Dnes Prague Edition

„Prokletý“rok končí výhrou odvrátila propad na poslední místo v tabulce.

Fotbalová Slavia na poslední chvíli Do zimní přestávky jde s bodovým náskokem na sestup

- PRAHA Petr Šedivý

Podzimní část fotbalové ligy definitivn­ě skončila a fanoušci Slavie mohou dodat: „Konečně.“Kdysi slavný klub totiž prožívá nejhorší ročník od rozdělení federace (co do počtu bodů). Nic na tom nezměnila ani včerejší výhra 2:1 nad Libercem, díky které odvrátil hrozbu pádu na poslední místo.

„Bican, Puč a Plánička – z nebe se dívají, jak Slavie válí.“

Chorál fanoušků, kterých i přes bídu do Edenu v průměru chodilo sedm a půl tisíce, zní v návaznosti na poslední výsledky poněkud komicky. Jestli totiž trojice legend výkony týmu opravdu sleduje, tak se v nebi musí nespokojen­ě ošívat.

Slávistick­ý podzim mohl definitivn­ě dostat punc marnosti proti Liberci. Ale svěřenci trenéra Miroslava Koubka otočili stav 0:1 na 2:1 a posunuli se na 11. místo.

Alespoň malá útěcha za jinak naprosto nevydařený podzim.

„ Vítězství pro nás znamená značnou úlevu, to si musíme přiznat. Ta hrozba posledního místa se do hlav určitě vkrádala, ale my jsme ji co nejvíc zaháněli. Na psychice jsme před zápasem pracovali hodně,“řekl slávistick­ý kouč Miroslav Koubek.

Přitom před začátkem ligy zástupci klubu hýřili sebevědomí­m. Cílem bylo páté místo, návrat do širší české špičky.

Jenže dlouhodobo­u formu si z kádru během podzimu udržoval jen kapitán Karol Kisel, byť i na něm byla v některých zápasech vidět frustrace a podrážděno­st. Tým se teď navíc bude muset naučit hrát bez něj, protože zkušený záložník zápasem proti Liberci ukončil kariéru.

„Na hřišti bych ještě platný byl, ale mám novou motivaci,“uvedl Kisel, který by se měl přesunout do sportovníh­o vedení. „Doufám, že Slavii pomůžu i v nové roli. Teď jsem hlavně rád, že jsme vyhráli.“

Největší slávistick­ou slabinou byl útok. Vždyť mistr z let 2008 a 2009 dal pouze 12 gólů, suverénně nejméně v lize. První trefou proti Liberci ukončil 341 minut dlouhé období střelecké nemohoucno­sti.

Slavii i přes výhru stále hrozí, že poprvé od roku 1963 sestoupí do druhé ligy. Mezi elitou hraje nepřetržit­ě od roku 1965.

„Cítím, že nejhorší období už můžeme mít za sebou,“poznamenal loučící se kapitán Kisel.

V hymně klubu se zpívá: „Známe se už celé století, roky snů, pak roky prokletí...“

Slavii nezbývá než věřit, že rok 2014 ji z letošního prokletí vyvede.

 ?? Foto: Michal Kamaryt, ČTK ?? Loučil se s úsměvem Karol Kisel hrál svůj poslední zápas a opustil českou ligu jako vítěz. Slavia porazila Liberec a vyškrábala se z posledního místa.
Foto: Michal Kamaryt, ČTK Loučil se s úsměvem Karol Kisel hrál svůj poslední zápas a opustil českou ligu jako vítěz. Slavia porazila Liberec a vyškrábala se z posledního místa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia