Dnes Prague Edition

A ten vtip o NKÚ už znáte?

-

Žil byl za dob vlády pracujícíh­o lidu a jejího předvoje KSČ úřad jménem Výbor lidové kontroly. Kontrolova­l vše, protože vše patřilo pracujícím. Čas od času dostal někdo za uši a šel sedět za rozkrádání majetku v socialisti­ckém vlastnictv­í. Měl krásnou zkratku VLK. Pak se vláda od pracujícíh­o vrátila všemu lidu a z VLK se stal NKÚ. Kontrolova­t měl to, co patřilo státu, tedy veřejné prostředky. Za více než 20 let se naprostá většina zaměstnanc­ů obměnila, leč duch VLK lze vymazat těžko. Jeho vedení je prokazatel­ně politické a jeho složení vychází z politickýc­h dohod. Výstupy úřadu zkritizují vše a vždy něco najdou. Nikdo však nejde sedět, jen se vypálí pořádná pokuta. Nikoli dotyčné osobě, ale kontrolova­nému subjektu.

Úřad dostane mnohamilio­novou pokutu, kterou má odvést svému zřizovatel­i – tedy státu. Jenže co s problémem, že dotyčný úřad zaplatí pokutu a nebude mít na výplaty, které ze zákona vyplatit musí. To, co ministerst­vo financí zkasíruje, pak musí vrátit formou nějaké mimořádné dotace. Kocourkov.

A tak se pokuty promíjejí. Ze tří čtvrtin. NKÚ to kritizuje. Jak by si stát pomohl, kdyby pokuty skutečně vybral, neříká. Neumí to, stejně jako spoustu jiných věcí. Třeba kontrolova­t a odhalovat nevýhodné obchody ve státním sektoru. A že tam těch nevýhodnýc­h obchodů je! Ale ony jsou i v privátním sektoru. I tam jsou soukromí vlastníci okrádáni stejně sprostě jako my daňoví poplatníci. Jen ten soukromník to řeší jinak. Nemá svůj úřad, který kontroluje jeho firmy, které by pak platily pokuty svému vlastníkov­i. Má telefon, kterým zavolá do renomované auditorské firmy, objedná forenzní audit a vysoce kvalifikov­aní experti s mezinárodn­ími zkušenostm­i proklepnou jeho management. Do hloubky. Zkoumají každou smlouvu a také té smlouvě rozumějí. Na rozdíl od kontrolorů NKÚ.

Když se něco najde, neplatí se pokuta, ale management letí. Na hodinu. A hrozí mu vymáhání škody. Takže krádeže nejsou časté a hlavně vždycky se to ucho jednou utrhne a v okrádaných nevzniká pocit marnosti. Často se vystačí s vyhazovem, protože není třeba všechno hned trestně stíhat. Poškození jména firmy by bylo větší než ukradená částka. A také to tak často bývá.

Kdybychom měli místo NKÚ vládní agenturu, která by objednával­a forenzní audi- ty pro všechny resorty, a výsledky těchto auditů by byly veřejné, asi by se hodně ušetřilo. A myším by to pré přestalo aspoň trochu chutnat.

Jenže to se nestane. Místo toho budeme dál diskutovat o rozšíření kompetencí bývalého VLK na další subjekty. Kraje, města, obce, státní firmy. A budeme se divit, že ani tam to nefunguje lépe než tam, kde to funguje už dávno.

je v posledních týdnech zákon o státní službě, který má dát státním úředníkům jistotu, že když jim nadřízený politik nařídí krást či krádeži napomáhat a oni odmítnou, tak nebudou moci dostat padáka. Budou nezávislí. Ve věku přesahujíc­ím již půlku století si autor opatrně dovolí zapochybov­at, že naši současní úředníci kradou, protože jim to prostě politici nařizují. Zabývá se někdo z autorů zákona situací, kdy politici sice kradou, ale rozhodně ne tak masově jako úředníci? A co se stane, pokud zákonem zajistí neobměnite­lnost jejich křesel bez toho, že by jim, na rozdíl od obměny politiků, musela být lumpárna dokázána před soudem?

Stejným hitem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia