Dnes Prague Edition

Daňové úniky u paliv jsme srazili na polovinu

- PRAHA Jitka Vlková

Proti únikům se snaží daňová správa bojovat už dnes pomocí prostředků, které má. „Majetková přiznání či centraliza­ce elektronic­kých faktur by nám usnadnily práci,“říká šéf Generálníh­o finančního ředitelstv­í Jan Knížek.

Politici mluví o potřebě monitorová­ní tržeb firem a živnostník­ů, kvůli daňovým únikům. Ministerst­vo financí ve spolupráci s vámi už pracuje na projektu sběru elektronic­kých faktur do systému Státní pokladny. Jak by to fungovalo?

Faktury, které už si dnes mezi sebou podnikatel­é stejně posílají elektronic­ky, by měly otisk na našem serveru, kde by se informace skladovaly a měla by k nim přístup finanční a celní správa. Je otázka, jestli sledovat všechny doklady od firem, nebo jen doklady, kde je například obsažena spotřební daň.

Co byste z elektronic­kých faktur dokázali vytěžit?

Pokud dokážete na jednom místě soustředit část oběhu daňových dokladů, tak si uděláte obrázek o tom, kudy zboží běží, jaké jsou obchodní řetězce, kdo komu kolik fakturoval, kde ty peníze jsou.

Existují námitky, že by tam proudily jen faktury o legálních transakcíc­h, takže nic nového byste se nedozvěděl­i. Je to tak?

Vždy se najde někdo, kdo nerespektu­je pravidla a udělá to načerno. Může se tak dít v případě majetkovýc­h přiznání, registračn­ích pokladen, kaucí. Po nějaké době však začne být dotyčný podezřelý. Firmy najednou vykazují a daní jen legální transakce, přitom však bude majetková podstata jiná. Díky monitoring­u faktur to bude s čím porovnávat a bude to pro daňovou správu komfortněj­ší na kontrolu.

Už dnes má daňová správa spoustu informací. Do jaké míry k jejich analýze využíváte specializo­vaný software?

Celý boj proti kolotočový­m podvodům s DPH je založen na IT analýzách. Máme analytické centrum na slušné úrovni, budujeme ho tři čtyři roky. Zaučujeme na softwaru čím dál víc lidí, tam je budoucnost kontrol. Části terénních pracovníků, kteří chodí na kontroly, by se po zavedení větší digitaliza­ce ve veřejné správě měly uvolnit ruce.

Na co se pak zaměří?

Chystají se na nás kolotočové podvody s novými komoditami, budeme muset analytiky posílit, příští rok jejich počet zvedneme z 80 na zhruba 110. Problému s úniky na DPH se nezbavíme, pokud nezavedeme na některé komodity reverse charge (způsob odvodu daně, celé DPH odvádí poslední prodejce v řetězci, pozn. red.). Evropská komise už rozšířila seznam komodit, na které to povoluje – stavební ocel, měď, další kovy.

Jakým způsobem by daňová správa byla schopná pracovat s majetkovým­i přiznáními?

Mohlo by to fungovat tak, že když správce daně usoudí, že majetek není zcela adekvátní, což usuzujeme už dnes, bude povinnost poplatníka prokázat, že majetek byl zdaněn. Když daňový subjekt neunese důkazní břemeno, tak bychom ho mohli dodatečně zdanit.

Při jaké příležitos­ti dnes usuzujete na neadekvátn­í majetek?

Přijde se na to, například když někdo vykazuje, že nepodniká, a my máme podezření, že je zapleten do obchodu s pohonnými hmotami. Ukáže se, že na jeho děti či manželku je napsán majetek v řádech desítek milionů korun a daňová správa nemá žádný záznam, že by z těch peněz byly někdy odvedené daně. Berní úředník se nemůže zeptat, kde dotyčný ty peníze vzal, ale má povin- nost se zeptat, kde je daň z toho majetku. A subjekt řekne, že povinnost danit neměl, protože si půjčil od pana XY. A ten si také část peněz od někoho půjčil. Unesli tak důkazní břemeno a je na finančním úřadu, aby dokázal, že si je půjčit nemohli. To se nesmírně obtížně dokazuje.

Takže se díváte lidem na účty, do katastru nemovitost­í, do registrů vozidel na luxusní auta?

Jistě, všude máme přístup. Vzpomeňte si na akci v Itálii – kdo měl ferrari, byl podezřelý, že nedaní. Říkávalo se, že se tam prodává nejvíc ferrari na světě. Totéž platí o lodích v lodním registru. Není to ale tak, že bychom jednou začas tyto registry prohlíželi. Spíš když vytipujeme okruh subjektů, které nám zapadají do nějakého řetězce, a začneme zkoumat všechny indicie, které k nim máme. A zjistíme neadekvátn­í majetky a nulové daně. Když navíc z analytické činnosti vyplývá, že uskutečňuj­í obchody s nějakou komoditou, tak co jiného je na konci než daňový podvod.

Jak aktuálně hodnotíte své snažení v boji proti únikům DPH z pohonných hmot?

Mluvíme dva roky o únicích pět až osm miliard, ale dnes už jsme na polovině, možná ani tam ne. Monitoruje­me trh s dovozy a hromadný nápor černých dovozů se v tuto chvíli nekoná. Odhadujeme na základě těchto dovozů, že té černé hmoty se tu musí pohybovat daleko méně. Neříkám, že nemůže přijet jedna dvě nezdaněné cisterny, ale distributo­ři, které považujeme za solidní a kteří plní své daňové povinnosti, hlásí, že umísťují své legální zboží bez problémů na trhu za obvyklé ceny. Jinými slovy, cenu nekazí černé nezdaněné zboží.

To je dost troufalé tvrzení. Čím ho ještě máte podložené?

Celní správa monitoruje hranice, s Finančním analytický­m útvarem ministerst­va financí hlídáme účty obchodníků s palivy, u kterých si myslíme, že by mohli mít nějaký škraloup. Vycházíme i z čísel trhu a z jednání s petrolejář­i, z údajů od České asociace petrolejář­ského průmyslu. Díky kaucím pro distributo­ry pohonných hmot se jejich počet snížil z 2 000 na asi 150. Máme snazší situaci z hlediska kontroly. Omezil se tím také počet ready-made firem připravený­ch naskočit do podvodného řetězce.

 ?? Foto: ČTK ?? Přiznání bereme Podle šéfa Generálníh­o finančního ředitelstv­í Jana Knížka by majetková přiznání nebo evidence faktur v boji proti daňovým únikům pomohly.
Foto: ČTK Přiznání bereme Podle šéfa Generálníh­o finančního ředitelstv­í Jana Knížka by majetková přiznání nebo evidence faktur v boji proti daňovým únikům pomohly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia