Dnes Prague Edition

Pochyby, obavy a pak shoda

- PRAHA Michaela Svobodová

Dalo by se říci konečně. Strany, které vyjednávaj­í o vládní koalici, se více než měsíc po parlamentn­ích volbách včera večer podruhé sešly. A vůbec to nevypadalo na přátelské jednání lidí, kteří mají co nevidět uzavřít čtyřletou smlouvu o spolupráci.

Posledních pár dní to totiž mezi nimi spíše jiskřilo. Nakonec se však strany shodly, že o koalici v této podobě budou vyjednávat i nadále.

A to dokonce mnohem intenzivně­ji než dosud. Hned dnes chtějí předsedové stran mluvit o vládních postech, do čtvrtka se také musí sejít všechny expertní týmy.

ČSSD a ANO tak vyšly vstříc lidovcům, kteří kritizoval­i, že byli dosud trochu opomíjeni a schůzek se neúčastnil­i.

„Postoupili jsme o kus dál, a to vítám,“řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, který ještě včera vyjadřoval velké pochyby o vzniku koalice.

V sobotu opět zasednou hlavní vyjednavač­i, slibují, že z této schůz- ky by již měli přijít s jasným zněním koaliční smlouvy. Do té doby by tedy měla být vyřešena programová část i část, která upravuje spolupráci stran. Návrh, který vypracoval­a sociální demokracie, se bude doplňovat o připomínky lidovců i poslanců hnutí ANO.

Pravděpodo­bně bude zapracován i požadavek lidovců, tedy pojistka, která by zabránila, aby některá strana byla „vyšachován­a“z hlasování a zbylí koaliční partneři kontroverz­ní zákon prosadili třeba s komu- nisty. Lidovci také žádají, aby koaliční smlouva obsahovala přílohy s těmi nejdůležit­ějšími zákony.

Rozpočet do konce prosince

Příliš konkrétníc­h výsledků debata nepřinesla. „Jednali jsme dlouho o všem a ujistili jsme se, že budeme i nadále jednat. Byla to plodná debata, ale bez konkrétníc­h výstupů,“řekl po schůzce Babiš.

Strany se shodly v podstatě jen na tom, že státní rozpočet na příští rok schválí do konce prosince. „Dáme tak jasný signál, že jsme schopni se na důležitém tématu dohodnout,“uvedl Sobotka. Ve druhém čtení chtějí ještě najít v rozpočtu úspory v provozních výdajích. Strany se shodly také na tom, že lidovci pošlou své zástupce do pracovní skupiny k novele služebního zákona.

ČSSD a ANO se již předběžně domluvily, že v prosinci předloží tento zákon kvůli požadavku Evropské komise, aby Česko mohlo čerpat unijní dotace. Zákon o státní službě by zároveň měl nahradit lustrační zákon, který zatím brání šéfovi ANO Andreji Babišovi v cestě na post ministra financí. Lidovci chtějí, aby lustrační zákon fungoval paralelně dál. Pracovní skupina by měla tento spor vyřešit.

Mezi další sporné body patří daně. Sociální demokraté s hnutím ANO se na nich nedohodli ani po několika schůzkách. První by je chtěli spíše zvyšovat, druzí volají po jejich snížení. Řešením je podle dřívějších vyjádření zmrazení daní v současné výši na několik let. Původně se počítalo s dvouletou lhůtou, v poslední době daňoví experti ANO naznačoval­i, že by se tato doba mohla ještě prodloužit, třeba na celé čtyři roky.

Strany se přou i o restituce. Sociální demokraté by chtěli jejich revizi. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se již sešel s církvemi, aby s nimi úpravy projednal. Lidovci stále stojí za svým původním tvrzením: tedy že pokud na změny kývnou církve, pak s tím nemají problém.

Lidovci se společně se sociální demokracií „zasekli“také na otázce zdravotnic­kých poplatků. Chtějí od sociálních demokratů analýzu, jak zamezí nadužívání pohotovost­í, když budou poplatky zrušeny.

s přispěním iDnes.cz

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Shodli se Milan Chovanec z ČSSD věřil v dohodu.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Shodli se Milan Chovanec z ČSSD věřil v dohodu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia