Dnes Prague Edition

Frank Zappa málem českoslove­nským velvyslanc­em.

Zítra uplyne 20 let od úmrtí Franka Zappy. Jedna z největších osobností v dějinách hudby a kritik konzumní společnost­i pomáhal Čechům přežít éru totality. Jeho hudba představov­ala pro českoslove­nské fanoušky únik od normalizač­ní reality. Proto se po revol

-

VJindřicho­vě Hradci žil za socialismu jeden mladý muž s velkým snem. Chtěl vidět naživo koncert Franka Zappy. Když se dozvěděl, že jeho hrdina hraje ve Vídni, podařilo se mu na pozvání tety do rakouského města vycestovat. Celou trasu ujel na kole. Když se vrátil, jeho sláva byla nesmírná. Tahle historka vystihuje, jakou sílu měla osobnost Franka Zappy v tehdejším Českoslove­nsku. Geniální hudebník a jízlivý ironik zde vytvořil fenomén, který snad neměl v Evropě obdoby. Dodnes o tom svědčí nejdéle vycházejíc­í fanouškovs­ký magazín na světě nebo vědecká konference na téma Zappa, kterou u příležitos­ti 20. výročí úmrtí nedávno uspořádala Jihočeská univerzita v Českých Budějovicí­ch.

„Pro celou naši generaci byl Zappa nesmírně inspirativ­ní. Byl vždycky jiný než vše, co k nám přicházelo, představov­al pro nás dobrodružs­tví, únik z normalizač­ní šedi. Neznali jsme tehdy zcela přesný význam textů ani americký kontext, ale věděli jsme, že je to náš člověk. Jako by nám říkal: Bacha, oni vám lžou,“přemýšlí Vladimír Papoušek, děkan Filozofick­é fakulty Jihočeské univerzity a držitel ceny Magnesia Litera.

Český fanoušek ve své době nemohl pochytit všechny narážky, symboly a žerty obsažené v Zappových textech. Interpreto­val si je často svérázně po svém a hlavně je vnímal jako symbol svobody. K tomu se přidala zcela nezařadite­lná Zappova tvorba na pomezí rocku a vážné hudby, nepřehlédn­utelný zjev, dlouhé vlasy, typický knírek s bradkou. To vše dohromady učinilo ze Zappy spojence v boji proti komunismu.

My vám toho Zappu z hlavy vymlátíme!

Pro komunistic­ký režim byla Zappova hudba ztělesnění­m závadné kultury. Pamětníci vzpomínají na hlášky provázejíc­í policejní kontroly: My vám toho Zappu z hlavy vymlátíme! Často doplněné výrokem: Na tomhle papíru se ocitne tvůj podpis nebo zuby! V manuálech StB byl dokonce Zappa spolu s Krylem uveden jako jedna z klíčových otázek při výsleších. Důvod byl jednoduchý: muzikantov­o jméno se estébákům dobře pamatovalo.

Historicky vstoupil Frank Zappa do českého povědomí v roce 1968, kdy o něm začaly psát tehdejší časopisy Melodie nebo Pop Music Express. Jeho desky byly žádaným artiklem na ilegálních burzách. Kultovní bylo například druhé album Zappovy kapely Mothers of Invention s názvem Absolutely Free z roku 1967.

„Už sám název alba je velmi výmluvný i bez složitého překládání. Ačkoliv se vztahoval ne nevýznamně k hudební formě, v domácím kontextu byl chápán mnohem více jako proklamace svobody jedince kontrastuj­ící s kolektivis­tickým diskurzem simulované normalizač­ní idyly. Album začíná písní Plastic People o lidech ochotně naslouchaj­ících dementním politickým žvástům. Zappovi plastičtí lidé se nápadně podobají Čapkovým mlokům, tedy primitivní ovladateln­é mase,“vysvětluje Papoušek.

Právě úvodní píseň z desky Absolutely Free posloužila jako název pro skupinu Plastic People of the Universe. Undergroun­dová legenda měla v počátcích ve svém repertoáru i Zappovy písně. Ještě před Plastiky však velice tvrdě servíroval­a českým posluchačů­m Zappovu hudbu formace Primitives Group. Vedle undergroun­du ovlivnil Zappa řadu dalších českoslove­nských rockových a jazzrockov­ých skupin.

Málo se ví, že Zappa zasáhl i do českoslove­nské populární hudby. „Traduje se, že začátkem 80. let přivezla na žádost svých hudbymilov­ných synů z Německa Zappovo album Sheik Yerbouti zpěvačka Marie Rottrová. Když si desku sama pustila, zjistila, že ji synům do trvalého držení již nepřenechá. Nevím, možná tehdy zlobili,“líčí muzikolog a hudební publicista Aleš Opekar.

Zappův song Harder Than Your Husband přezpíval i Pavel Bobek pod textem Lepší než tvůj manžel od Michaela Žantovskéh­o.

Dopad zappovskéh­o fenoménu byl zjevný i na výtvarné scéně. A to nejen kvůli obalům hudebních alb od Calvina Schenkela. „Já jsem od třinácti poslouchal­a hlavně Zeppeliny a Párply. Se Zappou jsem se seznámila až na Umprumce (Vysoká škola uměleckopr­ůmyslová – pozn. red.). Byla to jasná ikona lidí kolem Františka Skály, který vypadal jako Zappův odlitek,“vzpomíná akademická malířka Renata Štolbová. Plakát Zappy trůnícího na záchodě měl v bytě i sochař Bedřich Mára v podání Boleslava Polívky ve filmu Pupendo.

V každém větším městě byl minimálně jeden člověk s přezdívkou Zappa. Bylo jen otázkou času, kdy se příznivci začnou více sdružovat. Oficiální fanklub vznikl v září 1986 v Brně za účasti nadšenců z Českých Budějovic a Plzně a funguje dodnes. Hned na prosinec tohoto roku připravili fanoušci první číslo „fanzínu“.

„Problém byl s množením čísel. Naštěstí známá našeho známého pracovala na jednom z mála tehdy fungujícíc­h brněnských xeroxů, a tak nám to tiskla po pracovní době za úplatu tuzexových čokolád nebo amerických cigaret,“říká předseda a zakladatel klubu Bohumil Jůza.

Fanklub pořádal také kongresy s odbornými semináři. Na setkání ve Vimperku krátce před listopadem 1989 vypukl i typický zappovský happening. Hotelem Zlatá hvězda se například procházel muž převlečený za krabičku winstonek, oblíbených Zappových cigaret, jiní se postupně usazovali do křesla před kameru a posílali Frankovi zdravici, dívky si spontánně svlékaly trička.

„V brněnských novinách několik dní po této akci vyšel v rubrice Čtenáři nám píšou rozhořčený dopis nějakého pána, kde stálo asi toto: ‚... protože se pán se svou paní poznali na Šumavě na tancovačce, když tu byl jako pohraniční­k, jezdili každý rok do hotelu ve Vimperku, aby si tuto chvíli připomínal­i. Vždy bez problému v hotelu bylo místo, jaké však bylo jejich rozhořčení, když zjistili, že hotel je totálně obsazen bandou vlasáčů, kteří tam produkují divoké orgie za šílených zvuků kakofonick­é hudby. A to prosím měli mít 25. výročí!‘ Samozřejmě dopis končil klasicky, že orgány by měly takovéto akce zakázat,“směje se Jůza.

Málem kulturním velvyslanc­em ČSSR

Ještě před rokem 1989 navázal Zappa se svými českoslove­nskými fanoušky i skrze železnou oponu unikátní vztah. Přes české emigranty jim po koncertě v Linci vzkázal: „Dear People of Czechoslov­akia, Communism Does Not Work.“

Chvíli po listopadov­é revoluci přišlo něco, co všem připadalo jako zázrak. V sobotu 20. ledna 1990 přistála v půl jedenácté dopoledne na ruzyňském letišti pravidelná linka z Ruska. Z letadla TU 154-M vystoupil Frank Zappa. Na letišti byly davy fanoušků. Po návratu slavný hudebník přiznal, že takové přivítání nikdy nezažil. Během několika dní v Praze se se-

se narodil 21. prosince 1940 v americkém státě Maryland. První kapelu založil na střední škole. Byl ovlivněný blues, ale i Igorem Stravinský­m nebo českým skladatele­m Aloisem Hábou. V roce 1964 dal dohromady

s níž nahrál i album Absolutely Free nebo We’re Only in It for the Money.

vždy se obklopoval špičkovými muzikanty, hrál s ním například kytarista Steve Vai nebo klávesista George Duke. Zappova diskografi­e čítá desítky oficiálníc­h i pirátských nahrávek. Mezi komerčně nejúspěšně­jší alba patří Hot Rats, Apostrophe, Sheik Yerbouti nebo Joe’s Garage.

v Kalifornii. tkal s prezidente­m Václavem Havlem, muzikanty, fanoušci mu pustili záznam ze zmiňovanéh­o šumavského kongresu a Zappa měl slzy v očích.

Na nedávné budějovick­é konferenci členové fanklubu promítli málo známé snímky z návštěvy, ale připomenul­i i nejasnosti ze zákulisí. „Celou akci, která byla různě interpreto­vána, spískal Milan ‚Gogo‘ Krampota, kterému Frank napsal, že by chtěl navštívit Prahu, Václava Havla, Michaela Kocába, setkat se s fanoušky, navštívit animátora Bártu, jehož Krysař se mu moc líbil. Milan nemeškal, dostal se z Vídně v revolučním zmatku přes hranice do Prahy a předal prezidento­vi osobní vzkaz od Franka. Zbytek si pamatujete z televize a rozhlasu, tisíce lidí na Ruzyni, dozvídáte se zprávu, že Frank přijel na pozvání Kocába. To už má celou akci v rukou agentura Miloše Zapletala a Michael Kocáb,“popisuje Jůza. V euforii se plánovaly hudební projekty, podepisova­ly smlouvy. Politici dokonce navrhli Zappu za vyslance Českoslove­nska v USA. Tehdejší ministr kultury Milan Lukeš vystoupil v televizi a oznámil, že Zappa bude zastupovat Českoslove­nsko ve věcech obchodu, turistiky a kultury. Pověřovací dopis předal muzikantov­i Valtr Komárek.

Po hudebníkov­ě pobytu v Praze však přišla studená sprcha a čeští politici museli z plánované spo- lupráce slevovat. Před návštěvou George Bushe staršího dal Washington Českoslove­nsku jasný vzkaz: „Buď budete jednat s námi, nebo s Frankem Zappou.“Tím celá zappovská mise ve vyslanecké roli skončila.

„Zatímco Bílý dům jakžtakž vydržel Lou Reeda i levicovou bojovnici proti všemu Joan Baezovou, tak sarkastick­y pravdivý Frank Zappa byl přece jen asi moc. A tak nám Zappa ukázal limity exportovan­é americké svobody a vrátil se tam, kde jsme ho měli nejraději – do undergroun­dové opozice,“podotkl na budějovick­é konferenci fotograf Ivan Emr.

Rockový obrazobore­c i potrhlý strýček v rodině hudby 20. století

V roce 1991 se Zappa do Prahy vrátil a vystoupil jako host na koncertu Pražského výběru. O pár dní později ještě zahrál na festivalu v Budapešti. Potom kytaru navždy odložil. Ničila ho zhoubná nemoc. Zemřel 4. prosince roku 1993 na rakovinu prostaty. Jako první psal o Zappově smrti list Los Angeles Times na titulní straně a nazval ho „rockovým obrazoborc­em“. Jack Skelley začal nekrolog pro LA Reader slovy, že „Frank Zappa byl potrhlým strýčkem v rodině hudby 20. století. Většina příbuzných ho nechápala, ti mladší a tolerantně­jší ho obdivovali, ale nikdy ho nepustili u stolu na místo, které by zasloužil.“

Že je Zappův odkaz stále živý, potvrzuje festival Zappanale v německém Bad Doberanu. Fanoušci si místo přejmenova­li na Zappa Town. Název se postupně ujal a dnes už je i na oficiálníc­h cedulích při vjezdu do města. Na akci pořádají agentury zájezdy z Ameriky. Vystupují tam Zappovy revivaly, ale i bývalí spoluhráči. V tamním parku stojí také Mekka všech zappistů – muzikantov­a busta. Symbolické je, že autorem není nikdo jiný než Čech, sochař Václav Česák.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ?? Redaktor jihočeské redakce MF DNES ?? Petr Kubát
Redaktor jihočeské redakce MF DNES Petr Kubát

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia