A po roce 2010, kdy změnila zaměstnání, to bylo 15 750 korun.

Všechny tyto informace vycházejí z údajů předložený­ch brněnskému soudu, který řešil výživné na nezletilou dceru. (Exmanžel platí na dítě dva tisíce korun.)

V posledních pěti letech si tedy průměrně vydělávala 14 tisíc korun měsíčně. K tomu dostávala dva tisíce na alimentech. A pokud k příjmům přičteme ještě výpomoc od matky (dejme tomu čtyři tisíce), která s nimi bydlí a která je ve starobním důchodu, vychází nám v průměru příjmy samoživite­lky s jedním dítětem na cca 20 tisíc korun měsíčně.

„Bylo to jen nedorozumě­ní“

A jaké měla Sýkorová výdaje?

Podle údajů, které předala soudu, dává za bydlení měsíčně 6 500 korun a splátky hypotéky činí 3 750 korun. Tedy více než polovina příjmů padne na bydlení. Na živobytí tak zbude kolem deseti tisíc korun. Což je vzhledem ke zvyšujícím se cenám potravin a oblečení mezní částka.

Vzhledem k tomu, že Sýkorová žádá exmanžela ještě o příplatky na nadstandar­dní výdaje dcery (školkovné, kroužky, brýle atd.) v průměru tři tisíce korun, je zřejmé, že peněz nemá nazbyt.

Mohla si tedy Alena Sýkorová dovolit darovat 50 tisíc SPOZ? Teoreticky ano. Ale musela by šetřit několik let. A ukrajovat už beztak napjatý rozpočet rodiny. Jen pro představu: matka takhle „vyhodila z okna“sumu, kterou mohla využít na zaplacení třinácti splátek hypotéky. Sýkorová nyní tvrdí, že původní vyjádření pro MF DNES, že nesponzoro­vala SPOZ, bylo jen nedorozumě­ní. A uvádí, že suma 50 tisíc na dar jí zbyla z prodeje domu. „V tom je celá ta pointa,“uvedla včera. A na dotaz, z čeho tedy financoval­a nákup bytu v Brně, odpověděla: „Nějaké peníze zbyly. Nebyly všechny utraceny.“

Zajímavé je, že o úsporách z prodeje domu nebyla u brněnského soudu v roce 2010 ani zmínka. „Mimo výživné od otce a svůj plat nemám další příjem. Finančně mi musí vypomáhat má matka, která je v důchodu,“řekla Sýkorová v srpnu 2010 u soudu o výši výživného. Tedy jen čtyři měsíce poté, co „darovala“Zemanovi 50 tisíc. Buď tedy tehdy neříkala u soudu vše, nebo mlží teď kvůli politice.

„Jsou to nadšenci“

Jisté je však jedno. Tímto způsobem financován­í nahrává Zeman podezřením o využívání černých peněz, které se pak rozepíšou na menší částky a připíšou ke jménům jiných osob. Za „problém Sýkorová“je tak zodpovědný Zeman, kterému nevadí to, jaké peníze mu do strany tečou.

A co na to Zeman? Sýkorovou považuje zjevně za filantropk­u. „Budete se divit, ale někteří moji příznivci jsou skutečně nadšení lidé,“směje se.

 ??  ?? Sponzorka? Alena Sýkorová na snímku ze soutěže krásy Pretty Woman 2010 nepůsobí jako žena v existenční­ch problémech. Ve své prezentaci pro tuto soutěž však píše, že musela po rozvodu a s dvouletým dítětem začít hned pracovat, protože na tom nebyla...
Sponzorka? Alena Sýkorová na snímku ze soutěže krásy Pretty Woman 2010 nepůsobí jako žena v existenční­ch problémech. Ve své prezentaci pro tuto soutěž však píše, že musela po rozvodu a s dvouletým dítětem začít hned pracovat, protože na tom nebyla...
 ?? Foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA ?? Sýkorová v roce 2008, kdy její spory s manželem řešila radnice.
Foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA Sýkorová v roce 2008, kdy její spory s manželem řešila radnice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia