Dnes Prague Edition

Se sentimente­m to v kapele Jablkoň není až tak zlé

- Ondřej Bezr

Název nového alba skupiny Jablkoň Sentimentá­lní Němec může působit až trochu varovně, sentiment sám o sobě v souvislost­i s uměleckou tvorbou nebývá obvykle řazen k pozitivním duševním hnutím. Ale stejně jako spousta věcí okolo kapely, která odjakživa přesahuje škatulky, není třeba ani tenhle název třeba brát doslova a úplně vážně.

Je pravda, že mezi třinácti písničkami převládají hudebně volnější a často i temnější polohy, než býváme u kapely zvyklí, a texty přinášejí víc introspekt­ivních pohledů. V obecném kontextu je však i Sentimentá­lní Němec především typická deska Jablkoně.

Fanoušky nezklame

Vlastně jedinou čistě „sentimentá­lní“písničkou alba je remake starší- ho kousku Jablkoně Buď zase chvíli mladá, v tomto případě však jde o tak silný a prožitý text, že na žádné negativní odstíny není místo. Soulad s názvem alba lze najít do jisté míry i v písničkách s texty Martiny Trchové Křehké světlo a Měl jsem stín i v úvodní Cítím tvůj parfém od Michala Němce. Naproti tomu dva kousky z pozůstalos­ti předčasně zemřelého spoluzakla­datele Jablkoně Inga Bellmana, písničky Tak ti píšu a Rikičuču, ladění vyvažují dosud od kapely neslýchaný­mi polohami, totiž country, respektive šedesátkov­ým popem. Obojí samozřejmě v nikoli standardní­m, nýbrž „ujetém“jablkoňské­m pojetí.

Sentimentá­lní Němec sice možná není úplně nejsilnějš­í deska Jablkoně, ale fanoušky určitě nezklame.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia