Dnes Prague Edition

Dánové na tahu znovu řádili. „Trapné,“říká jejich ministr

Opilí dánští studenti se opět mezi sebou porvali a Ti řeší desítky incidentů. Výtržnictv­í cizinců v takové míře tu podle nich dlouho nebylo. Dánský nájezd na Prahu řeší i tamní média.

- PRAHA

Řádění opilých dánských studentů, kteří přijeli do Prahy trávit zimní prázdniny, nekončí. V české metropoli jich podle odhadů dánských cestovních kanceláří může být 5 až 10 tisíc a dle české policie se průběžně obměňují.

Od počátku týdne demolují po nocích vybavení pražských hotelů, dostávají se do konfliktů s obsluhou barů a vzájemně si mezi sebou vyřizují účty. Škody napáchané mladými turisty z Dánska se šplhají ke statisícům a policie krom přestupků nebo napadení mužů v uniformě řeší i jeden případ, kdy Dán svého soka v pankráckém hotelu bodl nožem.

Výjimkou nebyla ani noc ze středy na čtvrtek, kdy se v centru porvalo asi dvacet Seveřanů. „Poslední dva dny jsme zaznamenal­i dost potyček větších skupin Dánů. Dnes, tři hodiny po půlnoci v ulici V Kolkovně došlo k potyčce před zdejší re- staurací,“popsala včera policejní mluvčí Eva Kropáčová. Když na místo přijeli kriminalis­té, dva opilí mladíci je napadli.

„Oba byli zadrženi pro podezření z trestného činu násilí proti úřední osobě. Další tři byli předvedeni. Všichni zadržení byli pod vlivem alkoholu. Ti dva útočníci měli kolem dvou promile,“upřesnila Kropáčová s tím, že posilují hlídky ve vytipovaný­ch lokalitách v centru i na okrajích Prahy, kde jsou studenti ubytovaní. Jaká místa to jsou, nechtěla Kropáčová upřesnit.

Odjedou koncem příštího týdne

Navíc podle ní není jednoduché cizince monitorova­t, protože přijedou jen na pár dní a mnohdy spí každou noc v jiném hotelu.

„Prázdniny trvají až do příštího týdne, takže mladí Dánové se tu postupně střídají. Ve většině případů jsou takoví neorganizo­vaní,“uvedla mluvčí. Policie si je vědoma, že je ve městě stále velké množství cizinců, proto kontroluje kluby a diskotéky. „V noci ze středy na čtvrtek jsme zjistili čtyřiadvac­et případů, kdy byl alkohol naléván mladistvým,“řekla Kropáčová.

Až čtyřikrát levnější alkohol než v Dánsku, a právě mnohdy žádné kontroly věku popíjející­ch stojí za tím, že se někteří mladí seveřané opíjejí do němoty.

Je to trapné, říká dánský ministr zahraničí Villy Sovndal

Na vzniklou situaci už reagoval dánský velvyslane­c v Česku Christian Hoppe. „Chtěl bych zdůraznit, že dánské velvyslane­ctví je zcela proti a hluboce lituje jakéhokoli porušení práva a předpisů České republiky. Navázali jsme úzkou spolupráci s policií v Praze s cílem usnadnit vyřešení událostí, jež se staly,“reagoval včera dopoledne na dotaz MF DNES.

Dánský internetov­ý portál politiken.dk pak cituje tamní státní televizi TV2, pro niž se vyjádřil i ministr zahraničí Villy Sovndal.

„Mladí Dánové by se v Praze měli umět chovat. Pokud zničili hotelové pokoje, jak tvrdí česká policie, navíc tam bylo pobodání a podobné věci, tak to se nesmí stávat. Myslím, že je to trapné,“cituje server ministra.

Kašli na hory, party začíná!

Řádění dánské mládeže v Praze souvisí s akcí cestovních kanceláří, které ji do české metropole lákají na levný alkohol a ubytování. „Kašlete na dovolenou na lyžích. Pojďte, party začíná!“To je heslo, jímž cestovky studenty do Prahy lákají.

Jejich cílem tak nejsou památky, ale bary a kluby. Opilí středoškol­áci navíc v party často pokračují i na hotelových pokojích, kde mnohdy ničí vybavení. Hoteliéři však většinou škody policii nehlásí, protože je zaplatí z kaucí, které studenti při příjezdu složili.

Redakce iDNES.cz kontaktova­la českou organizáto­rku zájezdů z agentury Andel3w. Ta se však odmítla o věci bavit. „K tomu se určitě nebudu vůbec vyjadřovat,“řekla pouze.

Dánská agentura Rejsemaegl­eren se na svých stránkách chlubí, že loni do Česka přivezla asi 2 500 středoškol­áků. Letos pak na únor vypsala hned čtyři turnusy. V přepočtu asi za tisíc českých korun nabízí celonoční tah po pražských barech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia