Dnes Prague Edition

Už se na sebe nebudeme mračit, slíbily si strany

- PRAHA

(svo,vdo) Klíčová schůzka vznikající koalice skončila po více než třech hodinách. Konkrétní výstupy sice nepřinesla, ale účastníci si ji pochvalova­li. „ Mám z toho jednoznačn­ě pozitivní pocit,“uvedl člen vyjednávac­ího týmu ČSSD Milan Chovanec.

Jak schůzku hodnotíte?

Velmi pozitivně, uzavřeli jsme kapitolu mračení se na sebe. Předsedové si už nebudou nic vzkazovat přes média a více budou komunikova­t na přímo. Jde to rozhodně dobrým směrem.

Zaznamenal jste nějaké zásadní neshody?

Ne, vůbec ne. Mluvili jsme o restitucíc­h a o lustračním zákoně. Tyto body bychom chtěli vyřešit v sobotu. Do té doby lidovci musí připravit své podklady a názory. Jinak je v programový­ch věcech výrazná shoda, lidovci prostudova­li materiály od nás a nyní je chtějí spíše prodiskuto­vat, čemuž rozumím. Chtějí slyšet, jak jsme k některým závěrům došli.

Zítra budou jednat předsedové stran o postech ve vládě. Padly už některé požadavky na této schůzce?

Vůbec ne, vyřeší si to mezi šesti očima. Nemělo smysl se o tom nyní bavit.

Nepřijde vám paradoxní, že šéf lidovců Pavel Bělobrádek v době vrcholícíc­h jednání odjíždí do USA?

Nevím, proč tam jede. Možná je ta cesta z nějakého důvodu důležitá. Nechci partnera kritizovat bez znalosti věci. Jen myslím, že se mu bude v Americe špatně spát, protože je tam časový posun a jemu budou v noci na mobilu pípat esemesky od kolegů o stavu vyjednáván­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia