Dnes Prague Edition

Odpověď Sobotky do Bruselu dodal Pokorný, říká úředník

- PRAHA

(syr) Důkazem v kauze privatizac­e OKD je výpověď někdejšího úředníka ministerst­va financí Martina Brože, který měl na přelomu let 2005 a 2006 na starosti odpověď na stížnost, již poslala Evropská komise.

MF DNES přináší přepis výpovědi. Rozhovor s úředníkem Brožem pořídit nelze – zemřel.

„S kauzou OKD jsem poprvé přišel do styku v dubnu 2004 (...).

Po privatizac­i se vyřizovala stížnost společnost­i Penta na dotazy požadované Evropskou komisí (EK). Tehdy vznikla zpráva o této privatizac­i, kterou zpracovala advokátní kancelář Pokorný, Wagner & spol. A pravděpodo­bně Pokorný jako v té době významný specialist­a na veřejnou podporu vedl i lobbistick­á jednání v Bruselu. To ale nevím, to se jen domnívám.

Zkrátka po určité době EK stížnost uzavřela (...) Advokátní kancelář Pokorný, Wagner & spol. mi odpovědi předávala v české i anglické verzi k případné korekci. Ale korekci jen po formální stránce, nikoliv věcné. Po korekci byl dopis s odpověďmi předán k podpisu ministru financí a zaslán do Bruselu.

Otázka policie: Kdo je autorem a zadavatele­m materiálu s názvem „Odpovědi na dotazy Evropské komise k privatizac­i společnost­i OKD ze dne 17. 11. 2005“?

Autorem je advokátní kancelář Pokorný, Wagner & spol., ale kdo jim to zadal k vypracován­í, to nevím. Já jsem tento materiál obdržel přímo od JUDr. Radka Pokorného, respektive zaměstnanc­e jeho advokátní kanceláře, který mně jej poslal elektronic­kou cestou. Někdy předtím se se mnou spojil náměstek ministra financí Karel Goldemund, on mi řekl, že je vypracován materiál pro odpověď EK a že se se mnou spojí Pokorný. Já jsem v té době věřil, že zadavatele­m je ministerst­vo financí nebo FNM.

Otázka policie: Jaký byl váš názor na obsah tohoto materiálu?

Já jsem k němu neměl výhrady.

Otázka policie: Zmiňovaný JUDr. Pokorný, jedná se o téhož advokáta, který bývá zmiňován v tisku jako dobrý přítel Sobotky?

Ano.

Otázka policie: Věděl jste, že advokátní kancelář Pokorný, Wagner & spol. zastupoval­a v době, kdy vypracoval­a materiál pro Evropskou komisi, kupce OKD?

Ne, nevěděl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia