Dnes Prague Edition

Zeman pozval Putina. Na pietu k Osvětimi

Prezident Miloš Zeman opět šokoval. Do Prahy pozval na leden ruského prezidenta Vladimira Putina. To, že jde o pozvání na summit k osvobození Osvětimi, se vysvětlilo až záhy.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

PRAHA Vypadalo to chvíli, jako by si český prezident Miloš Zeman ve vyvolávání odporu vůči své osobě liboval. „Zeman pozval Putina do Prahy,“odezněla včera před polednem zpráva Českého rozhlasu, která se rozletěla po sociálních sítích a internetu. Po pondělních desetitisí­cových protestech proti Miloši Zemanovi a jeho poklonková­ní Puti- novu Rusku a komunistic­ké Číně, které udaly tón celým oslavám výročí 17. listopadu, to vypadalo jako cílená provokace. Zvláště když Hrad zprávu potvrdil.

Až po několika hodinách vyšly najevo okolnosti, za nichž se pozvání Putina do Pra-

„Je důležité nevytrháva­t pozvání ruského prezidenta z kontextu.“

Bohuslav Sobotka, premiér

hy odehrává. Že jde o pozvání na pietní akt k 70. výročí osvobození nacistické­ho vyhlazovac­ího tábora v Osvětimi, jehož politická část by se měla konat v Praze a Terezíně. A vedle Putina je na něj pozváno devět dalších hlav států, včetně dalších zemí vítězných mocností, sousedních zemí Česka, ale i Ukrajiny, Německa či Rakouska. Zemanovo pozvání pro Putina bylo odesláno před několika týdny a věděla o něm jak česká vláda, tak šéfové obou komor Parlamentu.

Ve Spojených státech to před novináři připustil i premiér Bohuslav Sobotka. „Já chápu, že ta věc je v těchto dnech, týdnech a měsících velmi citlivá, ale je strašně důležité, aby se to pozvání ruského prezidenta nevytrháva­lo z kontextu,“řekl včera Sobotka novinářům po návštěvě washington­ského Muzea holokaustu. „Pokud se pan prezident rozhodl pozvat hlavy států vítězných velmocí, patří to k výročí,“uvedl smířlivě.

Zveřejnění informace o pozvání Putina může akci, na niž měli přijet představit­elé padesátky zemí, zkomplikov­at. Kvůli ruské okupaci Krymu a ruským vojákům na východě Ukrajiny je totiž přítomnost na společné akci s Putinem pro mnohé státníky západních zemí stále méně přijatelná.

Nemine den, aby prezident Miloš Zeman nevyprovok­oval své odpůrce. Včera se to stalo, když jeho mluvčí potvrdil, že zve do Prahy ruského prezidenta.

PRAHA Jen den poté, co tisíce lidí ukázaly Miloši Zemanovi v ulicích červenou kartu a vypískaly ho před zraky čtyř hlav států mimo jiné i za jeho proruské postoje, oznámil Hrad, že si hlava státu pozvala ruského prezidenta Vladimira Putina.

Jak mohla prezidents­ká kancelář očekávat, strhla se bouře.

I poté, co vyšlo najevo, že Putin je zván na oslavy výročí osvobození Osvětimi spolu s mnoha dalšími státníky, zůstala nezodpověz­ena otázka, proč Hrad o pozvání informuje právě takto.

Chce jen den po protestech znovu vyprovokov­at Zemanovy odpůrce?

Předseda poslanců za TOP 09 Miroslav Kalousek včera prohlásil, že oznámení z Hradu může mít jen dvojí efekt: buď ze světových státníků nepřijede nikdo, nebo jen ten, „s kým si to Miloš Zeman dávno předtím privátně dohodl“.

Kalousek tím naráží na to, že akce se koná už za dva měsíce. A pokud o ní Hrad mluví až nyní, je možné, že většinu státníků pozval pozdě, v době, kdy už měli plný diář. A to kromě těch, s nimiž se dohodl již dříve. Například Putina. Kalousek to označil za „nebezpečno­u diverzi“.

Prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček kontroval slovy, že označuje-li Kalousek Mezinárodn­í fórum holokaustu za diverzi, je to „ostudné“. Také politologa Michaela Romancova, který se na Univerzitě Karlově zabývá mezinárodn­í politikou, způsob zveřejnění zprávy o pietní akci zaskočil. „Přijde mi to naprosto nesmyslné. Je úplný nonsens, pokud by Hrad skutečně zval státníky světového formátu pouhé dva měsíce před akcí,“říká Romancov.

„Myslím, že je to velká kašpařina. Mám dojem, že prezident potřebuje odvést pozornost od něčeho jiného,“soudí publicista Jaroslav Šonka.

Informace o chystaném příjezdu státníků včetně Putina se dostala na veřejnost nejen den po protestech v centru Prahy, ale také pár hodin před tím, než se premiér Bo- huslav Sobotka setkal s americkým viceprezid­entem Joem Bidenem, od kterého se očekávala kritika českých postojů vůči Ukrajině.

Zprávu o chystané velkolepé akci nezveřejni­ly židovské organizace ani obě parlamentn­í komory, které už svou část hostů pozvaly – všichni ústavní činitelé totiž měli pozvat své protějšky. „Poslali jsme pozvánky společně se Senátem a Evropským židovským kongresem koncem září,“řekl včera předseda Sněmovny Jan Hamáček z ČSSD. Kdo skutečně v lednu do Prahy přijede, není zatím jasné. I stran účasti ruského prezidenta ostatně prezidentů­v mluvčí připustil, že jistá není a „vše je v jednání“. Bouře tak možná ztichne velmi rychle.

„Toto není dvoustrann­á akce, ale připomenut­í významné historické události. Na případnou účast prezi- denta Putina tak nahlížím podobně jako na jeho účast v Normandii při příležitos­ti výročí spojenecké invaze,“řekl MF DNES předseda Sněmovny Jan Hamáček.

Akce Let My People Live, o které Hrad včera informoval, je konferencí, která si připomíná oběti holokaustu v den výročí osvobození Osvětimi a která je už čtvrtou v řadě.

První byla v roce 2005 v Krakově, kam tehdy přijeli prezidenti Ruska, Izraele, Německa či Rakouska. Podruhé pořádal tuto konferenci Evropský židovský kongres v roce 2006 v Kyjevě a o čtyři roky později opět v Krakově – tam tehdy přijeli prezident USA Barack Obama či evropský prezident Herman van Rompuy. Teď přišla řada na Prahu. Po setkání se politici připojí k oslavám 70. výročí osvobození koncentrač­ního tábora přímo v polské Osvětimi.

 ??  ?? Spojenci Zeman se s Putinem sešel při červnových oslavách vylodění v Normandii. V lednu se mají setkat v Praze. Foto: Profimedia.cz
Spojenci Zeman se s Putinem sešel při červnových oslavách vylodění v Normandii. V lednu se mají setkat v Praze. Foto: Profimedia.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia