Dnes Prague Edition

Sobotka v Bílém domě: Prezident Zeman je náš domácí úkol

- Milan Vodička zvláštní zpravodaj MF DNES

Po setkání českého premiéra a amerického viceprezid­enta Bidena sice vypadají vztahy USA a Česka jako dřív, pod povrchem je však něco, co Američany překvapilo.

WASHINGTON Všechno se zdálo být jako dřív, neboť americký viceprezid­ent Joe Biden zachránil situaci, když včera přijal v Bílém domě českého premiéra Bohuslava Sobotku. Takže česko-americké vztahy dál vypadají pevně. Ale pod povrchem jsou praskliny, jaké tam od roku 1990 nebyly.

V Bílém domě to však podle Sobotky nebylo znát. „Bylo to velmi srdečné a přátelské,“popsal v promrzlém Washington­u, jak se česko-americké vztahy krásně oteplily, zatímco o hodinu dříve ve stejném městě bývalí američtí a čeští velvyslanc­i na společné konferenci kritikou nešetřili a občas padla i silná slova.

Sobotka, jehož popis schůzky v Bílém domě potvrdil i předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, na schůzce vytáhl české trumfy. „Viceprezid­ent ocenil naši roli v Sýrii, kde zastupujem­e americké zájmy, informoval­i jsme ho, že jsme rozhodli prodloužit naši misi v Afghánistá­nu a že budeme zvyšovat vojenské výdaje.“

Sobotka s Bidenem hovořili o postoji k Ukrajině, kde rozmazaná čes-

V cíli ká pozice zavdávala příčinu k pochybám o postoji Česka ke krizi. Podle premiéra se s Bidenem shodli, že Západ dokázal udržet společnou linii.

Na dotaz MF DNES, zda Američané otevřeli otázku podpory lidských práv, protože hlasy znějící z Prahy se zdají jako seškrtání principů polistopad­ové české zahraniční politiky, řekl: „Toto téma jsem otevřel sám, protože jsem uvedl, že jsem přijel do USA právě teď proto, abych se přihlásil k principům Václava Havla.“

Sobotka přijel do Washington­u odhalit Havlovu bustu v Kongresu a oslavit tady i 25 let zcela nových polistopad­ových vztahů s USA. Avšak předehra toho, co bylo zamýšleno jako oslava společných hodnot a jubileum obnoveného pouta, obnažila rozdíly. Amerika dlouho váhala s přijetím českého premiéra v Bílém domě, což se dalo snadno dešifrovat jako odpověď beze slov na českou politiku vůči Ukrajině a Rusku, vlažnou podporu sankcí, řeči o revizi podpory lidských práv i Havlem opečovávan­é atlantické vazby.

Američany zarazila také vehemence, s níž někteří čeští politici preventivn­ě odmítali základny NATO na českém území, které Česku nikdo nenabízel ani je neplánoval. Po- slední měsíce dokonce vyvolaly dohady, zda Česko nakonec neodplouvá na východ.

Na otázku, jestli česko-americké vztahy jsou nejhorší od roku 1990, jeden diplomat odpověděl: „Vždycky byly lepší.“

„To, že dnes slavíme přijetí Bidenem jako úspěch, svědčí o mnohém,“řekl bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenb­erg, jenž Sobotku doprovází.

Zřejmě scházelo málo a nebylo ani to. Američtí diplomaté v soukromých rozhovorec­h přiznávali, že tato varianta byla skutečně ve hře, protože USA jsou z české zahraniční politiky zmatené a připadá jim nečitelná. „Ale nakonec došlo k rozumnému rozhodnutí oddělit aktuální situaci od celkového obrazu, jaký se vytvořil za uplynulých pětadvacet let,“řekl jeden vysoký americký diplomat.

A kromě toho by si něco takového podle nich nezaslouži­l ani Havel. Jak dodávají, nebylo by to zcela fér ani vůči Sobotkovi, který se v poslední době snažil napravovat dojem vyvolaný výroky mnoha politiků včetně prezidenta Miloše Zemana.

I po příletu do USA opakovali čeští politici jako mantru „lidská práva“a „Václav Havel“.

Socialisti­cký předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček hovořil jako rozený republikán, a citoval dokonce Reagana. Bylo to na konferenci velvyslanc­ů, kde například bývalý americký ambasador Craig Stapleton MF DNES řekl, že vzájemné vztahy jedou na autopilota, a Norman Eisen označil za nesmyslnou kritiku havlovské zahraniční politiky s tím, že je šílené takto ničit svoji značku. Potom dodal bonmot, že člověk „může dělat chyby, ale neměl by dělat blbosti“.

Sobotka však řekl, že podle Bidena si Česko v tomto ohledu vysloužilo uznání, neboť „boxuje nad svoji váhu“.

K názorům, že se země odklání od podpory lidských práv, premiér v USA řekl: „To, že český prezident něco řekne, ještě neznamená, že se odkláníme od lidských práv. Diskuse mezi vládou a prezidente­m je spíš domácí úkol pro nás doma.“

 ??  ?? Jan Hamáček a Bohuslav Sobotka před Bílým domem. „Téma naší zahraniční politiky jsem otevřel sám,“tvrdí premiér. Foto: Michal Růžička, MAFRA
Jan Hamáček a Bohuslav Sobotka před Bílým domem. „Téma naší zahraniční politiky jsem otevřel sám,“tvrdí premiér. Foto: Michal Růžička, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia