Dnes Prague Edition

Chyba, která se hodně prodražila

Nový seriál MF DNES sleduje, jak osm rodin hospodaří s penězi. První v pořadí je Pavlína, která je samoživite­lka. Nemá velký příjem, alimenty jí chodí nepravidel­ně, navíc kvůli nepozornos­ti v bance splácí zaměstnava­teli 140 000 korun.

- (jol) Milan Kainráth,

Sympatická brunetka s milým úsměvem se jmenuje Pavlína, je jí 38 let a vychovává pětiletou dceru. Je s ní sama a občas má problémy s alimenty od svého bývalého partnera. „Nechci se ale nijak soudit – malou má rád a bojím se, že kdybych na něj moc tlačila, zkazil by se tím vztah mezi nimi. A také by se mohlo stát, že bych od něj neviděla už vůbec žádné peníze,“svěřuje se mladá žena.

Pavlína pracuje v obchodě, každý měsíc jí na konto přijde 13 000 korun. Někdy je to i víc, to když dceru hlídá o víkendu babička a Pavlína může dělat směnu navíc. K tomu může počítat s pětistovko­u přídavku na dítě od státu a s alimenty. Měly by být 3 500 korun, ale někdy se prostě rodina musí obejít bez nich.

Není to nic, s čím by si člověk, který žije a platí nájem v hlavním městě, mohl vyskakovat, ale Pavlína umí žít skromně. „Vycházím tak, že jsem si nemusela brát žádné půjčky. Připravuji si jídlo do práce, nekouřím, nemlsám, s kamarádkam­i umíme točit dětské věci tak, abych dceři nemusela kupovat všechno nové,“popisuje. Dokonce zvládne ukládat i do penzijní společnost­i. Jenomže teď nastal problém.

Jeden špatný podpis...

MF DNES mapuje v osmidílném seriálu hospodařen­í několika rodin. Řeší nejčastějš­í problémy a pomocí osobního bankéře ČSOB radí, jak je zvládnout. Příběhy bude zveřejňova­t v příloze Peníze v prosinci a lednu. Pavlína nesla do banky tržbu, podepsala příkazní lístek a nevšimla si, že bankovní úřednice uvedla špatné číslo účtu. Ve firmě se na věc přišlo až po několika dnech a pátráním v bance se ukázalo, že peníze šly do jiné firmy. Ta na výzvy k vrácení peněz nereaguje, a ačkoliv jednání stále trvá, zaměstnava­tel chce po Pavlíně škodu nahradit. A nejde o zanedbatel­nou částku – celkem 140 000 korun. Naštěstí domluva se zaměstnava­telem je docela dobrá – souhlasí s tím, aby Pavlína spláce- la tisíc korun měsíčně. Vzhledem k výši dluhu to není moc, ale v třináctiti­sícovém rozpočtu je to částka podstatná. I proto se Pavlína vypravila pro radu do banky.

Pořiďte si levnější internet i účet

Z jednání v bance odcházela klientka s dobrým pocitem: „Bankéř se mnou mluvil tak, že jsem mu dobře rozuměla.“Pavlína měla zájem o pojištění odpovědnos­ti v běžném životě, takzvanou „pojistku na blbost“. Myslela si, že by mohla být řešením její situace se špatně zadaným převodem. Bankéř sice pojištění doporučuje (základní verze stojí kolem 400 korun za rok), upozorňuje však, že na zmíněnou situaci by se nevztahova­la. Muselo by jít o odpovědnos­t z výkonu zaměstnání a i tam je výjimka na aktivity spojené s hmotnou odpovědnos­tí.

Pavlína by měla určitě začít šetřit. Ne že by žila rozhazovač­ně. Pro její rozpočet je důležitá každá stokoruna. A platit zbytečně 200 korun měsíčně za běžný účet? Také náklady na internet, skoro pětistovka měsíčně, jsou docela vysoké, v lokalitě, kde žije, je k mání už od 300 korun měsíčně. Čas strávený u počítače pak může ekonomicky využít: třeba využít portálů s nabídkou akčních cen, kde by jistě ušetřila, nebo porovnat nabídky běžných účtů v bankách, mnohé se dají využívat zcela zadarmo. Také náklady na elektřinu by šlo snížit. Porovnáním na kalkulačce energetick­ého regulačníh­o úřadu www.eru.cz Pavlína zjistila, že i tady by se dalo ušetřit 1 200 korun za rok.

Je dobře, že si spoří na stáří a že dokáže odkládat stranou tolik, aby získala i příspěvek od státu. Měla by však myslet i na to, co by se stalo, kdyby i její příjem vypadl. Na místě by bylo pojištění pro případ trvalých následků úrazu a invalidity, které lze pořídit za 180 až 220 korun měsíčně. Nemá žádné půjčky, kontokoren­t ani platební kartu. Žije s dcerou v Praze v nájemním bytě. Evidenci příjmů a výdajů si nevede. Nemá žádnou finanční rezervu, výpadek pračky nebo ledničky by řešila poptávkou u kamarádů – rozhodně by se nechtěla zadlužit. Jako malá dostávala týdenní kapesné, většinou ho hned utratila za brambůrky a zmrzlinu. Dceři plánuje dávat kapesné, až půjde do školy. Využívá internetov­é bankovnict­ví, do pobočky nechodí. Stavební spoření má ze září 2013, ale nezačala spořit, právě kvůli nečekané srážce v práci. Poplatky na běžném účtu Pojistka odpovědnos­ti Pojištění pro případ, že by nemohla vydělávat Klientka by měla snížit náklady a vytvořit si alespoň základní finanční rezervu. Měla by se pojistit proti rizikům, je dobré vyměnit i dětskou pojistku spojenou se spořením. Určitě je třeba zredukovat poplatky za vedení běžného účtu, dále by bylo vhodné zredukovat i platbu připojení k internetu. Nabídl jsem vedení běžného účtu za 95 korun měsíčně, účet pro dceru stálé vedení zdarma, se zhodnocení­m 2,5 % ročně. Paní Pavlína by si hlavně měla vytvořit dobrou životní pojistku, která by jí pomohla zabezpečit sebe a svou dceru při nečekané situaci.

bankéř ČSOB

 ??  ?? Na schůzce se bankéř ptal Pavlíny na finanční produkty, které využívá. Klientka úplně přesně nevěděla, za co vlastně platí a proč. Zdá se, že je na místě v prvním díle našeho seriálu zdůraznit, jak by se na schůzku měl klient připravit.
Na schůzce se bankéř ptal Pavlíny na finanční produkty, které využívá. Klientka úplně přesně nevěděla, za co vlastně platí a proč. Zdá se, že je na místě v prvním díle našeho seriálu zdůraznit, jak by se na schůzku měl klient připravit.
 ??  ?? Obvyklá mzda Obvyklé výdaje 13 000 čistého
13 000
Obvyklá mzda Obvyklé výdaje 13 000 čistého 13 000

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia