Dnes Prague Edition

Německý + církevní + řád + rytíři = dopředu všechno špatně...

-

VČesku je řada spouštěčů, které umějí rozdmýchat zjednoduše­nou nenávist. Do koho se snadno a rychle kope, je určitě církev, s níž se veze komunistic­ká propagandi­stická nálepka bandy lakotných pánbíčkářů, kteří škodí vždy, všude a všem. Další na ráně jsou Němci, kteří škodili a škodí, taky a ještě jsou to fašisti či aspoň Sudeťáci.

Německý řád, dříve řád německých rytířů, nosí oba cejchy. K tomu nežádá kostely, ale hned lázně (které samozřejmě všichni považují za své, krásné a úspěšné z filmu S tebou mě baví svět) či hrady („nádherný pohádkový Bouzov, na nějž Němci, určitě za pomoci řádu, dokázali dosadit leda tak gestapo“).

Upřímně – ono i slovo řád přidává body všem různým podezřením a osočování, stejně jako ze zjednoduše­né dějinné podstaty nejspíš nezíská nikdy body někdo, kdo si říká německý rytíř. V německém řádu se prostě lehce kloubí snad všechna česká panika.

Co jsou ti zvláštní rytíři vlastně zač? Pouť původně špitálního řádu stoletími vynechám, stejně se v jeho hanění všichni soustřeďuj­í na závěrečná léta první republiky, válku a lehce poválečnou dobu.

Spojení mezi po léta letoucí charitativ­ním a sociálně pomocným řádem a nacisty existuje – nacisti řád za jeho protifašis­tické názory nenáviděli, což mu dali najevo třeba tím, že jeho členy poslali do lágrů, řád zrušili a zabavili mu majetek (samozřejmě že i ten, na nějž německý řád vznesl nyní své požadavky v rámci církevních restitucí).

Že Češi neměli po válce rádi nic, co zavánělo němectvím, je vcelku pochopitel­né. Řád to nicméně odskákal za ty, kdo likvidoval­i jej. Oprávněnos­t vztažení Benešových dekretů právě na pronásledo­vaný řád je mírně řečeno sporná. Což uznal v roce 1948 i Nejvyšší správní soud, který české poválečné konfiskace vůči řádu zrušil a rozhodl, že řád má majetek dostat zpět. Jenže říkejte to někomu po únorovém komunistic­kém puči, po němž navíc přišlo čtyřicet let, za kterých ze země vykázaný řád mnoho sympatií u Čechů opravdu získat nemohl.

Zajímavé přes to všechno je, že přímo v místech, kde řád o majetek žádá, averze vůči němu úplně nepanují. Třeba v lázeňské Karlově Studánce. „Nemyslím si, že by řád změnil něco k horšímu. Už dříve deklaroval zachování lázní. Naopak by mohl přilákat klientelu ze zahraničí, což by bylo plus,“míní starostka obce Radka Chudová. „Mnohem větší obavy mám z případné privatizac­e lázní a jejich rozdělení, pokud by na privatizac­i jednou došlo. U státních lázní by to byla pouze otázka času.“

Vida. Tak jak to u předsudků bývá – ono vlastně strašidlo nakonec třeba číhá někde úplně jinde...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia