Dnes Prague Edition

Chce, aby České dráhy zdražily

Jízdenky na své nákladové ceny. Budoucnost všech tří hráčů má v rukou antimonopo­lní úřad.

- PRAHA Jan Sůra

Soukromý dopravce Leo Express jedná s bankami o tom, že by prodloužil splatnost úvěru na svých pět jednotek Stadler Flirt z osmi let na 15 až 20 let. A to i přesto, že se firma chlubí, že se rok od zahájení provozu dostala do zisku.

Ceny vlakových jízdenek na trase Praha – Ostrava se však drží stále velmi nízko, třeba na polovině než před nástupem soukromých dopravců, což má vliv i na zisk. I proto Leo Express začal jednat o prodloužen­í splácení úvěru ve výši 800 milionů korun u konsorcia bank v čele s Credit Suisse. Kromě bank si firma půjčila také od otce Leoše Novotného, někdejšího majitele Hamé Leoše Novotného staršího.

Podle majitele Leo Expressu Leoše Novotného mladšího je běžné, že se úvěry na vlaky poskytují nejméně na 15 let, firma však na tak dlouhý úvěr nedosáhla kvůli tomu, že byla v oboru nová. „Splácíme podle plánu schválenéh­o v polovině roku,“řekl Novotný s tím, že dopravce ročně zaplatí na úrocích kolem padesáti milionů korun. Firma loni vydala ještě dluhopisy ve výši přes 100 milionů korun, nakonec je však příliš nevyužije a nabízí věřitelům předčasné splacení.

Nedávné oslabení koruny se při splácení neprojeví, úvěr si společnost vzala v korunách. Podle analytika Milana Vaníčka ze společnost­i Atlantik by prodloužen­í úvěru nemělo být problém, protože vlaky mají banky v zástavě. „Prodloužen­í splátek by pro firmu bylo určitě přínosem,“míní Vaníček.

Leo Express tvrdí, že se už v posledních měsících dostal do provozního zisku (EBITDA) před započítání­m úroků a odpisů. Jeho výši však Novotný neuvedl.

Leo Express včera oslavil první rok provozu, dosud přepravil zhruba 800 tisíc cestujícíc­h, firma podle svých slov přepraví kolem třiceti procent cestujícíc­h. „V podílu jsme v březnu předstihli pendolina Českých drah,“řekl Novotný. Do celkového trhu však dopravce nezapočíta­l expresy Českých drah.

Kdysi relativně neútočivý styl firmy vůči státní firmě skončil, po-

Leoš Novotný

majitel Leo Express dobně jako RegioJet si nechal Leo Express zpracovat znalecký posudek, podle kterého jezdí České dráhy pod cenou a kvůli tomu si na dráhy stěžují u Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže. „Je zřejmé, že České dráhy jezdí za podnáklado­vé ceny,“uvedl Novotný, „moc se těšíme na den, kdy České dráhy budou muset jezdit za náklady,“dodává. Podle znaleckého posudku by například měla jízdenka v pendolinu stát z Prahy do Ostravy 1 142 korun. „Za tyto ceny nebudeme černozlatí, ale zlatí,“odhaduje Novotný v narážce na barvu svých souprav.

Dráhy to však odmítají. „České dráhy při stanovení cen na lince Praha – Ostrava postupují plně v souladu se zákonem,“řekl mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Podle něj jsou studie a posudky konkurentů nepřesné a zavádějící.

Na trase mezi Prahou a Ostravou teď všichni tři dopravci jezdí se ztrátou. „Podnikat na této trase je v tuto chvíli hodně velká výzva,“říká Vaníček. Podle něj může být důvodem toho, že dosud žádný z dopravců neustoupil, i čekání na rozhodnutí antimonopo­lního úřadu, kam se oba soukromí dopravci kvůli cenám obrátili.

Leo Express za rok prošel řadou personální­ch i majetkovýc­h změn. Do firmy vstoupil někdejší majitel Aukra Jakub Havrlant, firmu naopak opustila řada manažerů stojících u počátku firmy.

Zatím poslední odešel ke konci října provozní ředitel Jan Paroubek. Vedoucím provozu se po něm stal dosavadní šéf IT Václav Heinzl, licence dopravce je teď napsaná na Michala Miklendu, švagra ministra dopravy v demisi Zdeňka Žáka.

Kromě kompenzací za státem nařízené slevy v jízdném čerpá Leo Express už i další dotace – z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnano­st dostala firma 3,7 milionu korun na vzdělávání zaměstnanc­ů.

 ?? Foto: Michal Klíma, MAFRA ?? Místo osmi patnáct let Leo Express bude s bankami jednat o prodloužen­í splátek, banky mu prý ze začátku nevěřily.
Foto: Michal Klíma, MAFRA Místo osmi patnáct let Leo Express bude s bankami jednat o prodloužen­í splátek, banky mu prý ze začátku nevěřily.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia