Dnes Prague Edition

Ahoj, moji kamarádi v Číně... Cameron urovnává roztržku s Čínou

David kvůli setkání s dalajlamou. Není země, která by byla více otevřena čínským investicím, prohlásil. S tibetským vůdcem se prý už nejspíš nesetká.

- PEKING, PRAHA Iveta Polochová

„Ahoj, moji kamarádi v Číně. Jsem potěšen, že jsem se přidal na Weibo, a těším se na brzkou návštěvu Číny.“Tak znějí první slova, jež v pátek napsal (v angličtině i čínštině) na populární čínské obdobě sociální sítě Twitter britský premiér David Cameron.

Účet si na ní zřídil jen pár dní předtím, než se sám do metropole asijské velmoci vydal. S vůbec největší diplomatic­kou výpravou v historii Spojeného království, v níž nechyběla stovka byznysmenů z různých oborů. A to je zase ta největší „podnikatel­ská delegace“v historii Velké Británie.

O obchod jde totiž především. Ministersk­ý předseda dlouhodobě stáčí zahraniční politiku ostrovního království spíše komerčním směrem. A jak před časem poznamenal list The Financial Times, někdy se uchyluje i k zemím se sporným přístupem k dodržování lidských práv. Což se týká i Číny.

Nyní tedy zamířil po třech letech právě do druhé největší ekonomiky světa. Mezi ní a Londýnem přitom panovaly od loňského května mrazivé vztahy, což se projevilo negativně i na obchodu.

Peking rozzuřilo tehdejší setkání Camerona s dalajlamou. Nutno podotknout, že něco takového rozlítí Čínu s železnou jistotou. Tento stát totiž Tibet už od 50. let minulé- ho století okupuje a jeho duchovního vůdce vnímá jako separatist­u.

„Příměří“mezi Londýnem a Pekingem bylo uzavřeno teprve nedávno a nyní se premiér snaží roztržku urovnat osobně.

Z jeho blízkého okolí se už dříve ozývalo, že se s tibetským duchovním vůdcem nejspíš nesetká. Alespoň ne, pokud bude v čele vlády. Načež včera zopakoval, že respektuje územní integritu a suverenitu Číny.

Cameron už před příletem do Číny hýřil entuziasme­m směrem ke komunistic­kému režimu a prohlásil, že Spojené království bude největším orodovníke­m Číny na Západě. „Řekněme to jednoduše, v západním světě není země, která by byla více otevřena čínským investicím či více schopna splnit požadavky čínských spotřebite­lů (než je Británie),“napsal v čínském týdeníku Cchaj-sin.

Státník, nebo obchodník?

Včera, po setkání s čínským premiérem Li Kche-čchiangem, pronesl, že liberaliza­ce a růst čínského trhu jsou příležitos­tí pro celý svět. A Británie je v obchodu podle něj mnohem progresivn­ější než další státy EU. „Někteří v Evropě a jinde ve světě vidí, jak se svět mění, a chtějí uzavřít Čínu za bambusovou oponu obchodních bariér. Británie chce tyto zábrany strhnout,“uvedl. Jedním z cílů britské delegace je i položení základů k obchodní dohodě mezi Čínou a EU v hodnotě několika miliard eur.

Kromě toho analytici očekávají, že obě země během třídenní návštěvy oznámí přinejmenš­ím jednu zásadní čínskou investici. Nejspíše do britské infrastruk­tury. V této souvislost­i se nejčastěji hovoří o projektu HS2 čili plánované vysokorych­lostní železnici mezi Londýnem a severem království.

Současná cesta Davida Camerona je také už druhou významnou britskou návštěvou v Číně. Před nedávnem do Pekingu přiletěl ministr financí George Osborn s londýnským starostou Borisem Johnsonem. Bylo to právě během jejich mise, kdy Britové oznámili, že usnadní obyvatelům Číny žádosti o víza a umožní čínským společnost­em získávat podíly v britských jaderných elektrárná­ch.

Nicméně jakkoliv britští podnikatel­é Cameronově cestě vesměs tleskají, ochránci lidských práv ji sledují s nelibostí. Premiérovi vytýkají, že tradiční ochranu demokracie a svobody slova postavil na dru- hou kolej. Byť Cameronovi spolupraco­vníci ujišťovali, že se v Pekingu nebude vyhýbat otázce dodržování lidských práv.

Šéfka kampaně Free Tibet (Svoboda Tibetu) Eleanor Byrne-Rosengreno­vá na jeho adresu uvedla, že Britové od něj očekávají, že se bude chovat v Číně jako státník, a nikoliv jako obchodník.

Na každý pád, David Cameron si coby čerstvý uživatel sítě Weibo bude muset zvyknout, že každou jeho poznámku budou od nynějška kontrolova­t čínští cenzoři.

 ?? Foto: Reuters ?? Britský a čínský premiér David Cameron dával včera v Číně jasně najevo, že chce být přítelem.
Foto: Reuters Britský a čínský premiér David Cameron dával včera v Číně jasně najevo, že chce být přítelem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia