Dnes Prague Edition

Více informací, stejné výsledky berňáky mají plné ruce práce,

Zatímco politici vymýšlejí nástroje proti daňovým únikům, jak do systému dostat údaje z daňových přiznání

- PRAHA Jitka Vlková ROZPOČET

Česká daňová správa se potýká s přepisován­ím papírových formulářů a jejich ručních kontrol. Politici ve snaze bojovat proti daňovým únikům jim teď možná nadělí novou agendu – elektronic­ké faktury, registračn­í pokladny či majetková přiznání. Nikdo přitom neřeší, zda je daňová správa připravena z množství podrobných údajů vytěžit odpovídají­cí výsledky.

„Daňová správa má málo analytiků a chybí jí software používaný v jiných daňových správách, který věci předžvýká místo nich,“tvrdí Peter Chrenko z poradenské PwC, bývalý náměstek ministra financí pro daně. „Obtěžujeme daňové poplatníky a zavádíme nové a nové požadavky, aby něco předkládal­i,“kritizuje Chrenko a zmiňuje povinnost ručit za DPH za dodavatele či chystaná majetková přiznání.

Jan Knížek, ředitel daňové správy, připouští, že počet analytiků bude potřeba posílit, ale zároveň se brání. „Máme poměrně sofistikov­ané analytické systémy a zaučujeme na to čím dál víc lidí, tam je budoucnost kontrol,“říká Knížek. V současné době má Generální finanční ředitelstv­í 80 finančních analytiků, „detektivů“, kteří v systému hledají jednotlivé podvodníky. „Analytický software prolézá všechny naše databáze a vytahuje z toho relevantní informace, maluje pavouky a upozorňuje na personální a obchodní propojení,“líčí Knížek.

I když daňoví analytici občas z moře informací vystopují daňový únik, české berňáky připomínaj­í spíš ministerst­vo pro daňové formuláře. Většina z 15 tisíc úředníků se zabývá především tím, jak dostat správné údaje do interní databáze. „Jde o 65 procent lidí a nejde jen o přepisován­í daňových přiznání, my říkáme navádění do systému. Dělají při tom kontrolu a komunikují se subjektem, když se jim tam něco nezdá, a vyzývají subjekty k odstranění vad,“vysvětluje Knížek. Majetková přiznání či více informací o tocích peněz mezi firmami z elektronic­kých faktur by uvítal – čím víc informací, tím větší pohodlí pro úředníky.

Pro srovnání, daňová správa Velké Británie má na 3 000 analytiků z 60 tisíc zaměstnanc­ů a automatizo­vané systémy, které produkují údaje pro další zkoumání analytiky. Elektronic­ké podávání daní v Česku spočívá především v tom, že lidé posílají daňové formuláře přes web či naskenovan­é a později jejich pravost doloží přímo na finančním úřadě vlastnoruč­ním podpisem. Elektronic­ký podpis, který je pro plnou automatiza­ci procesu nutný, totiž ovládá jen část poplatníků.

Úředník tak papír stejně musí vzít do ruky a nalít informace do interního systému. „Chybí nám, aby subjekt poslal daňové přiznání ve formátu, který my jsme schopni automatick­y nasát,“uvádí ředitel všech berňáků. Neschopnos­t zákonodárc­ů i státní správy řešit tento technický problém dospěla tak daleko, že finanční úřad za striktní požadavek na konkrétní elektronic­ký formát daňového přiznání letos získal anticenu Absurdita roku. Jeden z největších internetov­ých obchodů na světě Amazon testuje bezpilotní stroje, které by mohly v budoucnu nahradit pozemní způsoby doručování malých balíčků do 2,3 kilogramu. Podle generálníh­o ředitele společnost­i Jeffa Bezose by se mohla služba spustit do čtyř nebo pěti let. Drony zvané „Octocopter­s“by měly doručit balíčky přímo z linky ve skladech Amazonu do 30 minut v rádiu 16 kilometrů. Firma roboty opatřené několika vrtulemi zatím testuje v USA. Služba by se měla jmenovat Prime Air a jejím cílem je zvýšit růst a výkonnost firmy. (iDNES.cz)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia