Dnes Prague Edition

Mladí lidé se hádají s rodiči, jen každý desátý raději mlčí

-

( kar) V rodinách přibývá konfliktů. Počet mladých lidí, kteří se hádají s rodiči, se za posledních třicet let téměř zdvojnásob­il. Ostré názorové výměně s matkou nebo otcem se vyhne jen asi každý desátý člověk. Prozradil to průzkum agentury Datank, který zkoumal chování tisícovky Čechů.

Autoři průzkumu porovnával­i dvě generační skupiny – respondent­y mezi 15 a 25 lety a jedince mezi 45 a 55 lety. Zjištění, že mladí lidé častěji než jejich předchůdci neváhají jít do konfliktu kvůli svému názoru, odborníci nepovažují jen za minus. „V asertivněj­ším po-

„V asertivněj­ším postoji se odráží vývoj společnost­i, která prosazován­í vlastního postoje podporuje.“

Ondřej Pivoňka

spoluautor průzkumu

stoji se odráží vývoj společnost­i, která prosazován­í vlastního postoje podporuje,“míní spoluautor průzkumu, analytik Ondřej Pivoňka.

Nová generace je k vyššímu sebevědomí vedena. Podle psychologa Tomáše Nováka konflikty s rodiči byly a budou, ty dnešní jsou jen vyhroceněj­ší. „Bojovat za svůj názor je nicméně správné,“říká Novák.

V tomto kontextu u mladých naopak překvapí ostych v zákaznické­m chování. Častěji se totiž zdráhají vrátit v restauraci nekvalitní jídlo a odmítnout je zaplatit. Zatímco jídlo reklamoval­o jen 36 procent mladších, vrácení peněz si vydobyla více než polovina starších.

Překvapivě málo se lišily názory mladých a starších na životní priority. Například špatné manželství je podle nich horší než žádné, chtějí stálého partnera a vychovávat dvě děti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia