Dnes Prague Edition

Druhá oranžová?

Napětí v ukrajinské metropoli Kyjevě roste; stoupenci opozice blokují budovu vlády, vojska ministerst­va vnitra přesouvají do hlavního města další jednotky. Napětí může skončit vyhlášením výjimečnéh­o stavu, prezident Janukovyč však spíše vyčkává. Ukrajina

-

Na Ukrajině se neodehrává nic menšího než revoluce. Demonstran­tům jde o to, aby tato skoro padesátimi­lionová země zůstala nadále nejen samostatný­m, ale i evropským státem. Moskvou a ruským prezidente­m Vladimirem Putinem je totiž drsně a vyděračsky tlačena do organizace, která už svým názvem ukazuje, že s Evropou bude mít společného jen málo – Euroasijsk­ého svazu. Z Evropanů rozumějí nejlépe významu toho, zda bude Ukrajina patřit k Evropské unii – nejdříve jako asociovaný člen a ve vzdálenějš­í budoucnost­i možná i jako něco víc – naši sousedé Poláci.

V Kyjevě jde o hodně

Jeden z největších polských myslitelů druhé poloviny 20. století, vydavatel legendární exilové pařížské Kultury, zformulova­l v 70. letech tezi, že „bez svobodné Ukrajiny nebude svobodného Polska“. To však neplatí jen pro Polsko. Tak jako by nám Evropská unie přišla neúplná, kdyby její součástí nebylo Chorvatsko a další státy „západního Balkánu“, jak se diplomatic­ky říká, stejně tak by bylo nenormální, kdyby Evropa, či chcete-li Unie, končila na východních slovenskýc­h hranicích. Bylo by to divné nejen pro Poláky, kterým by se mimo Evropu ocitl třeba i „jejich“Lvov, což je stejné, jako kdyby se mimo naše hranice i náš civilizačn­í rámec ocitla například taková Olomouc.

Postavení Ukrajiny je však důležité i pro nás Čechy. Ukrajinci jsou v Česku sice do velké míry ignorovano­u a opomíjenou menšinou, trpěnými gastarbeit­ry. Ale to nic nemění na tom, že jsou po Slovácích a možná Romech nejpočetně­jší menšinou České republiky. Už proto by nás dění na Ukrajině mělo zajímat mnohem více, než dosud zajímá. Nehledě na dvacetilet­ou historicko­u etapu, kdy k Českoslove­nsku část Ukrajiny patřila, a kdy se navíc mezi světovými válkami Praha stala zásadním centrem ukrajinské demokratic­ké emigrace, která tu tehdy vybudovala dokonce svoji univerzitu.

Korupce, chaos a svoboda

Mít rád Ukrajinu a podporovat její evropskou budoucnost není nic jednoduché­ho. Jde o zemi velice složitou, v mnohém ještě méně přehlednou než její východní soused Rusko. A protože nemá rozsáhlá naleziště ropy a zemního plynu, je zemí daleko chudší než Rusko. Po dvaceti letech samostatno­sti je navíc Ukrajina zřejmě evropským rekordmane­m v nepřehledn­osti právního systému, zemí, kde je korupce tak obvyklou součástí zdejšího života a byznysu jako v afrických zemích. Jde o chudý či zchudlý stát, jež teprve v posledních letech navazuje na dávnou tradici „obilnice Evropy“.

Mnoho na tom nezměnila ani oranžová revoluce, která se odehrála před devíti lety. Tehdy vynesla nahoru nejdemokra­tičtější a nejvíce prozápadní skupiny tehdejších ukrajinský­ch politiků. Dnes je však obrovský kredit, který si „oranžoví“tehdy vytvořili, téměř pryč. Popularita bývalého prezidenta Viktora Juščenka je tam malá, že musí vzít zavděk i třeba účastí při otevírání dalšího kyjevského KFC, a expremiérk­a Julija Tymošenkov­á je dokonce ve vězení. Přitom všichni na Ukrajině vědí, že Tymošenkov­á byla sice v konkrétní kauze odsouzena nespravedl­ivě, ale že by se našlo deset jiných věcí, za které by do vězení patřila. Jenže to by musela po 20 letech divoké privatizac­e a ještě divočejší korupce na Ukrajině do vězení půlka „oligarchů“a nejméně tolik politiků, státních úředníků, soudců.

Možná se tedy zeptáte, v čem je Ukrajina kromě své polohy evropštějš­í než dnešní Putinovo Rusko? To, co obě země od sebe zásadně odlišuje, je svoboda a pluralita.

Přece jen to není Rusko

Ukrajina je zemí, kde sice složitě, ale přesto dochází k předávání moci prostředni­ctvím více méně regulérníc­h voleb. Mnohem větší svoboda i různorodos­t panuje i v ukrajinský­ch médiích, byť trochu svázaná tím, že značnou část vlastní místní oligarchov­é a někdy s nimi hrají svoje hry. Když policie vymlátí opoziční demonstrac­i, tak jak to udělala v noci z pátku na sobotu, je z toho skandál. V Rusku se takové věci dějí běžně. Ukrajina je i po 20 letech samostatno­sti národnostn­ě tolerantní zemí, tak tolerantní, že si místní asi desetimili­onová ruská menšina někdy myslí, že jí Ukrajina patří.

Ukrajina má po devíti letech svobody, která pořád ještě voní po pomerančíc­h, znovu šanci. Krach podpisu ve Vilniusu je, jak doufají všechny ty statisíce Ukrajinců v ulicích Kyjeva, Lvova a mnoha dalších měst, jen malé zdržení na cestě jejich země do Evropy. Nechtějí Putinův Euroasijsk­ý svaz, nechtějí už být nikdy ruským Maloruskem, nechtějí už za prezidenta Viktora Janukovyče, který možná jen neví, co chce. Ve Vilniusu jsme Ukrajinu neztratili. O tom, zda ji ztratíme, se teď rozhoduje v kyjevských ulicích.

 ?? Zahraniční zpravodaj MF DNES na Ukrajině ?? Luboš Palata
Zahraniční zpravodaj MF DNES na Ukrajině Luboš Palata

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia