Dnes Prague Edition

Mladí dravci, zralí vlastenci?

Dnešní mladí lidé a jejich rodiče zastávají podobný názor na manželství, nevadí jim život na psí knížku a chtějí dobrou práci. Zato se nebo kdy začíná stáří. Kdy je člověk starý? Hádáte se s rodiči? Jaký je ideální počet dětí?

- 15–25 let 41–50 let 44–55 let Ivana Karásková

žitější mít dobrou práci, věnovat se zálibám, mít stálého partnera a nejlépe dvě děti,“popsal spoluautor průzkumu Ondřej Pivoňka.

Podle něj to svědčí o určitém pragmatism­u, který patří k české povaze. Lidé přemýšlejí podobně a funguje i jistá setrvačnos­t.

Zásadní rozdíl panuje v tom, jak kdo vnímá opravdové stáří. Mladí lidé si pod výrazem „starý člověk“nejčastěji představí někoho ve věku 61 až 65 let.

Starší podobné označení nejčastěji přisoudili lidem nad 75 let. „To je zcela přirozené. Vzpomínám si, že mi v chlapeckém věku připadali vojíni základní služby jako starci,“podotkl psycholog Tomáš Novák.

Čtvrtina mladých nechce děti

Oba tábory spojuje liberální postoj k manželství a rodině. Vesměs se shodly, že nemá cenu snášet špatné manželství, a neodsuzují život „na psí knížku“. V některých ohledech jako by mladí a starší žili v úplně jiném světě.

„Podstatněj­ší rozdíl se objevil třeba už v náhledu na to, mít děti. To je důležité pouze pro tři čtvrtiny mladých, zato u generace jejich rodičů to považuje za prioritu 91

6 2 9 3

17

4

procent oslovených. Nejvhodněj­ším časem pro první dítě je pro obě skupiny věk partnerů do třiceti let. Přes 80 procent lidí z obou skupin považuje za optimální mít dvě děti,“popisuje sociolog Pivoňka.

Podle odborníků je však jedna věc, co člověk zpočátku chce, a jiná, jak se vše ve skutečnost­i vyvine. „První dítě lidé odsouvají, ale nakonec po něm prahnou většinou i ti největší zatvrzelci. Jednoduše mnozí k touze po dítěti dozrají. Ale pak to už nemusí vyjít,“upozornil psycholog Novák.

Dříve narození Češi více dbají na slušné vychování. Sedmadevad­esát procent z nich považuje za důležité přijít včas na schůzku s přáteli či příbuznými. Mladí jsou o něco benevolent­nější a dochvilnos­t si hlídají, hlavně pokud jde o pracovní schůzku.

Starší generace také více dbá na dodržení daného slova (63 %). Ve skupině mladých by dodržel slovo, i když by to pro něj znamenalo komplikace, každý druhý. Podle odborníků to má svůj důvod. „Že se mladí odklánějí od klasických ctností, mě příliš netěší, ale je to dáno dobou, v níž vyrůstají. Dnešní takzvané autority příliš žvaní, čímž devalvují slova i sliby. Stačí se podívat na volební programy stran,“míní Novák.

Na internetu drží starší s mladými krok

Podle očekávání jsou junioři mnohem otevřenějš­í ve vztahu k vlastnímu soukromí. Až 83 procent z nich uveřejňuje na internetu své fotografie. „Naopak polovina těch starších na internet snímky zásadně nedává,“říká Pivoňka. Jak podotkl, sám prý čekal větší rozdíly mezi generacemi ve vztahu k moderním technologi­ím.

To se nepotvrdil­o. Starší lidé se překvapivě přizpůsobi­li a drží krok s tempem doby. I když mladí mají samozřejmě prim, na internetu ve volném čase pravidelně brouzdá i 71 procent starších lidí. Ti také například zručně využívají doplňkovýc­h služeb v mobilech.

Výraznější generační střet zaznamenal­i odborníci v otázce vlastenect­ví. Zatímco až 70 procent starších lidí cítí hrdost na to, že jsou Češi, mladí jsou výrazně častěji hrdí na příslušnos­t k Evropě.

Tomáš Novák se tomu nediví. „Slovo hrdost je podle mě už z minulých časů. Mluvil bych spíš o sympatiích. A Česko podle mne nepřináší žádnou mimořádnou hodnotu, která by tyto sympatie vzbuzovala,“domnívá se psycholog.

Možná hlas až příliš skeptický. Podle průzkumu by totiž bylo s to chopit se zbraně ve jménu vlasti 54 procent mladých, a dokonce 62 procent starších mužů.

A o čem se studenti se svými rodiči nejčastěji hádají? Spíše o okrajových věcech týkajících se vzhledu. Tak jako se dříve pohoršoval­i staří nad dlouhými vlasy, dnes je roztrpčuje tetování (líbí se 68 % mladých a jen 47 % starších), ale hlavně piercing (líbí se až polovině mladých a čtvrtině starších).

s přispěním Adama Folty

 ??  ?? Kyl(e) –yste v přípejě věleč0ého ko0fliktI ochot0ý(ě) jít –ojovet ze svoI vlest?
15–25 let
45–55 let JsoI pro Věs v životě jůležité 0ěslejIjíc­í o–lesti?
15–25 let 67 47 59 32 38 24 19
45 50
37 44
37
48
48
54
62
32
28 22 18 28 28 Jek řešíte...
Kyl(e) –yste v přípejě věleč0ého ko0fliktI ochot0ý(ě) jít –ojovet ze svoI vlest? 15–25 let 45–55 let JsoI pro Věs v životě jůležité 0ěslejIjíc­í o–lesti? 15–25 let 67 47 59 32 38 24 19 45 50 37 44 37 48 48 54 62 32 28 22 18 28 28 Jek řešíte...
 ?? 48 let, daňová poradkyně ??
48 let, daňová poradkyně
 ?? 23 let, student ??
23 let, student

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia