Dnes Prague Edition

Extraliga v půli. Pokud Sparta vydrží, překoná bodový rekord

- PRAHA

(nem) Soupeři se před nimi často musí sklánět bez šance na úspěch. Z odehraných 26 zápasů jich vyhráli 19 v základní části a navrch jeden v prodloužen­í.

Ano, hokejová Sparta má namířeno do statistick­é historie.

Pokud by udržela tempo i ve druhé polovině extraligy, do níž se soutěž přehoupne dnešním kolem, sestřelila by družina Josefa Jandače z dějinného žebříčku skvělý výkon Pardubic, jejichž hráči v sezoně 2002–03 nasbírali celkem 111 bodů. Sparta jich má po polovině odehraných duelů rovných 60.

Ovšem jako malé memento může sloužit právě pardubický případ ze zmíněné sezony. Mužstvo s útočníky Lubinou, Blažkem a Sýkorou i přes famózní základní část k titulu nedošlo, ve finále je nakonec přetlačila Slavia.

O tom, jak Sparta dopadne ve vyřazovací­ch bojích, je zatím předčasné spekulovat. Síla týmu útočícího na bodové maximum základní části je však nesporná. Od brankáře Pöpperleho přes produktivn­í beky až po ničivou ofenzivu – 114 sparťanský­ch vstřelenýc­h branek se naprosto vymyká, druhé Vítkovice mají o zápas víc a jen 86 tref.

Jak sprint do historie skončí, to napoví mimo jiné forma klíčových tváří útoku. Petr Ton s 20 brankami může střelecky srovnat mimořádný výkon třineckého Martina Růžičky z minulé sezony (40 gólů). Ton zatím vede bodování bilancí 20+16, druhý je Jaroslav Hlinka (10+23) a první desítku extraligy uzavírá ještě třetí sparťan Petr Kumstát (10+12). Dnes jejich tým čeká jasný šlágr dne, duel s druhým Hradcem Králové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia