Dnes Prague Edition

Třídit žádosti o milost. Ministryně hledá „zamítače“hradních milostí

- PRAHA Michaela Svobodová

Bývalý kancléř prezidenta Klause Jiří Weigl se při dotazu na prezidents­ké milosti horečně rozpovídá. „Je to velmi, ale velmi náročná agenda, za kterou stojí spousta práce. I když to možná není tak úplně vidět,“říká a slovo spousta nezvykle prodlužuje, aby zdůraznil jeho důležitost.

„Trávili jsme s tím obrovské množství času. Při každé žádosti se musel založit spis, vyžádat posudky od soudu, pročíst je, “vzpomíná dále Weigl.

Nad spisy se pak právníci vždy jednou začas sešli s prezidente­m. O každém případu mu poreferova­li a Václav Klaus rozhodl, zda milost udělí, či nikoliv.

Miloš Zeman tuto náročnou proceduru absolvovat nebude. Pravomoc totiž přenesl na ministerst­vo spravedlno­sti, které tak od pátku řeší hlavně to, jak se této práce zhostí.

Milost uděluje i nadále prezident, jen z předvýběru

V resortu Marie Benešové tak nyní vzniká oddělení milostí, do něhož se narychlo shání sedm nových zaměstnanc­ů. Ty povede dlouholetá právnička ministerst­va Dagmar Průchová. Její lidé, hned jak nastoupí do práce, budou mít na stole 500 žádostí.

Ty se od března, kdy Miloš Zeman nastoupil na Hrad, v prezidents­ké kanceláři nakupily. Včera odpoledne je ministerst­vo spravedlno­sti převzalo. Podle jeho tiskového oddělení jsou dvě z těchto žádostí velmi akutní, některými se tedy budou zabývat přednostně.

Na úředníky ale zbyla trochu „nevděčná“role. Ze sbírky zákonů, kde rozhodnutí prezidenta vyšlo, totiž vyplývá, že by stejně měli většinu žádostí rovnou zamítnout.

Na Hrad automatick­y pošlou jen ty případy, kdy lidé požadují omilostněn­í ze závažných zdravotníc­h důvodů, jak si Zeman přál. „Plus třeba několik málo opravdu výjimečnýc­h žádostí, u kterých to naši experti uznají za vhodné,“říká tisková mluvčí ministerst­va spravedlno­sti Štěpánka Čechová.

Tento „předvýběr“pak úředníci prezidento­vi předají a teprve on rozhodne, zda milost udělí, či nikoliv. „Udělení milosti je výsostným právem prezidenta a to mu zůstává,“dodává Čechová.

Ministerst­vo sice tušilo, že agendu z Hradu jednou dostane, protože o tom Miloš Zeman mluvil krátce po zvolení, i tak jej to však nyní zaskočilo.

„Je to obrovská a zodpovědná agenda, s Hradem už jsme začali vyjednávat technické záležitost­i,“říká ministryně Marie Benešová, která počítá s tím, že žádostí přijde ročně mezi třemi až šesti tisíci.

Hrad zatím propouštět nehodlá

Do práce se museli pustit také ekonomičtí odborníci ministerst­va. Ti nyní počítají, na kolik taková agenda vyjde. Částku pak bude ministryně Marie Benešová žádat od svého kolegy z resortu financí.

Navýšení nákladů na jedné straně neznamená automatick­é sníže- ní na straně druhé. Hrad prozatím žádné snížení rozpočtu neplánuje.

„Zatím se žádnými personální­mi změnami nepočítáme,“reagoval nový tiskový mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na dotaz, zda se úbytek administra­tivy nějak promítne.

Na post šéfa legislativ­ního odboru Pražského hradu nyní míří právník z Úřadu vlády Václav Pelikán. A teprve on bude prý o případných personální­ch změnách rozhodovat.

Ministerst­vo spravedlno­sti už agendu milostí dříve vyřizovalo – a to za prezidenta Václava Havla. Ten si však ponechal mnohem více pravomocí než Zeman.

Sám totiž rozhodoval o žádostech mladistvýc­h, žen starších pětapadesá­ti let a mužů starších šedesáti let, samoživite­lů pečujících o dítě mladší patnácti let nebo třeba vážně nemocných.

Resort ministerst­va spravedlno­sti jen vydal stanovisko, které pak další pracovníci Hradu dále prošetřova­li: navštěvova­li třeba žadatele, chodili do jejich rodin, žádali informace z místa bydliště a od policie. Scházeli se i s nevládními organizace­mi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia