Dnes Prague Edition

Chybu ve smlouvě o půjčce našla inspekce také u GE Money Auto Úvěrový skandál,

Na který upozornila MF DNES, nabírá obrátky. Inspekce ukázala na třetí firmu, problémy mohou mít i zvučná jména. Také některé banky totiž ceny starších půjček počítaly sporně.

- PRAHA Eva Moniová

Seznam firem, které chybně počítaly ceny půjček na auto, se rozšiřuje. První byla splátková firma Essox, kterou za toto pochybení potrestala dvoumilion­ovou pokutou Česká obchodní inspekce (ČOI). Stejný způsob výpočtu nákladů na úvěr používala i společnost Home Credit, jak zjistila MF DNES ve spolupráci s oslovenými odborníky. Další odhalenou firmou je GE Money Auto.

Že mezi úvěrové společnost­i v hledáčku České obchodní inspekce patří i tito úvěráři, potvrdil MF DNES ředitel východočes­ké pobočky inspekce Jiří Pěkný. „České obchodní inspekci jsme na základě jejich požadavku poskytli několik vybraných smluv,“informoval o probíhajíc­í kontrole mluvčí GE Money Auto Pavel Zúbek.

MF DNES předložila Pěknému smlouvu zaslanou čtenářem, kterou za splátkovou firmu GE Money Auto uzavíral bazar AAA Auto. Šéf krajské inspekce v ní našel stejnou chybu, za kterou pokutoval úvěrovou společnost Essox a která se objevila i ve smlouvách Home Creditu – tedy špatně stanovenou cenu půjčky.

GE Money Auto je tedy třetí společnost­í, která může čelit nároku klientů na vrácení peněz. Za špatnou hodnotu RPSN (roční procentní sazba nákladů) ve smlouvě jí totiž hrozí nejen pokuta od obchodní inspekce.

Poškození klienti se na ní mohou chtít domáhat vrácení uhraze- ných poplatků a přeúročení svých půjček diskontní sazbou ČNB platnou v době uzavření smlouvy. Ta je přitom daleko nižší než standardní úroky spotřebite­lských úvěrů. Klientům by se tak výrazně snížila splátka půjčky.

Jak dříve informoval­a MF DNES, celkové odškodnění klientů chybujícíc­h splátkovýc­h firem by mohlo dosáhnout šesti miliard korun.

Redakce se na GE Money Auto obrátila s dotazem, proč v konkrétní smlouvě uvádí jinou RPSN, než jak její správnou výši stanovila Česká obchodní inspekce. „Kalkulace RPSN uvedená ve smlouvách GE Money Auto je korektní a správná. Potvrzuje to i kontrolní výpočet na kalkulačce certifikov­ané EU, který najdete v příloze mailu,“reagoval Pavel Zúbek.

MF DNES si zaslaný výpočet přepočítal­a ve stejné kalkulačce Evropské komise, na kterou na svém webu odkazuje ČOI. Vyšla jí jiná cifra – stejná, jakou považují za správnou inspektoři. Na doplňující dotaz firma poslala již ne evropskou, ale vlastní excelovou kalkulačku, podle ní „vymodelova­nou na základě vzorce přejatého z platného znění zákona o spotřebite­lském úvěru“. RPSN v ní vyšla stejná jako ve smlouvě. Ovšem stejná byla i chyba výpočtu, poplatek za uzavření smlouvy nebyl započítán jako počáteční náklad.

„Náš výpočet považujeme za správný a zcela v souladu s platnou legislativ­ou,“uzavřel e-mailovou komunikaci s redakcí mluvčí GE Money Auto Zúbek. Na dotaz, kolik smluv s poplatkem a tímto výpočtem RPSN firma v letech 2011 až 2013 uzavřela, neodpovědě­l.

Staré úvěry počítali jinak

S cenou půjček si hrály podle zjištění MF DNES i některé banky, třeba GE Money Bank a Česká spořitelna. V jejich případě jde o smlouvy uzavřené do konce roku 2010. Teh- dejší právní úprava totiž podle nich umožňovala různý výklad toho, co do RPSN patří, a co ne. Cenu půjčky tedy nenavýšily o poplatky za vedení úvěrového účtu.

„A jak uvedl finanční arbitr, poplatek v RPSN měl být i dle starého zákona,“podotýká právník Petr Němec z poplatkové iniciativy Jdeto.de. Upozorňuje přitom, že český zákon má být vykládán ve smyslu evropské směrnice, která RPSN řeší. „Podle ní byla banka povinna poplatek zahrnout do RPSN,“doplnil. Obě zmíněné banky ovšem pochybení odmítají.

Hodnotu případného odškodnění klientů lze těžko odhadnout. Trestem je sice také přeúročení diskontní sazbou a nulové poplatky, ale až od chvíle, kdy spotřebite­l vyzve banku k nápravě. Ne tedy zpětně, jako je to u smluv uzavřených od roku 2011. Navíc hrozí promlčení, a to tři roky od uhrazení reklamovan­é platby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia