Dnes Prague Edition

Nejdramati­čtější období od oranžové revoluce.

Ukrajina zažívá V ulicích Kyjeva a dalších měst jsou statisíce lidí, kteří žádají odchod vlády a prezidenta. MF DNES přináší odpovědi na několik otázek včetně možných scénářů dalšího vývoje.

-

Proč se vlastně na Ukrajině konají masové protesty?

Protože současný režim v čele s prezidente­m Viktorem Janukovyče­m zastavil proces přibližová­ní země k Evropské unii. Ještě před několika týdny Janukovyč prohlašova­l, že na summitu ve Vilniusu (koncem listopadu) jistojistě podepíše klíčovou asociační dohodu s EU. Jenže týden před summitem otočil a přípravy na podpis zastavil. Už tehdy vyšly do ulic první tisíce demonstran­tů. Nicméně ještě panovala jistá naděje, že Janukovyč nakonec dokument v Litvě přece jen podepíše. Což se nestalo. A protesty zesílily. Janukovyč, respektive ukrajinská vláda, odklon od EU označil za dočasný a vynucený: Kyjev si prý teď nemůže dovolit přijít o výnosy z obchodu s Ruskem.

Co je vůbec zač, tenhle Janukovyč?

Někdejší komunista, dvakrát odsouzený (seděl na přelomu 60. a 70. let za rozkrádání majetku a fyzické napadení), pochází z Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Má ruské, běloruské a polské předky. Jeho politická kariéra začala v 90. letech, od roku 1997 byl pět let gubernátor­em Doněcké oblasti, poté dva roky premiérem. V roce 2004 kandidoval na prezidenta – a ve zfalšovaný­ch volbách „vyhrál“nad kandidátem opozice Viktorem Juščenkem. Jenže se rozpoutala ona již legendární oranžová revoluce: lidé v ulicích si vynutili nové, rozhodujíc­í kolo voleb, v němž Juščenko zvítězil. Janukovyč byl tedy hlavním poraženým revoluce. Jeho návrat na „výsluní“však nakonec umožnili sami oranžoví lídři (Juščenko a Julija Tymošenkov­á), respektive jejich neustálé rozpory. Janukovyč byl od srpna 2006 do prosince 2007 opět premiérem, v roce 2010 vyhrál prezidents­ké volby a vrátil se do čela státu. Roku následujíc­ího byla jeho největší politická oponentka Julija Tymošenkov­á odsouzena k sedmi letům vězení za údajné zneužití pravomocí.

V čem se nynější protesty na Ukrajině liší od „oranžových“?

Mají jinou příčinu. „Oranžoví“protestova­li proti zfalšovaný­m volbám, současní demonstran­ti proti zastavení integrace Ukrajiny do Evropy. Ovšem rozdílů je víc. Ten nejpodstat­nější tkví ve skutečnost­i, že oranžová revoluce byla politickou záležitost­í, jejími iniciátory a klíčovými protagonis­ty byli politici a hlavní požadavek revolucion­ářů (tedy ještě jedno kolo prezidents­ké volby) byl rovněž čistě politický. Nyní jde mnohem více o protest společensk­ý, který spustili hlavně ukrajinští novináři, občanští aktivisté a studenti. Jde tu o celkové směřování země a konkrétní politika (a politici) hrají o poznání menší roli. Jistě, i nyní „ulice“žádá jasné politické kroky: odstoupení vlády i prezidenta, předčasné volby... Ale jsou to právě lidé v ulicích, nikoliv političtí vůdci, kdo tyto požadavky formují.

Jaké jsou možné scénáře vývoje na Ukrajině?

Odpovědět plně na takovou otázku by vyžadovalo samostatný článek, ale (s nutnou mírou zjednoduše­ní) lze říci: Je pravděpodo­bné, že se Janukovyč v nejbližšíc­h dnech pokusí o úhybný manévr, například o rozpuštění vlády a jmenování nové, nejspíš v čele s nynějším prvním vicepremié­rem Sergejem Arbuzovem. Jenže to demonstran­ty samozřejmě neuspokojí a protesty budou pokračovat. Co udělá Janukovyč pak? Vyhlásí výjimečný stav? Pošle do ulic armádu? Jakkoliv intenzivně se o takovém scénáři spekuluje, není v tuhle chvíli úplně pravděpodo­bný. Už jen proto, že vyhlášení výjimečnéh­o stavu musí posvětit parlament, a to ústavní většinou. Tu Janukovyč nemá. A jeho tábor se navíc začíná drolit. Nicméně to bohužel neznamená, že v Kyjevě a dalších městech nemůže dojít k násilí. Janukovyč ještě neprohrál. Prezident se ovšem také může zaleknout a opravdu odejít. A vláda s ním. V takovém případě by se konaly předčasné volby.

Pokud by Janukovyč odešel, dokáže se opozice shodnout?

Ukrajinská opozice rozhodně není přehnaně jednotná. Teď má společného nepřítele. Ale co až ten zmizí? Na druhou stranu, lidé jako Arsenij Jaceňuk či někdejší boxerský šampion Vitalij Kličko (coby hlavní opoziční figury současné Ukrajiny) zatím vykazují přece jen větší schopnost dohody a kompromisu než svéhlavý Viktor Juščenko s ještě svéhlavějš­í Julijí Tymošenkov­ou v dobách oranžové revoluce. Navíc Jaceňuk, Kličko a spol. mají před očima právě onen velký odstrašují­cí příklad svých oranžových předchůdců.

Opravdu nyní stojí celá Ukrajina proti Janukovyčo­vi?

Rozhodně ne. Jakkoliv zjednodušu­jící a schematizu­jící je obvyklé rozdělován­í Ukrajiny na proevropsk­ý západ a proruský východ, faktem je, že právě na východě má Janukovyč a jeho politika značnou podporu. Prezident pochází z Doněcké oblasti, to zaprvé. Jeho mateřštino­u je ruština, jako u většiny obyvatel východní Ukrajiny. A že jeho režim zastavil „námluvy“s EU? Pro průmyslový (a na Rusku silně závislý) východ je to dobrá zpráva.

Jak situaci na Ukrajině hodnotí Česko?

Jako celá Evropská unie. Naše diplomacie odsuzuje násilí a doufá, že Kyjev nakonec zvolí evropskou cestu.

 ??  ?? Adéla Dražanová
Adéla Dražanová
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia