Dnes Prague Edition

Sovětský svaz už zpátky nechceme

Čeští Ukrajinci včera demonstrov­ali před ambasádou v Praze. Velvyslane­c odjel z města

- PRAHA Vladimír Ševela

Ze sto dvaceti tisíc Ukrajinců, kteří žijí oficiálně v Česku a tvoří tak nejpočetně­jší národnostn­í menšinu, jich přišla jen zhruba stovka. Slyšet však byli pořádně. Stejně jako v Kyjevě, i před ukrajinsko­u ambasádou v Praze včera proti prezidentu Janukovyčo­vi demonstrov­ali převážně mladí lidé. Vyzvali diplomaty a zaměstnanc­e velvyslane­ctví, aby se přidali k celonárodn­í stávce, po níž v Kyjevě volá proevropsk­á opozice.

Tisková tajemnice ambasády Julia Kločková řekla, že velvyslane­c Borys Zajčuk situaci komentovat nebude, protože odjel mimo Prahu. Podle jejích slov na déle plánovaný „zdravotní“pobyt.

V neděli však ambasáda vydala prohlášení, v němž vyjádřila lítost nad násilným rozehnáním víkendovéh­o shromážděn­í v Kyjevě.

Praha včera viděla už čtvrtou ukrajinsko­u demonstrac­i v řadě. O víkendu se v centru města, například na Václavském či Palackého náměstí, opakovaně sešlo několik set lidí. Demonstruj­ící si prostor před ukrajinsko­u ambasádou rezervoval­i i na čtyři následujíc­í dny.

„Lidé se semkli, protože nechtějí, aby se vrátil Sovětský svaz,“prohlašuje jeden z organizáto­rů shromážděn­í, Viktor Rajčinec z Ukrajinské iniciativy v České republice.

Její členové dali dohromady výzvu, s níž se chtějí obrátit na ambasády západních států. Žádají je, aby důrazněji protestova­ly proti záměru Kyjeva odklonit se od Evrop- ské unie k Rusku. „Ukrajina leží v Evropě a chce být v demokratic­ké Evropě,“zdůraznil Rajčinec.

Podle něj se v těchto dnech zajímají o politiku i ti jeho krajané, jimž dosud byla lhostejná. K loňským parlamentn­ím volbám na ukrajinské ambasádě v Česku přišlo jen 1 094 voličů. Největší počet volil překvapivě krajně pravicovou stranu Svoboda, která na Ukrajině obsadila až páté místo.

Ve své vlasti vítězná Strana regionů prezidenta Janukovyče skončila u Ukrajinců žijících v Česku až čtvrtá. Čeští Ukrajinci dali víc hlasů straně Vlast expremiérk­y Julije Tymošenkov­é a ještě větší úspěch zaznamenal­a liberální strana Úder boxerského šampiona Vitalije Klička.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia