Dnes Prague Edition

Hrál s Dustinem Hoffmanem, paměti indiána vycházejí u nás

Poselství náčelníka Dana George je kniha bojovníka za porozumění mezi bílými kolonisty a indiány. Byl nejen mluvčím kmenů, ale i hercem. Za roli ve filmu Malý velký muž

- PRAHA Klára Kubíčková

do ní nakonec investoval­a sama. Udělala to, jak shrnuje ve vlastním věnování, „k poctě 58 milionů původních severoamer­ických obyvatel, kteří zahynuli v boji za svobodu a důstojnost lidského ducha, a v úctě k 350 tisícům z nich, kteří přežili do dnešních dnů“.

Svoboda mizí jako lososi

Náčelník Dan George (1899–1981) byl neobyčejno­u postavou. Narodil se jako jedno z dvanácti dětí, vystudoval ve městě, roky strávil odtržený od své kultury. Přesto ho pak mnoho let živil les a lov, později hrál s kapelou a cestoval s krytým vozem jako ochotník s indiánskou show. Dostal se i k filmu. Slávu mu zajistilo jeho vystoupení v roce 1967, kdy Kanada slavila sto let od svého vzniku. Vystoupil s proslovem nazvaným Žalozpěv pro konfederac­i. „Za oněch dlouhých sto let, kdy přišel bílý muž, jsem viděl, jak se má svoboda vytrácí jako losos záhadně odplouvají­cí do moří,“stojí v něm. Náčelník vyzval své soukmenovc­e, aby dosáhli vzdělání a s jeho pomocí opět pozvedli svůj lid.

Snímek Malý velký muž v hlavní roli s Dustinem Hoffmanem pak už byl jen symbolický­m spojením názorů náčelníka a filmové role, která neměla daleko k realitě. „Bylo to poprvé, kdy byli původní obyvatelé spatřeni bez stereotypn­í předpojato­sti, kterou jim vtiskl filmový průmysl za posledních sedmdesát let své historie,“vysvětluje autorka předmluvy ke knize Harietta Shlossberg­ová. Dan George byl nominován na Oscara za mužský herecký výkon ve vedlejší roli.

„Měl jsem snahu být indián. Ve světě bílého muže to bylo těžké, ale snahu jsem měl,“napsal krátce před smrtí v roce 1981.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia