Dnes Prague Edition

Úvěráři používají nové finty

- PRAHA

(emo) Ačkoli se nabídka spotřebite­lských úvěrů z hlediska bezpečnost­i celkově zlepšuje, praktiky tzv. predátorů, tedy neférových poskytovat­elů půjček, jsou rafinovaně­jší. Tvrdí to autoři studie Navigátor bezpečného úvěru 2013, což je společný projekt Univerzity Karlovy a poradenské společnost­i EEIP.

Z 53 zkoumaných subjektů bylo za bezpečné označeno 20. Mezi nejméně problémové patří Raiffeisen­bank, Air Bank a Zuno. Nad „čarou“se ocitly ještě společnost­i Cofidis, Profi Credit a Provident Financial.

Podle studie půjčili predátoři už minimálně 100 miliard korun. Je- jich nekalé praktiky měla omezit únorová novela zákona o spotřebite­lském úvěru.

Lichváři jsou však nyní sofistikov­anější a do pasti se tak mohou chytit i klienti, kteří byli proti „standardní­m“metodám imunní. „Jedná se o střední třídu, lidi v aktivním věku, kteří dříve byli schopni pohlídat si základní parametry úvěru – výši RPSN, sankce a smluvní podmínky,“přibližuje mluvčí projektu Zdeněk Soudný.

Poskytovat­el půjčky například nechá spotřebite­le podepsat dvě smlouvy – jednu na klasický úvěr a druhou na poskytnutí administra­tivního zajištění či poradenstv­í. Na tu se však zákon nevztahuje a lichvář si na jejím základě nechá vyplatit nemalé poplatky.

„Příklad z praxe: dobře situovaný manažer se nechal zlákat na možnost rychle splatit úvěr. Byl smířen i s poplatkem za vyřízení úvěru, ale nevšiml si, že poplatek je za každou administra­tivní činnost včetně samotného splacení. Nakonec půjčku přeplatil téměř o sto procent,“uvedl Soudný.

Čísla České obchodní inspekce potvrzují, že roste jak počet stížností, tak podíl pochybení a výše sankcí. „Zatímco loni jsme uložili pokuty celkem za 1,6 milionu, letos do konce listopadu to bylo už 5,3 milionu,“sdělil mluvčí inspekce Denis Gaidoš.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia