Dnes Prague Edition

Biatlonist­y zlobí zdraví. Nejhorší jsme si snad vybrali, říká trenér

- PRAHA Martina Kučerová

Za sebou mají povedený vstup do sezony. Optimismus ale drtí zdravotní trable. Mužský biatlonový tým ne a ne jim odolat.

„Je to pořád dokola. Tým nabírá sílu, ale vždycky ho oslabí nějaká nemoc,“stýská si Ondřej Rybář, reprezenta­ční trenér.

První kolo Světového poháru budiž důkazem: Michal Šlesingr se kvůli zánětu průdušek nepostavil na start, Zdeňka Vítka po vytrvalost­ním závodě odstavila do autu zablokovan­á záda.

Dvojice zkušených reprezenta­ntů odjela předčasně ze severu Evropy domů, v autě z rádia naslouchal­a steskům Rybáře. „O kom to mluví?“žertovali. Jenže... „Mně to na klidu nepřidá,“netají kouč.

Poslední roky marně čeká, kdy se mužský tým sejde na závodech v kompletní síle. Vzpomeňte na loňskou sezonu: v přípravě se ošklivě zranil Jaroslav Soukup, v první části sezony chyběl. Těsně před mistrovstv­ím světa v Novém Městě na Moravě skolila viróza Michala Šlesingra.

Olympijská sezona začala optimistic­ky: smíšená štafeta odstartova­la vítězstvím, Ondřej Moravec přidal šesté místo ve vytrvalost­ním závodě. Pak však došlo na negati- va. „Výpadek tak zkušené dvojice je znatelná ztráta,“uvědomuje si Rybář.

Šlesingra dnes čekají krevní testy. „Antibiotik­a zřejmě zabrala, od jejich nasazení se to lepší,“hlásí.

Do konce roku už se však na start Světového poháru nepostaví. „Hodlám jet do Vánoc někam tré- novat a pak nastoupit v Oberhofu,“plánuje na leden.

Vítek ještě otazník nad víkendovým startem v Hochfilzen­u neumazal. Napoví mu vyšetření u Pavla Koláře. „Doufám, že to co nejrychlej­i spravíme a zase nastartuju motor,“říká 36letý biatlonist­a.

Dlouhodobě ho trápí blokáda v dolní části zad, jejímž výsledkem je špatná citlivost v noze. Po letní léčbě u fyzioterap­euta Koláře si pochvalova­l: „Cvičím i tři hodiny denně, po těžkých trénincích mě záda vůbec nebolí.“

Ale v Östersundu se opět zablokoval­a. „Už tím jednou prošel, zvládlo se to. Napodruhé to snad taky půjde,“přeje si Rybář.

Přes negativa zkouší trenér optimistic­ký pohled: „To nejhorší jsme si snad vybrali. Pořád je lepší menší výpadek nyní než o Vánocích. To už by vzhledem k olympiádě bylo opravdu nepříjemné.“

Přesto musí udělat změny v sestavě. Do Hochfilzen­u vyrazí sestava Moravec, Soukup, Krupčík, Krčmář a Jánov. „Měl jsem představu, že budu ve svěťáku vedle zkušených závodníků točit ty mladé. Ale teď mi půlka týmu vypadla. Tak holt dostanou šanci mladí.“

 ?? Foto: AP ?? Výpadek Michal Šlesingr ještě v této sezoně nezávodil a letos už to nestihne.
Foto: AP Výpadek Michal Šlesingr ještě v této sezoně nezávodil a letos už to nestihne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia