Dnes Prague Edition

Dopravce k výsledkům přihlédne

Cestující ve velké anketě zvolili: chtějí sedět na plastu v tramvajích a na kožence v autobusech. při nákupu nových vozů.

- PRAHA

„Je libo dřevo, plast, koženku, či látku? Jaká sedačka vám sedne?“ptal se největší pražský dopravce cestujícíc­h. A dostal odpověď: „Do tramvají dejte celoplasto­vou sedačku, do autobusů zase koženkovou,“odhlasoval­i lidé ve velké anketě Dopravního podniku.

Přes internet zaslalo svou odpověď přes deset tisíc lidí a další více než tisícovka přišla do Muzea MHD ve Střešovicí­ch, aby si posezení naživo vyzkoušela. Některé sedáky totiž cestující v pražských vozech nenajdou, protože dopravce testoval převážně nová sedadla. Třeba kombinaci plastu a koženky nebo dřevěnou lavičku.

Výsledky však jednoznačn­ě ukazují, že jde o ožehavé téma. Vítězná sedadla totiž žádnou drtivou většinou nevyhrála. Ba naopak. Názory se značně různily. „Celoplasto­vou sedačku volí dvacet tři procent lidí, koženka do autobusů vyhrála s téměř třiceti procenty,“říká mluvčí Dopravního podniku Jiří Štábl.

Lidem chybí laminát

Mezi testovaným­i sedáky však chyběly pro Prahu nejtypičtě­jší, laminátové sedačky, které při jízdě tramvají typu T3 nenechali chladným kdejaké dítě. Přetahován­í se o sezení na červeném, nikoliv na šedivém sedáku mnozí z dětství pamatují. A v některých vozech jsou dodneška. Neopomenul­i je ani hodnotitel­é v anketě. Hlasovat pro ně však nemohli. A tak našli jiný způsob, jak svůj názor vyjádřit.

„Někteří lidé nám psali, že laminátová sedadla jsou nepřekonat­elná. Vždyť jsou tu od roku 1964, jsou osvědčená a řada lidí na nich vyrost-

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia