Dnes Prague Edition

Kauza Neograph: za jízdenky MHD padla obvinění

Policie včera obvinila pět lidí kvůli výběru dodavatele papírových jízdenek pro pražský Dopravní podnik a také kvůli projektu elektronic­kých jízdenek. Mezi obviněnými je i bývalý generální ředitel DP Martin Dvořák.

- Adéla Paclíková s přispěním Šárky Formánkové a ČTK

Je to téměř dva roky, co to vypuklo. Obrovské pochybnost­i kolem zakázek a smluv pražského Dopravního podniku odstartova­la kauza papírových jízdenek. Z této zakázky měla podle Nadačního fondu proti korupci část peněz mířit k lobbistovi Ivo Rittigovi. Právě kvůli dodávkám papírových jízdenek a také projektu elektronic­ké jízdenky nyní padla obvinění.

Policisté viní pět lidí, mezi nimiž jsou i bývalí manažeři Dopravního podniku Martin Dvořák a Ivo Štika. Podle některých médií míří obvinění i na spolupraco­vníka Iva Rittiga Petera Kmetě.

„Ano, je to pravdivá informace. Jde o Neograph, jestli jsem to pochopil správně, tedy jízdenky,“potvrdil MF DNES obvinění Dvořák.

Podle něj však existují dokumenty, které prý říkají, že vše bylo v pořádku. „Jde čistě o manipulaci pro média. Paradoxem je, že existují jak právní stanoviska, tak znalecké posudky, jež má policie k dispozici a které říkají, že vše bylo podle zákona a žádná škoda nevznikla,“dodal Dvořák, který už byl policií obviněn i kvůli zakázce na prodej kuponů v metru. Ten zajišťoval­a firma Crosspoint. „U této zakázky jsem dostal dvě sdělovačky, avšak jedna už byla zrušená,“hřímal včera Dvořák. Navíc dodal, že mezi stíhanými je také Jan Janků ze společnost­i Neograph, která papírové jízdenky Dopravnímu podniku dodá- vala. Ten se však včera nechtěl vyjádřit, zda je trestně stíhaný, či nikoli. „Omlouvám se, ale nebudu k tomu nic říkat,“řekl Janků IHNED.cz.

Štika: DP jinak postupovat nemohl

Bývalý ekonomický ředitel DP Ivo Štika si postěžoval na postup policie. „Obvinění jsem předal právníkovi, ale postup policie je velice nestandard­ní. Kriminalis­té měli k dispozici mnohastrán­kový materiál, který obsahoval i čtyři znalecké posudky, jež říkají, že DP jinak postupovat nemohl,“řekl Štika.

Podle něj prý tehdejší vedení pražského dopravce při uzavírání smlouvy na dodávku papírových jízdenek postupoval­o v souladu s doporučení­m Národní centrály proti padělání. Ta v roce 2007 doporučila změnu designu jízdenek. „V posudcích soudní znalec potvrdil, že jediným výrobcem tohoto nepadělate­lného papíru je právě společnost Neograph,“dodal Štika.

Státní zástupce Adam Borgula žádné jméno nevyslovil, pouze sdělil, že jeden člověk je obviněný z pletich při veřejné soutěži a z porušování povinnosti při správě cizího majetku, další údajní pachatelé čelí obvinění z toho, že mu s těmito trestnými činy pomáhali. V případě prokázání viny některým hrozí až osm let vězení.

Dvěma obviněným kladou policisté za vinu i sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Vraťme se ale zpět do roku 2011, kdy kauza Neograph vypukla. Právě ona totiž stála na počátku všeho a dodnes tu jsou patrné dozvuky.

Peníze šly na Panenské ostrovy

Nadační fond proti korupci přišel před dvěma lety s tvrzením, že část peněz, které DP platí firmě Neograph za papírové jízdenky, končí u lobbisty Ivo Rittiga. „DP platil 34 haléřů za lístek firmě Neograph. Ta z částky předala 17 haléřů firmě Cokeville Assets, která sídlí na Panenských ostrovech. Existuje ale poradenská smlouva mezi ní a lobbistou Ivo Rittigem. Je pravděpodo­bné, že konečným příjemcem těchto peněz byl on,“řekl tehdy Bob Fliedr z Nadačního fondu proti korupci.

Ve společnost­i Cokeville Assets figuroval Peter Kmeť. Právě o něm některá média spekulují, že je jedním z obviněných. On sám však na dotaz MF DNES zaslaný e-mailem nereagoval a advokáti z MSB Legal (dříve Šachta & Partners), kteří Kmeťovu firmu prý příležitos­tně zastupoval­i, nezvedali telefon.

Proti tvrzením Nadačního fondu proti korupci se však Rittig tvrdě ohradil. A navíc se s ním soudil, žalobu však soud letos v září zamítl. „Ivo Rittig se u soudu domáhal ochrany osobnosti, do níž měl fond neoprávněn­ě zasahovat, a požadoval odstranění tiskových zpráv a materiálů uveřejněný­ch na webových stránkách fondu či na serveru YouTube,“informoval fond.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia